kind dankbaarheid leren
Blogs Opvoeden

Psychologen delen 4 manieren om je kind dankbaarheid aan te leren

Dankbaarheid en waardering tonen zijn een van de eigenschappen die wij onze kinderen graag willen aanleren. Het zijn vaak kleine uitingen zoals; “Dank je wel, alsjeblieft” of “Ik vind je lief”. Uitingen waarvan we willen dat ze een natuurlijke gewoonte worden, maar ook iets waar kinderen zich bewust van zijn waarom deze zo belangrijk zijn. In dit artikel lees je 4 manieren die volgens Psychologen werken om je kind dankbaarheid aan te leren. 

 

Lees ook: Deze 5 manieren leren je kind om positief te denken

 

1. Praat over de wereld.

Praten over de wereld; dit klinkt misschien een beetje gek. Maar kinderen hebben nog geen idee hoe de wereld in elkaar zit en wat hij ons te bieden heeft. Praat over waarom regen zo belangrijk is voor de bloemen en planten. En leer ze de kleine dingen in het leven op te merken. Laat ze de wereld vanuit een andere perspectief te bekijken. Je kind zal leren om zijn dankbaarheid en waardering te tonen voor de meest simpele dingen, die maken dat zij kunnen leven.

2. Maak écht tijd voor elkaar

Quality time voor onszelf hebben we nodig om te kunnen zijn wie we willen dat we zijn. Heb je een druk gezinsleven? Plan dan een moment op de dag en maak bewust tijd om écht contact te maken met je kind. Gooi je telefoon aan de kant en zet de televisie uit. Begeef je in het moment en geniet van de kleine dingen.

3. Geef het goede voorbeeld

“Wat zeg je dan? Zeg eens bedankt!” Dit zijn zinnetjes waarmee we ons kind leren om zijn dankbaarheid te tonen. Op den duur zal hij weten dat je “dank je wel” moet zeggen als hij iets krijgt. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij zich bewust is waarom hij bedankt.

Geef het voorbeeld hoe jij andere bedankt, vriendelijk aanspreekt of waardering toont. Hoe vaker jij dit zal doen hoe meer jouw kind dit zal overnemen. Op die manier laat je hem ook vrij in zijn keuze.  En zal hij leren zich bewust te worden om dankbaarheid te voelen voor de dingen die hij belangrijk vindt in zijn leven.

 

Lees ook: Hoe kun jij je kind leren omgaan met geld?

 

4. Je kind laten verdienen wat hij graag wil

Hoe makkelijk is het om in de winkel te kopen wat je kind wenst? Leer je kind in dit geval dat hij de ene keer wel iets krijgt en de andere keer niet. Leg hem ook uit waarom dit is. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind een klusje te doen om op die manier een beloning te verdienen. Beloon je kind dan ook op hetgeen wat hij gedaan heeft en niet om hoe hij zich gedragen heeft.

 

Bron: JM Ouders

Photo by Juan Cruz Mountford on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *