jetlag bij kinderen
baby,  Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

Jetlag bij kinderen: Wat kun je doen om het te beperken?

Als je deze zomer een verre reis hebt geboekt met jouw kinderen, dan heb je de kans dat jullie hoogstwaarschijnlijk een gratis jetlag bij krijgen. Een jetlag bij kinderen is niet zomaar verdwenen.Dat duurt gemiddeld een paar dagen. Een kan-en-klare oplossing is er niet voor. Maar er zijn gelukkig wel trucjes om een jetlag bij kinderen te beperken.

Lees ook: Je kind voorbereiden op de vakantie | 3 praktische tips

Goed om te weten:

De vliegrichting speelt bij het reizen met kinderen een belangrijke rol. Vlieg je van west naar oost (richting Azië) dan reis je zogezegd tegen de tijd in. Dit houdt dus in dat als het bedtijd is, je kinderen klaarwakker zijn. Als ze dan eindelijk in slaap gevallen zijn, worden ze midden in de nacht wakker omdat ze honger hebben.

Vlieg je naar het wensten (naar Amerika) dan reis je met de tijd mee. De dag is in dit geval langer dan normaal. Veel mensen ervaren het reizen naar het westen als fijn en hebben minder problemen met een jetlag.

 

Dit kun je doen om een jetlag bij kinderen te beperken

Pas het slaapritme aan

Pas ongeveer 4 dagen voordat je op reis gaat het slaapritme van je kinderen aan. Op die manier help je de biologische klok een handje. Als je naar het westen reist, laat je kinderen dan iedere avond een uurtje later naar bed gaan.

Vlieg je naar het oosten, laat de kinderen dan in de avond 1 á 2 uur eerder naar bed gaan en sta de volgende morgen ook eerder op dan normaal.

Boek een nachtvlucht

Als het mogelijk is, kies dan een nachtvlucht. Vliegen is best vermoeiend dus zowel jij als je kinderen kunnen wel wat rust gebruiken. Het is helemaal mooi als je in de loop van de dag op je vakantiebestemming aan komt. Jullie kunnen dan nog een paar uurtjes wat doen en daarna een goede nacht maken in de nieuwe tijdzone.

Onderneem actieve dingen

Zorg ervoor dat je samen met je kinderen actieve dingen onderneemt, zoals naar een speeltuin, dierentuin of iets anders waar zij blij van worden. Doordat de kinderen veel buiten zijn krijgen ze afleiding en hebben zij daardoor minder last van de vermoeidheid.

Ga mee in het nieuwe ritme

Ben je op je vakantiebestemming aangekomen? Ga samen mee in het nieuwe ritme van het land. Probeer te eten volgens de nieuwe tijden en probeer wakker te blijven als het daar overdag is. Het klinkt allemaal heel makkelijk maar het zal de eerste paar dagen best pittig zijn.

 

Bron: Ouders van Nu, Parentmap.com

Foto: Pixabay

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge