kind de speen afleren
Blog,  kind,  Mama,  peuter

Met deze 3 tips kun jij de speen bij je kind afleren

Een speen of duim is voor veel kinderen een belangrijk hulpmiddel om in slaap te komen. Ook helpt het hen om zich in bepaalde situaties veilig te voelen. Baby’s daarentegen hebben een zuigbehoefte. Als deze onvoldoende bevredigt is, kan een speen of duim de uitkomst bieden. Toch wordt het zuigen op een speen of duim voor veel kinderen op latere leeftijd een gewenning. Wil jij dat je kind van zijn speen afkomt? In dit artikel deel ik 3 tips.

Op het kinderdagverblijf waar ik werkte, kreeg ik van ouders regelmatig de vraag tot welke leeftijd ze hun kind een fopspeen konden geven. Hier zit geen leeftijdsgrens aan vast. Er is geen goed of fout en elke ouder moet dit zelf bepalen. Wel geef ik de ouders mee dat het gebruik van een speen de taalontwikkeling kan beïnvloeden. Door het langdurig gebruik van een speen kunnen kinderen namelijk gaan slissen.


“Ik zeg dat de speen gewoon foetsie is. Nou…en dan begint meneer te gillen en te spartelen op de grond. Dit blijft dus zo’n 40 minuten door gaan. Op een gegeven moment begin ik me wel een beetje te schamen voor de buren. En dan ga ik toch overstag, pak de speen maar weer uit de lade en duw dat ding in zijn mond.”


3 tips om kind de speen af te leren

Consequent blijven

Als je van die fopspeen af wil, is het belangrijk om consequent te blijven in hetgeen wat je doet. Is de speen weg, dan is hij weg. Het terug geven van de dat ding (zoals in de bovenbeschreven situatie) werkt voor kinderen verwarrend. De sfeer thuis zal er niet gezelliger op worden. Niet alleen voor jouw maar ook voor je kind is niks zo frustrerend dan in de vicieuze cirkel te blijven.

Vertellen

Vertel op een rustig moment dat de speen weg gaat, vertel ook waarom. Je kind zal wellicht in het begin emotioneel worden. Benoem die emoties ook maar houd het rustig en kort. Als je kind om de speen blijft vragen, probeer hier dan weinig tot geen aandacht aan te schenken. Zo wordt hij niet opnieuw geprikkeld en zal hij de strijd sneller opgeven.

Afscheidsritueel

Bij de meeste kinderen werkt een afscheidsritueel heel goed. Bedenk samen wat er met de speen zal gebeuren. Ik hoor wel eens van ouders dat ze de speen aan de tijgers in de dierentuin hebben gegeven of aan Sinterklaas. De meesten ouders zeggen dat dit stucje heel goed werkt. Ik vind het een fantastisch idee! Is de speen weg, geef je kind dan een compliment want dat maakt dat ze trots op zich zelf zullen zijn. Mochten hij de speen erg gaan missen, geef je kind dan de keuze om bijvoorbeeld een extra knuffel naar bed mee te nemen.

 

Hoe heb jij je kind de speen afgeleerd? Heb jij nog tips?

 

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

10 Reacties

 • Sylvia

  Een maand nadat mijn dochtertje zindelijk was (2,5) hebben we ook de speen vaarwel gezegd. Gezegd dat ze nu een groot meisje is en als ze vanaf woensdag (gestopt) tot zaterdag niet zeurde om de speen dan mocht ze zelf een mooi cadeau in de winkel uitzoeken. Helemaal gelukt natuurlijk alleen waar ik niet zo blij mee was is dat ze ook haar middagdutje vaarwel had gezegd..terwijl ze die echt nog wel nodig heeft haha

  • Aneta

   Wat goed zeg!! Super trots was ze zeker? Hmmm…die slaapsdutjes zijn inderdaad nog best nodig. Zelf merk ik ook dat de kinderen niet meer slapen op het dagverblijf, aan het einde van de dag hangerig worden.

 • Kreanimo

  Onze oudste vergat zijn speen in een bnb op weg naar Italië…. hihi.
  Dat was zo ‘opgelost ‘ dus.
  De middelste had hem mee aan de Sint.
  De jongste duimt…. dat is andere koek.

 • Roelina

  Wat een goede tips. Ik wil hem binnenkort wel af gaan leren, zoontje is nu 3. Gelukkig heeft hij alleen snachts een speen. Maar goed we wilden eerst wachten tot hij zindelijk is (YES, gelukt) en dat de volgende horde nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge