Basisschoolkind, inspiratie, puber

Kinderen en social media | 10 tips

Kinderen en social media: er komt een dag dat je kind een Facebook, Instagram, Twitter of YouTube kanaal wil. Of wat dacht je van online spelletjes spelen?

Onderzoek

Uit onerzoek van RTL Nieuws blijkt dat bijna 30 procent van de ouders het overmatig gebruik van social media als problematisch ervaren. Daarnaast ervaren ouders het vele gebruik van mobieltjes door hun kinderen als storend.

Er is een reden voor het vele gebruik: In de leeftijd van ongeveer 6 jaar wordt het aangaan van vriendschappen voor kinderen namelijk heel belangrijk. Met social media kunnen zij op de hoogte blijven van wat vrienden doen en wat ze zoal bezighoud.

 

Percentages kinderen met een mobieltje

 • 8 jaar: 24 procent
 • 9 jaar: 29 procent
 • 10 jaar 49 procent
 • 11 jaar: 70 procent
 • 12 jaar: 84 procent
 • 13 jaar en ouder: bijna alle kinderen

 

Ik mag dan wel geen kind meer zijn. Maar als ik mijn social media- gebruik eens onder de loep neem, was ik hier enkele maanden geleden redelijk verslaafd aan. Ja, je leest het goed ‘WAS’. Doordat ik met mezelf een aantal afspraken had gemaakt, ben ik momenteel niet meer 24/7 met social media bezig. Happy me! Hoe zit dat bij jou?

Kinderen en social media

Wat ik eerder beschreef, is social media een belangrijk middel voor kinderen om vriendschappen mee op te bouwen en ze bij te houden. Voor veel kinderen is het dan ook een ‘straf’ als ouders over het gebruik van social media regels stellen. Dit is op zich wel te begrijpen. Maar wat veel kinderen niet weten is dat er consequenties verbonden zijn aan het gebruik van social media. Denk bijvoorbeeld aan: ongewenste contacten, digitaal pesten, privacy en commercie. In dit artikel lees je daarom 10 tips hoe jij je kind(eren) social media veilig kunt laten gebruiken.

Kinderen en social media | 10 tips

 1. Praat met je kind over wat hij online zoal doet en met wie hij contact heeft. Toon interesse in hetgeen wat je kind laat zien of doet. Met begrip bereik je meer.
 2. Surf regelmatig mee met je kind en kijk waar zijn interesses liggen.
 3. Maak samen een account aan en bespreek alles wat je tegenkomt aan informatie.Maak duidelijke afspraken met je kind over het internetgebruik, bijvoorbeeld:
  – Wanneer mag je kind achter de computer/telefoon?
  – Hoe lang mag je kind achter de computer/telefoon?
  – Waar mag je kind achter de computer/telefoon?
  – Waar mag je kind naar kijken op de computer/telefoon?
  – Welke online spelletjes mag je kind spelen en welke niet?
 4. Bekijk zo nu en dan de historie van de browser. Hier kun je zien waar je kind zoal naar gekeken heeft. Vertel je kind waarom de historie dan ook niet gewist mag worden.
 5. Bespreek met je kind dat hij geen persoonlijke gegevens aan onbekenden mag geven.
 6. Leg uit wat de gevaren zijn van social media.
 7. Word lid van hetzelfde sociale netwerk als je kind en word vrienden (uiteraard als je kind dat toestaat).
 8. Maak ter voorkoming van misbruik afspraken over online spelletjes die via social media aangeboden worden.
 9. Praat eens met andere ouders over kinderen en social media om te kijken hoe zij hiermee omgaan.
 10. Geef het goede voorbeeld.

 

Groetjes Aneta

 

Bron: https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/kinderen-en-social-media/

Foto: Unsplash

 

2 thoughts on “Kinderen en social media | 10 tips

 1. Mijn kind is nog niet toe aan social media maar dat gaat waarschijnlijk niet lang meer duren. Ik vraag mij soms af hoe ik dat ga moeten aanpakken. Zij kennen de gevaren van social media nog niet en wij hebben het in onze kindertijd nooit gehad, hoe moet je er in godsnaam mee omgaan?! Tegen die tijd neem ik je tips er nog eens bij 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge