kind wil niet naar bed
Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

Help, kind wil niet naar bed | 5 praktische tips

Het is een veel voorkomend probleem; je kind wil niet naar bed en wil al helemaal niet slapen. Gelukkig heb je als ouders hier best wat invloed op. In dit artikel geef ik je een paar handige tips voor als je kind niet naar bed wil.

Lees ook: Dit doe je als je kind niet wil eten

Regelmaat

Je kent vast het gezegde uit grootmoeders tijd: rust, reinheid en regelmaat. Dat laatste is bij de meeste kinderen van belang. Zorg ervoor dat je kind rond dezelfde tijd naar bed gaat, ook in het weekend. Regelmatig naar bed gaan zorgt namelijk voor een gezonde biologische klok, waardoor je kind beter kan slapen.

Ritueel

Een vast ritueel voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat je kind weet waar hij aan toe is. Wassen, tanden poetsen, plassen en een verhaaltje (of in welke volgorde je het net wil). Probeer hier niet van af te wijken. Dit zorgt voor verwarring en kan leiden tot onrust, waardoor het naar bed gaan verstoord kan raken.

Voorbereiden

‘Voorbereiding baart kunst’ zeg ik (bijna) altijd. Als een kind aan het spelen is, vertel hem dat het over 10 minuten bedtijd is. Zo weet je kind waar hij aan toe is en kan hij zijn spel afmaken. Wil hij op de afgesproken tijd niet mee? Benoem dan wat je ziet: ‘jij wil heel graag doorspelen, dat begrijp ik. Het is ook zo’n leuk spelletje. ‘ Neem hem ondertussen mee naar de slaapkamer.

Als je kind écht niet mee wil naar bed

Het komt vaak genoeg voor dat een kind écht niet mee naar bed wil. Tja, daar sta je dan met je goede gedrag. Vaak helpt het om er een spelletje van te maken, bijvoorbeeld: ‘gaan we als een trein naar boven? Welk geluid maakt de trein en welke trein is het snelste? Jij of ik?’ Kinderen vinden spelletjes leuk en als ze iets kunnen winnen, staan ze als eerste in de rij.

 


“Ik heb hem voorbereid op het slapengaan maar hij weigert om mee te gaan. En nu?”


 

Helpt dit uiteindelijk ook niet? Wees dan heel duidelijk en geef je kind een keuze: ‘je kunt kiezen: of je gaat mee en dan hebben we nog tijd om een verhaaltje voor te lezen of je blijft hier op de bank (uiteraard niet spelen) maar dan hebben we geen tijd meer voor een verhaaltje. Zeg het maar, wat wordt het?’

Steeds uit bed komen

En dan heb je ook kinderen die niet kunnen slapen en uit bed komen. Dat heen en weer lopen kunnen ze heel lang volhouden. Belangrijk hierbij is dat je dit patroon doorbreekt door regelmaat en duidelijkheid. Reageer rustig en zeg bijvoorbeeld: ‘de dag is voorbij, ga maar lekker slapen. Morgen is er weer een nieuwe dag’. Blijf dit herhalen als hij bij je komt spoken.

Bedtijdkaart met pictogrammen

Ter ondersteuning van het naar bed gaan, kun je gebruik maken van een bedtijdkaart met pictogrammen. Zo’n kaart maakt het naar bed gaan visueel en overzichtelijk. Door de verschillende plaatjes weet het kind waar hij aan toe is. Je kunt de bedtijdkaart  hier gratis downloaden en uitprinten.

Houd vol!

Niks is binnen een dag of twee, drie opgelost. Bij de een duurt het langer dan bij het andere kind. Ik kan me goed voorstellen dat je op sommige momenten de moed op wil geven. Maar houd vol en blijf bij je vaste ritueel. Er zal een dag komen dat jouw ingestoken energie baat heeft.

 

Photo by Marisa Howenstine on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge