kind meertalig opvoeden
Blogs,  Mama

Je kind meertalig opvoeden? | Zo doe je dat!

Voor volwassenen is het soms en hele klus maar een jong kind kan moeiteloos een tweede, of zelfs een derde taal aanleren. Tot aan het 7e levensjaar is een kind erg taalgevoelig. Hoe eerder kinderen dus beginnen met het leren van een vreemde taal, hoe makkelijker het voor hen zal zijn om de taal te behouden.

Wil jij je kind meertalig opvoeden? In dit artikel lees je handige tips die hier aan bij kunnen dragen

Eén persoon, één taal

Het is belangrijk dat één ouder, één taal spreekt. Dit voorkomt dat een kind niet in de war raakt en niet meer weet in welke taal hij tegen wie moet praten. Spreek in dit geval met elkaar af wie welke taal het beste beheerst, zodat het kind niet het verkeerde aanleert. Spreekt moeder beter in het Italiaans, dan spreekt zij die taal en de vader de moedertaal (Nederlands).

Lees ook: De taalontwikkeling van je peuter stimuleren doe je zo

Beide talen evenveel aanbieden

Het kan zijn dat het kind de ene taal meer hoort dan de andere taal. Simpelweg; omdat een van de ouders minder vaak thuis is. Om dit te compenseren kun je films, boekjes of liedjes in de taal aanbieden die minder gesproken worden.

Blijven oefenen

Kleine kinderen leren een taal op de automatische piloot. Het is voornamelijk luisteren en napraten. Ze zijn helemaal nog niet bezig met grammaticaregeltjes. Maar vergeet niet dat hoe vroeg kinderen een vreemde taal aanleren, zij de taalkennis net zo makkelijk weer kunnen verliezen als zij niet blijven oefenen.

 

Photo by Ben White on Unsplash

2 Reacties

  • Romy

    Interessant artikel! Tijdens mijn opleiding (ik heb de eerste drie jaar vakken van Taalwetenschap gevolgd) heb ik ook geleerd over meerdere methodes en een taal per ouder lijkt me inderdaad het minst verwarrend. Slim idee om met onder andere boekjes of tv-series te werken. Meertalig opvoeden lijkt me nog best een kunst. Ik vind het altijd wel knap als ouders dat lukt.
    Romy onlangs geplaatst…Lachvoer | 7x Ik kon mijn lachen niet inhouden!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge