kinderen aan de arm zwaaien
Basisschoolkind,  kind,  peuter

Waarom kinderen aan de arm zwaaien geen goed idee is

Kinderen aan de arm zwaaien wordt door de meesten van ons als een leuk en onschuldig spelletje gezien. “Daar is toch niks mis mee zou je denken?” Dat dacht ik ook, totdat ik dit artikel tegen ben gekomen over dit onderwerp. In het artikel wordt namelijk beschreven dat het armzwaaien helemaal niet zo’n goed idee is. Hoe dat precies zit leg je uit.

Waarom kinderen aan de arm zwaaien geen goed idee is

Wanneer een kind aan zijn armen wordt gezwaaid, kan het gebeuren dat er ter hoogte van zijn elleboog een ontwrichting ontstaat. Dit wordt het zogeheten ‘zondagsarmpje’ genoemd.  Dit ontstaat doordat er hard aan de arm van het kind is getrokken, terwijl deze gestrekt is.

Lees ook: 5 tips voor het omgaan met een angstig kind

Kleine kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar hebben regelmatig last van een ‘zondagsarmpje’ omdat zij nog geen volledige stevigheid hebben aan hun gewrichten (kinderen jonger dan 3 jaar trouwens ook). Hierdoor kan namelijk het botje in elleboog sneller uit de kom schieten.

Wat zijn de symptomen van een Zondagsarmpje?

Bij een ‘zondagsarmpje’ kun je in de meeste gevallen niets afwijkends zien of ontdekken. Maar wees niet ongerust want aan het kind is wel degelijks iets te merken. Als je de arm aanraakt zal het kind het namelijk uitschreeuwen van de pijn. Daarnaast zal hij de arm niet bewegen en hem het liefst tegen zijn buik aanhouden.

Wat kun je er aan doen?

Als je denkt dat je kind een ‘zondagsarmpje’ heeft, dan kun je het beste contact opnemen me je huisarts. Hij zal onderzoeken of er een breuk zit en deze verhelpen.

Bron: DokerDokter.nlBabyBytes.nlMens en Gezondheid

Photo by Brittany Simuangco on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge