kind in een noodsituatie
Blogs Opvoeden

Leer je kind al vroeg wat het in noodgevallen moet doen

Je moet er niet aan denken dat je kind in een noodsituatie terecht komt. Toch gebeurd dit vaker dan we denken. Maar weet je wat het zorgelijke hiervan is, dat 1 op de 4 kinderen tussen de 6 en 8 jaar niet weet hoe zij op de telefoon van hun ouders het noodnummer 112 moet bellen. Hier is onderzoek naar gedaan door het Rode kruis. 

Lees ook: EHBO bij baby’s en kinderen wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Het Rode Kruis heeft een enquête gehouden onder 565 jongeren tussen 6 en de 12 jaar. Uit deze enquête blijkt dat 30 procent van alle ondervraagde kinderen tussen 6 en 12 jaar niet weet dat iedereen 1-1-2- mag bellen, ongeacht hoe oud ze zijn. Wel weten zij in welke concrete noodsituatie ze mogen bellen.

Woordvoerster Belinda van der Gaag van het Rode kruis vindt de uitkomst van het onderzoek verassend. Zij zegt dat kinderen op een hele jonge leeftijd weten hoe zij een YouTube filmpje moeten aanzetten, maar niet weten hoe zij moeten handelen in een noodgeval. Zij adviseert alle ouders om vanaf 6 jaar al met hun kind te oefenen.

EHBO lessen op school

Omdat kinderen volgens het Rode Kruis veels te weinig weten over wat zij moeten doen in noodsituaties, vinden zij dat er meer aandacht moet komen voor het gebruik van het noodnummer en het opdoen van EHBO-kennis. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de EHBO-kennis onder kinderen en jongeren veel te laag is. Daarom pleit het Rode Kruis voor meer EHBO-lessen in het basisonderwijs. Een feit is dat ieder kind in een noodsituatie terecht kan komen, dan is het voor leeftijdsgenootjes belangrijk om te weten wat zijn moeten doen.

 

Photo by 童 彤 on Unsplash

Bron: Rode kruisAlgemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *