kind met autisme
Basisschoolkind,  kind,  peuter,  puber

Een kind met autisme | Dit moet je weten!

Voor een kind is het leven niet altijd even makkelijk. Je wordt vaak niet begrepen, terwijl je zo je best doet om duidelijk te zijn. En wat dacht je vriendschappen maken? Bij het ene kind gaat dit net iets makkelijker dan bij het andere.

Voor een kind met autisme zijn deze uitdagingen nog groter. In dit artikel vertel ik wat autisme (lees: autismespectrumstoornis) inhoudt en leg ik uit hoe de wereld van een kind met autisme eruit ziet.

Wat is het autismespectrumstoornis?

Het autismespectrumstoornis is een neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornis. Hier wordt mee bedoeld: dat de ontwikkeling in de hersenen iets anders verloopt dan bij mensen die deze aandoening niet hebben. De informatie die via de zintuigen wordt opgenomen wordt als het ware anders verwerkt door de hersenen.

Voorheen was autisme, volgens het classificatie systeem de DSM4, te onderscheiden in vijf verschillende vormen; klassiek autisme, stoornis van Rett, desintegratiestoornis, asperger en PDD-NOS. In het nieuwe classificatie systeem de DSM5 is dit echter veranderd.

Deze vijf bovengenoemde vormen van autisme zijn op één hoop gegooid en hebben een nieuwe naam gekregen; ‘het autismespectrumstoornis’. Dit hebben ze gedaan omdat de vormen in de kern heel veel op elkaar lijken.

Lees ook: Kind met faalangst (deel 1) | Wat is het en wat zijn de kenmerken?

Zo ziet de wereld van een kind met autisme eruit!

Een kind met autisme ervaart de wereld op een net iets andere manier dan zijn vriendjes die deze aandoening niet hebben. Hieronder beschrijf ik hoe de wereld van een kind met autisme eruit kan zien en met welke dingen hij moeite kan ervaren:

  • Te veel prikkels ervaren

Een kind met autisme krijgt gedurende de hele dag veel prikkels binnen. Hij is hier veel gevoeliger voor dan zijn vriendjes. Denk bijvoorbeeld aan geroezemoes, tik-geluiden, bepaalde geuren of andere dingen waar kinderen zonder autisme niet zo op letten. Door al die prikkels die het kind via zijn hersenen binnen krijgt, kan hij zich moeilijk concentreren op de dingen die op dat moment belangrijker zijn, zoals bijvoorbeeld schoolwerk. Dit kan best vermoeiend zijn.

  • Vriendschappen opbouwen is best lastig

Voor een kind met het autisme is het best lastig om vriendschappen op te bouwen. Dit komt omdat het kind vaak een gesloten indruk tegenover andere kan hebben, waardoor vriendjes niet zo snel naar hem toe zullen komen. Ook kan het kind dingen heel letterlijk nemen en niet goed begrijpen wat een ander denkt en voelt. Dit maakt vriendschappen maken lastig.

  • Moeite hebben met veranderingen

Tot slot heeft een kind met autisme moeite als er dingen onverwachts veranderen. Ook kan hij lastig omgaan als situaties onvoorspelbaar zijn. Hij kan hierdoor angstig worden, in paniek raken of juist blokkeren. Het beste is om niet van de routine af te wijken en bepaalde gewoontes te blijven herhalen.

Ken jij of heb jij zelf een kind met autisme? Welke dingen waren/zijn belangrijk voor jou om te weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge