6

Je kind leren omgaan met geld | 3 praktische tips

kind leren omgaan met geld

Een kind krijgt al op piepjonge leeftijd te maken met geld. Een ijsje kopen bij de snackbar of een autootje in de speelgoedwinkel. Je kind leren omgaan met geld – als ouder kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Tenslotte is het belangrijk dat je kind geld gaat waarderen en geen ‘gat in de hand’ ontwikkelt. In dit artikel lees je 3 praktische tips die je kind leren omgaan met geld.

 Zakgeld geven

Of een kind zakgeld krijgt is binnen iedere gezinssituatie anders. Toch is zakgeld geven goed voor het kind om te leren omgaan met geld. Vanuit onderzoek van het Nibud krijgt zo’n 45 procent van de kinderen op 5 jarige leeftijd zakgeld. Dit neemt toe met de leeftijd. Van de 11- en 12-jarigen op de basisschool krijgt 84 procent zakgeld.

Sparen, sparen, sparen

Ik weet nog heel goed dat mijn ouders op mijn 7e levensjaar een bankrekening voor mij openden. Ik kreeg een blauw koffertje met daarin een notitieblokje, een potlood en een pinpas. Omdat ik heel graag een BabyBorn pop wilde – zo’n eentje die kon plassen – werd dit mijn spaardoel. Mijn verdiende geld, voor een karweitje of rapport, stortte ik dan samen met mijn moeder bij een loket op mijn bankrekening.

Voor je kind een bankrekening openen is een van de keuzes die je kunt maken. Maar een ouderwetse spaarpot kopen kan natuurlijk ook. Dit is misschien nog wel leuker omdat dit tastbaars is voor het kind. Daarbij kun je gebruik maken van een spaarboom. Op deze boom kan het kind zijn spaardoel opplakken en bijhouden hoeveel hij al heeft gespaard.

Boodschappen doen

Je kunt je kind leren omgaan met geld door met hem boodschappen te doen. Tijdens het afrekenen kan je hem uitleggen dat er geld betaald moet worden zodat het brood en de melk naar huis genomen kunnen worden.

Lees ook: Hoe kun je besparen op boodschappen?

Heb jij nog tips om je kind te leren omgaan met geld. Laat ze achter in de comments.

Foto: Unsplash

 

Comments 6

 1. Wij hebben een spaarrekening voor als zoë ouder is. Hier kan ze zelf ook niet aankomen. Daarnaast krijgt ze elke week 1 of 2 euro. Daar mag ze zelf van doen wat ze wil. Zo leert ze zelf al een klein beetje met geld om te gaan

  1. Post
   Author
 2. Wij geven onZe dochter een vast bedrag en leren haar dat ze hier een maand mee moet doen. We weken er nogal eens vanaf, waardoor ze steeds extra geld vroeg. En dit deden wij. Nu wij haar dit hebben duidelijk gemaakt, houdt zij zich netjes aan haar vaste bedrag!

  1. Post
   Author
 3. Onze zesjarige krijgt iedere week 2 euro, eentje voor in de spaarpot en eentje voor in de portemonnee. Geld in de portemonnee mag hij mee doen wat hij wil, geld in de spaarpot mag hij een spaardoel voor verzinnen.

  In de supermarkt laat ik hem regelmatig zelf iets kopen, dan krijgt hij een paar muntjes en mag zelf naar de kassa.

 4. Post
  Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge