9

Kind met faalangst (deel 2) | Omgaan met faalangst

omgaan met faalangst

Angst is voor ieder mens een heel normaal begrip. Het beschermt ons tegen gevaar. In het eerste deel van het artikel ‘kind met faalangst‘ vertelde ik wat faalangst precies inhoudt, welke soorten faalangst er zijn en wat de kenmerken hiervan zijn. In dit artikel wil ik het hebben over: hoe je als ouder kunt omgaan met faalangst. Lees maar mee…

Omgaan met faalangst

Angst mag er zijn

Kinderen met faalangst mogen weten dat de angst die zij voelen er mag zijn. Vertel hen dit dan ook. Op die manier voelen zij zich serieus genomen. Een kind voelt die angst nu eenmaal. Die kan niet weggenomen worden door het te ontkennen. Leg uit dat zij niet de enige zijn die angst voelen en dat dit heel normaal is.

Fouten mogen gemaakt worden

Kinderen met faalangst zijn geneigd het falen aan zichzelf toe te schrijven. Wanneer iets niet lukt zijn ze ervan overtuigd dat anderen dat ook vinden. Ze voelen zich daardoor direct beoordeelt. Ze denken dat iedereen alles in één keer kan, behalve zij. Om dit gevoel te verminderen is het belangrijk dat het kind weet dat er fouten gemaakt mogen worden. Niemand kan dingen zonder ze eerst geleerd te hebben. Leg uit dat bijvoorbeeld school ervoor bedoelt is om te leren en dat fouten maken nodig zijn om ervan te leren.

Ondersteun het kind

Ondersteun het kind in situaties waar angst een rol speelt. Probeer die situaties niet te vermijden. Door situaties te vermijden kan het kind namelijk geen succeservaringen opdoen. Deze zijn juist heel belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat het kind over zijn angsten heen komt.

Stap voor stap

Om succeservaringen op te doen kun je met het kind doelen stellen. Deze mogen heel simpel en klein zijn. Dit zorgt ervoor dat het kind ze zonder moeite kan behalen. Hoe meer doelen bereikt zijn, hoe meer succes het kind ervaart. Stimuleer je kind om trots te zijn op hetgeen wat hij gedaan heeft. Laat daarbij merken dat je vertrouwen in hem hebt. Dit versterkt zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen. Als er iets even niet lukt, geen nood want fouten zijn er om te leren.

 

Groetjes Aneta

 

Foto: unsplash

 

Comments 9

  1. Post
   Author

   Dank je wel voor je lieve compliment. Ja dat is zeker vervelend. Je staat ala ouder best machteloos in zo’n situatie

 1. Altijd sneu voor kinderen als ze bang zijn om te falen. Het vervelende is dat er amper tegenaan te praten valt. ‘Succeservaringen’ helpen inderdaad het beste.

  1. Post
   Author
 2. Ik geloof dat elk kind er in meerdere of mindere mate last van heeft. Wij deden altijd rollenspellen met onze dochter. Zij werd destijds gepest, maar om het zelfvertrouwen te vergroten bij een kind, zou het hierbij ook goed zijn.

  1. Post
   Author
 3. Oh, heel fijn dat ik dit blog ben tegengekomen! Ik ben docente in opleiding (voor de middelbare school) en de soort tips die jij post kan ik ook bij mijn leerlingen gebruiken. Ook heb ik zelf faalangst gehad, dus ik vind het sowieso interessant om iets over dit onderwerp te lezen.

  1. Post
   Author

   Super leuk om te horen Marloes. Voor welk vak ben jij docente in opleiding? Wat vervelend dat je faalangst heb gehad. Herken je de punten die je in dit artikel hebt gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge