kiezen van een kinderdagverblijf
Blog,  Mama

Hier moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Zoveel mensen zoveel wensen. Er is zoveel keus als het gaat om het kiezen van een kinderdagverblijf. Waar moet je nu zoal op letten? Lees 7 punten die bij het kiezen van de juiste opvang van belang zijn.

Lees ook: Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

1. Gevoel

Bij het binnen stappen van een kinderdagverblijf moet je gevoel in één keer goed zijn. Let op de sfeer, kleuren die worden gebruikt, het interieur en de geur (ik bedoel niet de poep 😉 ). 

2. Groepsindeling

Je hebt op kinderdagverblijven twee soorten groepsindelingen: verticaal en horizontaal. Op een verticale groep spelen kindjes van verschillende leeftijden bij elkaar in één groep. Een voordeel hiervan is dat groot en klein elkaar helpt. Super leuk om te zien! Een horizontale groep bestaat uit kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Het voordeel hiervan is dat het rustiger op de groep is. De keuze is aan jou wat je prettig vindt.

3. Pedagogisch beleid

Ieder kinderdagverblijf heeft een pedagogisch beleid. In dit beleid staat onder andere hoe de ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd en hoe de veiligheid wordt gewaarborgd. Bij een kennismaking zal dit onderwerp vast aan bod komen.

4. Buitenruimte

Is er voldoende ruimte om te rennen of te fietsen? Welk spelmateriaal wordt er aangeboden? Ligt de buitenruimte langs een drukke weg of in een rustige straat? Dit soort vragen kunnen van belang zijn.

5. Activiteitenaanbod

Steeds meer kinderopvangcentra werken met thema’s, zoals het thema dieren of zomer. Vraag bij de pedagogisch medewerkers na wat voor activiteitenaanbod ze hebben binnen de verschillende thema’s. Wat ik ook zie is dat kinderdagverblijven workshops aanbieden voor kinderen. Bij mij op het dagverblijf hebben we onder andere gym voor peuters, voorleesjuf uit de bibliotheek en yoga.

6. Voedingsbeleid

Voeding is op kinderdagverblijven is een belangrijk onderdeel van de dag, maar iedereen geeft er op een andere wijze aandacht aan. Bekijk voor jezelf wat je belangrijk hierin vindt.

7. Praktische zaken

Een niet geheel onbelangrijk iets: de praktische zaken. Ieder dagverblijf heeft zijn eigen voorwaarden zoals:

  • Uurtarief
  • Openingstijden
  • Contractvormen
  • Opzegtermijn
  • Wendagen

Probeer deze voor jezelf op een rijtje te zetten en bekijk wat je fijn vindt en wat niet.

 

 

Photo by Wendy Aros-Routman on Unsplash

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge