gedragsproblemen en slapen
Blog,  Onderzoek

Kinderen vaker gedragsproblemen bij wisselende bedtijden (onderzoek)

Tijdens mijn zoektocht naar nieuwtjes omtrent de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, ben ik het volgende artikel tegen gekomen:

“Kinderen zouden vaker gedragsproblemen laten zien bij wisselende bedtijden, aldus de onderzoekers.”

 

Het onderzoek

Het onderzoek is gehouden onder meer dan 10.000 kinderen. Yvonne Kelly en haar collega’s verzamelden op 3 – 5 en 7 jarige leeftijd van de kinderen diverse gegevens. In dezelfde jaren vulden de leraren en moeders van de kinderen verschillende vragenlijsten in. Dit lijsten bestonden voornamelijk uit vragen over het gedrag van de deelnemende kinderen.

Het resultaat

Wat bleek nu: de kinderen die op één van de leeftijdsmomenten in het onderzoek op onregelmatige tijden naar bed gingen, scoorden op de ‘gedragsproblemenschaal’ een halve punt hoger. Wanneer de kinderen op twee leeftijdsmomenten op onregelmatige tijden sliepen, scoorden ze 1 punt hoger. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat onregelmatige bedtijd op alle drie de leeftijden, een score hadden van meer dan 2 punten op de gedragsproblemenschaal.

De conclusie

De onderzoekers stellen dan ook dat onregelmatige slaaptijden kunnen bijdragen aan gedragsproblemen. Tot slot concluderen zij dat het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is dat ze op regelmatige tijden naar bed gaan.

Rust, reinheid en regelmaat

Zelf vind ik het belangrijk dat kinderen zich in rust, reinheid en regelmaat kunnen ontwikkelen. Vooral dat laatste vind ik van belang. De dag indelen volgens een vast patroon geeft het kind houvast. Bovendien staat de nachtrust in verband met het ontwikkelen van de hersenen.

Als die nachtrust verstoord raakt, is een kind niet uitgerust. Wanneer dit patroon zich structureel aanhoudt, kan ik me voorstellen dat het gedrag van het kind er niet beter op wordt. Je zou het kunnen vergelijken met jezelf. Als je een paar nachten erg laat gaat slapen en de volgende ochtend vroeg op moet, zal je gedurende de dag ook niet te genieten zijn.

 

Wat is jouw mening over het onderzoek?

 

Groetjes Aneta

 

Foto: Pixabay

 

14 Reacties

 • Saskia van gelder

  Altijd vaste bedtijden en bedritueel gehad. Zeker toen ze kleiner waren moest ik ze niet bijv. Langer op een verjaardag blijven want zij sliepen dan gelijk die nacht slecht. Als ze moe zijn door weinig slaap merk ik gelijk dat ze jankerig, veel ruzie maken enz.
  Op vakantie wijk ik er wel van af maar dan slapen ze soms overdag even of slapen langer smorgens

 • Annika

  Wij geloven ook erg in regelmaat, alleen doet onze jongste zoon daar niet aan mee. Iedere avond beginnen we om 19 uur het bedritueel. Tanden poetsen, omkleden, voorlezen, nog even knuffelen en dan slapen. De oudste van 6 doet dat al jaren prima, maar de jongste… Echt niet dus.

  Geen idee ook hoe we dat moeten oplossen, hij is altijd een slechte slaper geweest, zal ook wel weer overgaan. Ik denk dat iedereen gebaat is bij een goede nachtrust, kinderen des te meer omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn.

 • Janne

  Ik heb een opmerking over het onderzoek:

  Wat is hier de oorzaak, en wat is hier het gevolg? Er is een verband, maar een verband houdt niet meteen een oorzaak-gevolgrelatie in. Het kan ook helemaal andersom zijn: dat kinderen met gedragsproblemen moeilijker in een regelmatig ritme te krijgen zijn. Dat ze ouders hebben die ook gedragsproblemen hebben waardoor die moeilijk kunnen plannen en dus de kinderen niet in een ritme krijgen. Autisme of ADHD zijn in verband gebracht met slaapstoornissen, meen ik me te herinneren, ik heb gehoord over meerdere autistische kinderen die melatonine kregen. Is dan de slaapstoornis de oorzaak van autisme? Lijkt me niet.

  Bij ieder onderzoek dat in de media komt kun je je het beste als eerste afvragen: wat is hier de oorzaak en wat is het gevolg, of kun je die met deze onderzoeksmethode niet uit elkaar houden en is er alleen een verband?

  Als je zou willen kijken of wisselende bedtijden de oorzaak zijn van gedragsproblemen, zou je twee identieke groepen kinderen moeten nemen en ze jarenlang vaste of wisselende bedtijden geven. Dan kun je kijken of de groep met wisselende bedtijden meer gedragsproblemen heeft. Ik verwacht alleen niet dat er mensen mee zullen willen doen met zo’n onderzoek, want je moet je hele leven eraan aanpassen jarenlang en je wilt niet in de groep zitten die riskeert om kinderen met gedragsproblemen te krijgen… Dat is een beetje het probleem met gedragsonderzoek bij mensen. Aapjes of muizen ofzo zou je dat wel kunnen laten doen, die hebben niet zo veel in te brengen.

  Dat was even een relaas van een wetenschapper. Hoop dat je het snapt en er wat aan hebt! Als je nog vragen hebt kun je me gerust mailen en ik wil ook best helpen met toekomstige artikelen over wetenschappelijk onderzoek 🙂

  • Aneta

   Hoi Janne, Bedankt voor je reactie! Het klopt dat kinderen met gedragsproblemen moeilijker in een regelmatig ritme te krijgen zijn. Ik meen dat er in dit onderzoek hier niks over vermeldt staat. De overige punten waar jij je vraagtekens bij hebt, komen in dit onderzoek ook niet aan bod. Zo ver zijn ze helaas niet gegaan. Mocht je meer over het onderzoek willen weten, in mijn artikel staat het linkje naar het desbetreffende onderzoek. Groetjes Aneta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge