kind zindelijk maken
Blog,  kind,  peuter

Je kind zindelijk maken | Hoe werkt dat?

Zindelijkheid is een van de mijlpalen in het leven van het jonge kind. Niet alleen voor het kind maar ook voor jou als ouder is dit een spannend moment. Het is toch maar steeds de vraag of de vloeren in de winkels wel droog blijven 😉

De meeste kinderen zijn voor het tweede levensjaar nog niet aan toe om zindelijk te worden. Dit komt omdat het zenuwstelsel van het kind onvoldoende ontwikkelt is, waardoor het nog niet de drang tot plassen waarneemt. Vanaf het tweede jaar beginnen kinderen er interesse in te krijgen. Meisjes zijn vaak eerder dan jongens.

Als je kind zindelijk begint te worden kunt je dit aan 5 signalen merken:

Signalen van zindelijk willen worden

 • Het kind vindt het toilet interessant
 • Het kind wil op het toilet of potje zitten
 • Het kind geeft aan dat het een natte broek heeft
 • Het kind vindt de vieze luier niet meer fijn
 • Het kind blijft steeds langer droog

 

Hoe maak je je kind zindelijk

Wanneer je kind de vijf bovengenoemde signalen laat zien, gaat het zindelijk worden eigenlijk vanzelf. Toch is een beetje hulp altijd fijn. Sommige kinderen starten het liefst op een potje omdat ze het toilet eng vinden. Het doorspoelen vinden ze ook griezelig en weten vaak niet hoe ze zich moeten vast houden. Andere kinderen vinden het toilet juist heel interessant en willen niks liever dan erop zitten. Waar het kind voor kiest, laat het hem op zijn eigen manier ontdekken en stimuleer hem daar ook in. Dit geeft het kind vertrouwen en werkt geruststellend.

Lees ook: Bedplassen bij kinderen: waarom het gebeurt en wat te doen

Om het plassen te stimuleren kun je je kind belonen met stickers plakken op een beloningskaart. Deze kun je hier downloaden.

Let wel dat je kind op zijn eigen manier en op zijn tempo moet bepalen hoe hij zindelijk wordt. Laat het zindelijk worden een zo normaal mogelijk en leuk proces zijn.

Heb jij nog tips die eraan kunnen bijdragen om een kind zindelijk te maken?

 

Photo by Andre Mohamed on Unsplash

 

8 Reacties

 • Maaike

  Ja, zindelijkheidstraining is een behoorlijke klus. Mijn kinderen gaven eigenlijk geen signalen. Maar instinctief dacht ik dat ze er wel aan toe waren. Allebei waren ze voor hun derde zindelijk. Mijn tip is: doorpakken! Ik legde uit dat ze geen luiers meer hoefden. En deed dan ook echt geen luiers meer om. Wel kocht ik veel leuk ondergoed en joggingbroekjes voor de eerste week.

 • Rosie - Lifebyrosie.nl

  Ik ben benieuwd hoe dat straks hier gaat. Mijn zoontje wordt volgende maand 2 en begint er steeds meer interesse in te krijgen. We gaan het wel zien :)! Ik ben groot voorstander van je kindje volgen in zijn interesses. Hij mag hier ook altijd het toilet doorspoelen en er op zitten als hij het wil, we gaan het straks wel zien :)!!

  Liefs, Rosie

  • Aneta

   Ja spelenderwijs doen wij ook op het dagverblijf. Bij ons zijn de potjes ineens favoriet, haha. Er zijn een paar kindjes die op de potjes gaan en ieder kindje wil dat ook ineens.

 • roelina

  Goed stuk, was echt een dingetje hier. Hij is nu 3 en net zindelijk. Eigenlijk best goed maar we zijn al begonnen met 2. Alles uit de kast getrokken, niks hielp…. Het kwam eigenlijk zo ineens, vlak voor de vakantie. De pot stond al een tijd in de kamer en ook op het KDV hadden we ingefluisterd dat we ermee bezig waren. Hij ging mee in plasrondes en had het ineens door. Bij de 2e doen we het anders. Die pot laten we lekker staan en hij vindt nu al de wc en het plassen interessant (overigens nog maar 1 dus voorlopig nog niet zindelijk). Maar ik denk wel dat dat dé tip is. Kennis laten maken met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge