kind leren omgaan met geld
Blogs,  Mama

Je kind leren omgaan met geld | 3 praktische tips

Een kind krijgt al op piepjonge leeftijd te maken met geld. Een ijsje kopen bij de snackbar of een autootje in de speelgoedwinkel. Je kind leren omgaan met geld – als ouder kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Tenslotte is het belangrijk dat je kind geld gaat waarderen en geen ‘gat in de hand’ ontwikkelt. In dit artikel lees je 3 praktische tips die je kind leren omgaan met geld.

 Zakgeld geven

Of een kind zakgeld krijgt is binnen iedere gezinssituatie anders. Toch is zakgeld geven goed voor het kind om te leren omgaan met geld. Vanuit onderzoek van het Nibud krijgt zo’n 45 procent van de kinderen op 5 jarige leeftijd zakgeld. Dit neemt toe met de leeftijd. Van de 11- en 12-jarigen op de basisschool krijgt 84 procent zakgeld.

Sparen, sparen, sparen

Ik weet nog heel goed dat mijn ouders op mijn 7e levensjaar een bankrekening voor mij openden. Ik kreeg een blauw koffertje met daarin een notitieblokje, een potlood en een pinpas. Omdat ik heel graag een BabyBorn pop wilde – zo’n eentje die kon plassen – werd dit mijn spaardoel. Mijn verdiende geld, voor een karweitje in huis of mijn rapport, stortte ik dan samen met mijn moeder het geld bij een loket op mijn bankrekening.

Voor je kind een bankrekening openen is een van de keuzes die je kunt maken. Maar een ouderwetse spaarpot kopen kan natuurlijk ook. Dit is misschien nog wel leuker omdat dit tastbaars is voor het kind. Daarbij kun je gebruik maken van een spaarboom. Op deze boom kan het kind zijn spaardoel opplakken en bijhouden hoeveel hij al heeft gespaard.

Boodschappen doen

Je kunt je kind leren omgaan met geld door met hem boodschappen te doen. Tijdens het afrekenen kun je hem uitleggen dat er geld betaald moet worden zodat het brood en de melk naar huis genomen kan worden.

Lees ook: Hoe kun je besparen op boodschappen?

Heb jij nog tips om je kind te leren omgaan met geld. Laat ze achter in de comments.

Foto: Unsplash

 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge