13 Comments

 • Nicole Orriëns schreef:

  Bij ons is het goed gekomen, maar hoe ik het precies aanpakte weet ik niet meer zo goed. Ik hoor wel eens dat mensen de speen er een stuk afknippen en dat dit ook helpt.

 • Cynthia schreef:

  Ik weet het ook niet meer, eerlijk gezegd. Maar dat een speen niet goed is voor de taalontwikkeling, daar heb ik wel wat voorbeelden van gezien.

 • Sylvia schreef:

  Een maand nadat mijn dochtertje zindelijk was (2,5) hebben we ook de speen vaarwel gezegd. Gezegd dat ze nu een groot meisje is en als ze vanaf woensdag (gestopt) tot zaterdag niet zeurde om de speen dan mocht ze zelf een mooi cadeau in de winkel uitzoeken. Helemaal gelukt natuurlijk alleen waar ik niet zo blij mee was is dat ze ook haar middagdutje vaarwel had gezegd..terwijl ze die echt nog wel nodig heeft haha

  • Anoniem schreef:

   Wat goed zeg!! Super trots was ze zeker? Hmmm…die slaapsdutjes zijn inderdaad nog best nodig. Zelf merk ik ook dat de kinderen niet meer slapen op het dagverblijf, aan het einde van de dag hangerig worden.

 • Kreanimo schreef:

  Onze oudste vergat zijn speen in een bnb op weg naar Italië…. hihi.
  Dat was zo ‘opgelost ‘ dus.
  De middelste had hem mee aan de Sint.
  De jongste duimt…. dat is andere koek.

  • Anoniem schreef:

   Hahaha! Dat zijn denk ik de beste trucjes. Tja, het duimen is inderdaad een heel ander verhaal. Best een uitdaging, lijkt mij, om het af te leren

 • Roelina schreef:

  Wat een goede tips. Ik wil hem binnenkort wel af gaan leren, zoontje is nu 3. Gelukkig heeft hij alleen snachts een speen. Maar goed we wilden eerst wachten tot hij zindelijk is (YES, gelukt) en dat de volgende horde nemen.

  • Anoniem schreef:

   Goed dat je inderdaad wacht. Alles tegelijk kan weer averechts werken. Succes en ik ben benieuwd naar het afleren van zijn speentje. Groetjes!!

 • Margje schreef:

  Ik vond het nooit een probleem, me in t achterhoofd bedenkend dat t zuigen op een duim of speen een natuurlijke behoefte is..
  Toen mijn dochter 2,5 jaar oud was meende ik toch wel iets te zien van tandjes die iets rond gingen staan (misschien zat het tussen mijn oren hoor, maar ik werd me toch bewust van een mogelijk scheve tanden probleem) Anyway… ik was al een tijdje op een plannetje aan het broeden: een glazen potje opschilderen en alle speentjes er samen indoen en deze op de stort brengen? Speentje aan een helium ballon laten vertrekken? 1 ding was zeker er moest een ritueel komen.. totdat het probleem zichzelf oploste.. mijn dochter beet het rubberen deeltje af en had daardoor alleen nog het plastic buitenkantje (hier heeft ze nog een paar nachten naast zich mee geslapen) ja en daarna vond ze zelf ook wel dat hij toch echt kapot was…
  toen hebben we deze samen in de prullenbak gedaan en ze heeft er geen moment meer naar gevraagd. Ook het slapen ging prima, we kwamen er nog wel eens lachend op terug “ja speen kapot he?” Weltrusten mama!

 • sara schreef:

  Mijn dochter leerde ik al vanaf 9 maanden speen alleen in bed bij het slapen gaan. En vaak als ze sliep dan had ze geen speen maar fles in der handen of mond. En na 2 nachten was ze het vergeten dat ze een speen had. Ze viel vaak met een fles in haar mond in slaap.
  Op jongere leeftijd is het makelijker om af te leren. Ze is nu bijna 2 en al uit de luiers.
  Lekker zonder luier in de tuin een paar ongelukjes. In de woonkamer extra alert bank met fleace deken afgedekt. Als ze in potje deed kreeg ze een sticker en als ze een groot boodschap had gedaan een doosje met rozijntjes. 1 tip nooit straffen!!
  Succes..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *