Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

5 redenen waarom je kind niet luistert

Luisteren is voor veel kinderen een grote opgave. Grenzen ontdekken en vooral nieuwsgierigheid hoe jij zal reageren spelen hierbij een grote rol. Maar dat is het zeker niet alleen. Er kunnen namelijk nog meer redenen zijn waarom je kind niet luistert. Ik bespreek er vijf.

1. Je zegt teveel

Kinderen en dan met name jonge kinderen, hebben duidelijke en beknopte aanwijzingen nodig. Te veel zeggen kan er voor zorgen dat ze in verwarring worden gebracht en dus uiteindelijk niet luisteren. Wil je wat zeggen? Probeer het dan kort te houden.

 2. Je verwacht te veel

Soms kan het zijn dat je iets van je kind verwacht wat hij nog niet kan of snapt. Dit is mij namelijk wel eens overkomen. Ik snapte er niets van en werd er zelf een beetje knorrig van. Totdat ik mezelf afvroeg of het kind het überhaupt al wel kon.

Probeer jouw verwachtingen dus realistisch te houden. En te kijken of hetgeen dat je vraagt je kind al  kan of dat hij je gewoon aan het uitdagen is.

 

Lees ook : 7 manieren om coöperatief gedrag bij kinderen te stimuleren

 

3. Je wilt dat je kind enkel luistert

Je hebt te weinig geslapen en bent moe. Het enige wat je nu wilt, is dat je kind luistert.  Dan heb jij even pech, want daar trapt hij op dit moment mooi niet in.

Ga de strijd niet aan en geef je kind in dit geval een keuze. Door hem een keuze te geven creëer je een gevoel dat hij de controle heeft over zijn leven. Dit is een hele fijne methode om iets bij je kind gedaan te krijgen zonder dat hij het gevoel krijgt iets te MOETEN doen.

4. Je bent geïrriteerd

Als kinderen in een driftbui terecht komen, kunnen ze vaak niet meer helder na denken. Boos of geïrriteerd doen tegen je kind helpt niet en vaak wordt het gedrag dan nog erger. Het helpt in dit geval als je kalm blijft. Voel je irritaties opkomen? Loop dan even weg en tel tot tien.

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

5. Je bent met andere dingen bezig

Wil je dat je kind graag naar je luistert? Ga op dezelfde ooghoogte zitten en neem de tijd om je kind uit te leggen wat je van hem wil, waarom je het van hem wil en hoe je het wil. Laat je kind ook meedenken. Dit geeft hem tegelijkertijd zelfvertrouwen.

 

Foto: Pexels

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge