kinderen liegen
Blogs,  Mama

Kinderen liegen en dat is goed!

Waarschijnlijk heb je dit vroeger ook wel eens gedaan: verhalen verzinnen die totaal niet kloppen of helemaal niet waar zijn. Kinderen liegen wel eens. En daar is helemaal niets mis mee, zegt kinderpsychologg Michael Brody. Want liegen is volgens hem juist een goed teken. Liegen op jonge leeftijd wordt namelijk gelinkt aan goede sociale vaardigheden. En dit is misschien wel een leuk weetje: kleuters met hogere IQ-scores hebben meer kans om te gaan liegen. Dit betekent nu niet dat jij je kind moet stimuleren om te liegen.

Iedere leeftijd heeft verschillende niveaus als het gaat om liegen. Om je een idee te geven wat ‘normaal’ is, lees je hier per leeftijdscategorie hoe de ontwikkeling verloopt.

Peuters

Als ouder van een peuter herken je dit vast wel: jouw peuter van een jaar of twee á drie, heeft iets uitgespookt maar ontkent in alle staten dat er iets is gebeurd. Dit doet hij niet expres. Het heeft dan ook geen zin om jouw peuter hiervoor te straffen, simpelweg omdat hij rond deze leeftijd niet in de gaten heeft dat dit verkeerd is.

Kleuters

Kinderen in de leeftijd van drie tot en met vijf jaar, kunnen hun fantasie de vrije loop laten. Ze hebben het over monsters in hun kamer, pratende krokodillen en onzichtbare vriendjes. De leugens die zij vertellen over deze dingen zijn, in de door hun ontworpen fantasiewereld, levensecht. Daar is niet mis mee en je hoeft je hier dus geen zorgen over maken. Wist je dat deze fantasiewereld een functie heeft? Deze wereld helpt namelijk je kind om gebeurtenissen of indrukken in zijn leven te verwerken.

Schoolkinderen

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen vanwege allerlei redenen beginnen met liegen. Dit doen ze vaak al bewust. Ze kunnen bijvoorbeeld leugens vertellen om een vriendje mee te beschermen. Angela Crossman, professor in de psychologie aan het John Jay College of Criminal Justice in New York zegt dit gedrag het sociale bewustzijn en de gevoeligheid bij het kind laat zien.

Kinderen vertellen soms ook leugens omdat zij hun ouders bijvoorbeeld niet willen teleurstellen of bang zijn om straf te krijgen. Dus voordat jij je kind aanspreekt op zijn gedrag, is het beter om te vragen naar de reden hiervan.

Pubers

Pubers zijn eigenlijk geen kinderen meer. Aan de ene kant willen ze heel graag als volwassenen behandeld worden. Maar als je ze op een leugen of bepaalde keuzes aanspreekt, heeft dit vaak geen nut.

Doordat de hersenen van een puber nog volop in ontwikkeling zijn en het besturingssysteem nog niet optimaal werkt, kunnen pubers nog niet in oorzaak-gevolg denken. Al hun gedrag heeft te maken met experimenteren. Maar dat neemt niet weg dat ze zomaar mogen liegen. Maar toch doen ze dat.  Wat ik regelmatig in het werken met pubers zie, is dat ze liegen in de hoop met rust gelaten te worden of juist om aan de behoefte van de ander te voldoen. De kunst is om ze te begeleiden in dit proces door bijvoorbeeld met ze te praten. Ook is het belangrijk om de consequenties op korte termijn te stellen. En waarom zeg ik korte termijn? De ontwikkeling van de hersenen zorgt er namelijk voor dat pubers niet geïnteresseerd zijn in de gevolgen op lange termijn.

 

Zo zie je maar: kinderen gaan door allerlei fasen, zo ook met liegen. Kinderen vertellen leugens om veel verschillende redenen en sommige zijn helemaal niet verkeerd. Dit alles heeft te maken met de ontwikkeling van hun hersenen. Geef als ouder het goede voorbeeld en praat met je kind over dit onderwerp. 

 

 

Bron: Parents.comZorg en Welzijn

Foto door Guduru Ajay bhargav via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge