kind zindelijk maken
Blogs,  kind,  peuter

Hoe kun jij je kind zindelijk maken?

Zindelijkheid is een van de mijlpalen in het leven van het jonge kind. Niet alleen voor het kind maar ook voor jou als ouder is dit een spannend moment. Het is toch maar steeds de vraag of de vloer in de woonkamer wel droog blijft 😉

 

Lees ook: Bedplassen bij kinderen: waarom het gebeurt en wat te doen

 

De meeste kinderen zijn voor het tweede levensjaar nog niet aan toe om zindelijk te worden. Dit komt omdat het zenuwstelsel van het kind nog onvoldoende ontwikkelt is, waardoor het nog niet de drang tot plassen waarneemt. Vanaf het tweede jaar beginnen kinderen er interesse in te krijgen. Meisjes zijn vaak eerder dan jongens.

Als je kind zindelijk begint te worden kunt je dit aan 5 signalen merken:

Signalen van zindelijk willen worden

 • Het kind vindt het toilet interessant
 • Het kind wil op het toilet of potje zitten
 • Het kind geeft aan dat het een natte broek heeft
 • Het kind vindt de vieze luier niet meer fijn
 • Het kind blijft steeds langer droog

 

Hoe maak jij je kind zindelijk

Wanneer je kind de vijf bovengenoemde signalen laat zien, gaat het zindelijk worden eigenlijk vanzelf. Toch is een beetje hulp altijd fijn. Sommige kinderen starten het liefst op een potje in plaats van het toilet. Dit komt vaak omdat ze het doorspoelen griezelig vinden of omdat zij niet weten hoe ze zich moeten vasthouden.

Andere kinderen vinden het toilet juist heel interessant en willen niks liever dan erop zitten. Waar het min of meer om draait bij het zindelijk worden, is dat je als ouders je kind volgt in wat hij doet. Laat hem op zijn eigen manier ontdekken, in zijn eigen tempo én blijf hetgeen op een positieve manier stimuleren. Laat het zindelijk worden een zo normaal en leuk proces zijn.

 

 

Photo by Andre Mohamed on Unsplash

 

8 Reacties

 • Maaike

  Ja, zindelijkheidstraining is een behoorlijke klus. Mijn kinderen gaven eigenlijk geen signalen. Maar instinctief dacht ik dat ze er wel aan toe waren. Allebei waren ze voor hun derde zindelijk. Mijn tip is: doorpakken! Ik legde uit dat ze geen luiers meer hoefden. En deed dan ook echt geen luiers meer om. Wel kocht ik veel leuk ondergoed en joggingbroekjes voor de eerste week.

 • Rosie - Lifebyrosie.nl

  Ik ben benieuwd hoe dat straks hier gaat. Mijn zoontje wordt volgende maand 2 en begint er steeds meer interesse in te krijgen. We gaan het wel zien :)! Ik ben groot voorstander van je kindje volgen in zijn interesses. Hij mag hier ook altijd het toilet doorspoelen en er op zitten als hij het wil, we gaan het straks wel zien :)!!

  Liefs, Rosie

  • Aneta

   Ja spelenderwijs doen wij ook op het dagverblijf. Bij ons zijn de potjes ineens favoriet, haha. Er zijn een paar kindjes die op de potjes gaan en ieder kindje wil dat ook ineens.

 • roelina

  Goed stuk, was echt een dingetje hier. Hij is nu 3 en net zindelijk. Eigenlijk best goed maar we zijn al begonnen met 2. Alles uit de kast getrokken, niks hielp…. Het kwam eigenlijk zo ineens, vlak voor de vakantie. De pot stond al een tijd in de kamer en ook op het KDV hadden we ingefluisterd dat we ermee bezig waren. Hij ging mee in plasrondes en had het ineens door. Bij de 2e doen we het anders. Die pot laten we lekker staan en hij vindt nu al de wc en het plassen interessant (overigens nog maar 1 dus voorlopig nog niet zindelijk). Maar ik denk wel dat dat dé tip is. Kennis laten maken met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge