kind leren omgaan met geld
Blogs,  Mama

Hoe kun jij je kind leren omgaan met geld?

Een kind krijgt al op piepjonge leeftijd te maken met geld. Een ijsje kopen bij de snackbar of een autootje in de speelgoedwinkel. Je kunt als ouder niet vroeg genoeg beginnen om je kind te leren omgaan met geld. In dit artikel geef ik je een paar ideeën hoe je dit kunt stimuleren.

Lees ook: Hoe kun je je kind leren opruimen?

 

 Zakgeld geven

Of een kind zakgeld krijgt is binnen iedere gezinssituatie anders. Toch is zakgeld geven goed voor het kind om te leren omgaan met geld. Vanuit onderzoek van het Nibud krijgt zo’n 45 procent van de kinderen op 5 jarige leeftijd zakgeld. Dit neemt toe met de leeftijd. Van de 11- en 12-jarigen op de basisschool krijgt 84 procent zakgeld.

Sparen, sparen, sparen

Ik weet nog heel goed dat mijn ouders een bankrekening voor mij openden. Ik kreeg een blauw koffertje met daarin een notitieblokje, een potlood en een pinpas. Omdat ik heel graag een BabyBorn pop wilde – zo’n eentje die kon plassen – werd dit mijn spaardoel. Mijn verdiende geld, voor een karweitje in huis of mijn rapport, stortte ik dan samen met mijn moeder bij een loket op mijn bankrekening.

Voor je kind een bankrekening openen is een van de keuzes die je kunt maken. Maar een spaarpot kopen kan natuurlijk ook. Dit is misschien nog wel leuker omdat dit tastbaars is voor je kind. Daarbij kun je gebruik maken van een spaarboom. Op deze boom kan je kind zijn spaardoel schrijven en bijhouden hoeveel hij al heeft gespaard.

Boodschappen doen

Je kunt je kind leren omgaan met geld door met hem boodschappen te doen. Tijdens het afrekenen kun je hem uitleggen dat er geld betaald moet worden zodat het brood en de melk naar huis genomen kan worden.

 

Foto: Unsplash

 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge