kinderen positief opvoeden
Blogs Opvoeden

Psychologen van Harvard: Ouders die kinderen positief opvoeden doen deze 5 dingen

Kinderen positief opvoeden. Je zou zeggen dat dit vanzelf gaat? Als je maar genoeg van je kind houdt, toch? Volgens de psychologen van de universiteit van Harvard is dit niet helemaal waar. “Terug naar de basis” zeggen zij. Je kinderen positief opvoeden is niet met IPad’s, computers en alle andere gadgets. Maar door middel van deze 5 dingen.

Lees ook: Wat voor opvoeder ben jij? | Doe de test!

1. Breng tijd door met je kind

We leven in een tijdperk waar we omgeven worden door verschillende prikkels. Social media, werk, sport en allerlei andere dingen. Het is dan ook gemakkelijk om je kind voor de televisie te zetten, zodat jij even kunt bijkomen. Hoe dan ook, uit onderzoek blijkt dat een kind niets liever wil dan tijd doorbrengen met zijn ouders. Dat betekent alles neerleggen, een boek lezen, samen voetballen, spelletje spelen of wandelen. In de eenvoudigste bewoordingen betekent dit dat je met je kind van persoon tot persoon communiceert. Dit zijn de dingen die hij zal onthouden.

2. Wees een voorbeeld voor je kind

Een kind imiteert al van jongs af aan. Dat is ook de manier waarop hij nieuwe dingen leert. Wees als ouder dan ook een voorbeeld voor hem. Leer je kind om eerlijk te zijn en problemen op te lossen. Maar ook om zelfstandig te worden. Laat hem zien wie jij als ouder bent, met je onzekerheden en fouten. Op die manier zal jouw kind je vertrouwen en respecteren. En zal hij je voorbeeld volgen.

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

3. Geef je kind ruimte om te kunnen ontwikkelen

Kinderen positief opvoeden, betekent ook dat ze de ruimte nodig hebben om te kunnen ontwikkelen. Dit houdt in dat ze op hun eigen tempo de wereld kunnen ontdekken. Hierbij is het van belang dat jij de eigenheid van jouw kroost leert te respecteren, complimenten kan geven maar hen ook de ruimte geeft voor het maken van fouten.

4. Leer je kind dankbaarheid te tonen

Dankbaarheid en waardering tonen zijn een van de eigenschappen die wij onze kinderen graag willen aanleren. Het zijn vaak kleine uitingen zoals; “Dank je wel, alsjeblieft” of “Ik vind je lief”. Uitingen waarvan we willen dat ze een natuurlijke gewoonte worden, maar ook iets waar kinderen zich bewust van zijn waarom deze zo belangrijk zijn. Op mijn blog heb ik al eerder aandacht besteed aan het tonen van dankbaarheid. Ik leg daarin onder andere uit hoe je dankbaarheid je kind kunt aanleren.

5. Leer je kind probleemoplossend te denken

Wij ouders zijn erg gericht op het geluk van onze kinderen. Dat is best logisch, toch? Want wie wil niet dat kinderen gelukkig worden? Soms willen we dit zo graag dat we alle problemen en obstakels voor onze kinderen letterlijk willen wegvegen. Dit wordt door psycholoog Bent Hougaard het ‘curling ouderschap‘ genoemd. Maar weet je, je kunt de problemen en al die obstakels niet altijd oplossen. Soms moeten kinderen zelf ervaren hoe het is om op hun snufferd te gaan. Op die manier leren ze problemen te analyseren en zelf op te lossen.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen het positief opvoeden van jullie kinderen aankijken. Wat geven jullie je kinderen mee binnen de opvoeding? Welke dingen zijn voor jullie belangrijk?

 

 Bron: Power of Positivity

Photo by Daria Obymaha from Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *