kind de speen afleren
Blogs,  kind,  Mama,  peuter

Zo kun je de speen bij je kind afleren

Een speen of duim is voor veel kinderen een belangrijk hulpmiddel om in slaap te komen. Ook helpt het hen om zich in bepaalde situaties veilig te voelen. Toch wordt het zuigen op een fopspeen of duim voor veel kinderen op latere leeftijd een gewenning. Wil jij binnenkort je kind de speen afleren? Deze tips kunnen je erbij helpen.

 

Lees ook: Dit is de ideale bedtijd voor jouw kind

 

Consequent blijven

Als je van die fopspeen af wil, is het belangrijk om consequent te blijven in hetgeen wat je doet. Is de speen weg, dan is hij weg. Het terug geven van dat ding, wanneer het gegil jou even teveel wordt, werkt voor kinderen verwarrend. De sfeer thuis zal er niet gezelliger op worden. Niet alleen voor jouw maar ook voor je kind is niks zo frustrerend dan in de vicieuze cirkel te blijven.

Vertellen

Vertel op een rustig moment dat de speen weg gaat, vertel ook waarom. Je kind zal wellicht in het begin emotioneel worden. Benoem die emoties ook maar houd het rustig en kort. Als je kind om de speen blijft vragen, probeer hier dan weinig tot geen aandacht aan te schenken. Zo wordt hij niet opnieuw geprikkeld en zal hij de strijd sneller opgeven.

Afscheidsritueel

Bij de meeste kinderen werkt een afscheidsritueel heel goed. Bedenk samen wat er met de fopspeen zal gebeuren. Ik hoor wel eens van ouders dat ze de speen aan de tijgers in de dierentuin hebben gegeven of aan Sinterklaas. De meesten ouders zeggen dat dit stucje heel goed werkt. Ik vind het een fantastisch idee! Is de speen weg, geef je kind dan een compliment want dat maakt dat ze trots op zich zelf zullen zijn. Mochten hij de speen erg gaan missen, bedenk dan een alternatief voor de speen zoals een extra knuffel of doekje.

 

Hoe heb jij je kind de speen afgeleerd? Heb jij nog tips?

 

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

13 Reacties

 • Sylvia

  Een maand nadat mijn dochtertje zindelijk was (2,5) hebben we ook de speen vaarwel gezegd. Gezegd dat ze nu een groot meisje is en als ze vanaf woensdag (gestopt) tot zaterdag niet zeurde om de speen dan mocht ze zelf een mooi cadeau in de winkel uitzoeken. Helemaal gelukt natuurlijk alleen waar ik niet zo blij mee was is dat ze ook haar middagdutje vaarwel had gezegd..terwijl ze die echt nog wel nodig heeft haha

  • Aneta

   Wat goed zeg!! Super trots was ze zeker? Hmmm…die slaapsdutjes zijn inderdaad nog best nodig. Zelf merk ik ook dat de kinderen niet meer slapen op het dagverblijf, aan het einde van de dag hangerig worden.

 • Kreanimo

  Onze oudste vergat zijn speen in een bnb op weg naar Italië…. hihi.
  Dat was zo ‘opgelost ‘ dus.
  De middelste had hem mee aan de Sint.
  De jongste duimt…. dat is andere koek.

 • Roelina

  Wat een goede tips. Ik wil hem binnenkort wel af gaan leren, zoontje is nu 3. Gelukkig heeft hij alleen snachts een speen. Maar goed we wilden eerst wachten tot hij zindelijk is (YES, gelukt) en dat de volgende horde nemen.

 • Margje

  Ik vond het nooit een probleem, me in t achterhoofd bedenkend dat t zuigen op een duim of speen een natuurlijke behoefte is..
  Toen mijn dochter 2,5 jaar oud was meende ik toch wel iets te zien van tandjes die iets rond gingen staan (misschien zat het tussen mijn oren hoor, maar ik werd me toch bewust van een mogelijk scheve tanden probleem) Anyway… ik was al een tijdje op een plannetje aan het broeden: een glazen potje opschilderen en alle speentjes er samen indoen en deze op de stort brengen? Speentje aan een helium ballon laten vertrekken? 1 ding was zeker er moest een ritueel komen.. totdat het probleem zichzelf oploste.. mijn dochter beet het rubberen deeltje af en had daardoor alleen nog het plastic buitenkantje (hier heeft ze nog een paar nachten naast zich mee geslapen) ja en daarna vond ze zelf ook wel dat hij toch echt kapot was…
  toen hebben we deze samen in de prullenbak gedaan en ze heeft er geen moment meer naar gevraagd. Ook het slapen ging prima, we kwamen er nog wel eens lachend op terug “ja speen kapot he?” Weltrusten mama!

 • sara

  Mijn dochter leerde ik al vanaf 9 maanden speen alleen in bed bij het slapen gaan. En vaak als ze sliep dan had ze geen speen maar fles in der handen of mond. En na 2 nachten was ze het vergeten dat ze een speen had. Ze viel vaak met een fles in haar mond in slaap.
  Op jongere leeftijd is het makelijker om af te leren. Ze is nu bijna 2 en al uit de luiers.
  Lekker zonder luier in de tuin een paar ongelukjes. In de woonkamer extra alert bank met fleace deken afgedekt. Als ze in potje deed kreeg ze een sticker en als ze een groot boodschap had gedaan een doosje met rozijntjes. 1 tip nooit straffen!!
  Succes..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge