8

Je baby zelf leren eten met de Rapley methode

eten met de rapley methode

Wanneer je baby tussen de 4-6 maanden is, brengt de gelegenheid zich aan voor bijvoeding. Het doel van bijvoeden is dat er een stapje wordt gezet in de richting van het zelfstandig eten van je baby. Dit kan in de vorm van kant-en-klare- of vers gepureerde hapjes. Het kan ook anders, namelijk: je baby leren eten met de Rapley methode. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Wat is de Rapley methode?

De Rapley methode leert je baby op spelenderwijs zelfstandig met eten om te gaan. De methode houdt in dat je je baby de eerste 6 maanden borstvoeding geeft en daarna pas overstapt naar vast voedsel. Gill Rapley zegt met haar methode dat baby’s zelf goed in staat zijn aan te geven wanneer ze op vast voedsel willen overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Het moet aangeboden worden.

Met de Rapley methode bied je je baby (vanaf 6 maanden) dus alles in zijn geheel aan, bijvoorbeeld stukjes gekookte broccoli, peer of ander soort groenten en fruit. Zelf ben ik een grote voorstander van deze methode omdat de baby dan op zijn eigen manier het voedsel kan ontdekken. Bovendien leert hij hoe een broccoli of wortel eruit ziet, in plaats van dat hij denkt dat de groenten een prutje zijn. Met de Rapley methode vergoot je het risico dat het kind
Een kind die van gepureerde voeding naar vast voedsel overgaat, kan verbaasd zijn als er ineens een stuk groente op zijn bord ligt. Het risico hiervan is dat je kind de groente niet zal eten.  Omdat de Rapley methode de groenten in zijn geheel aanbiedt, verklein je dit risico weer.

Groenten en fruit

Wanneer je je baby zelf leert eten met de Rapley methode, biedt dan de groenten en fruit in kleine stukken aan, bijvoorbeeld kleine stronkjes bloemkool/broccoli of reepjes aardappel of abrikoos. Op die manier kan je baby het vastpakken met zijn handjes en spelenderwijs ontdekken.

Vanaf 6 maanden mag je baby de volgende groente- en fruitsoorten eten:

Groenten soorten

 • Aardappel
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Komkommer*
 • Pompoen
 • Rode biet
 • Snijboon
 • Wortel

Fruit soorten

 • Galia/ watermeloen
 • Banaan
 • Mango
 • Peer *
 • Perzik
 • Pruim *
 • Abrikoos *
 • Nectarine*

* zonder schil

 

Wees alert!

Baby’s rond de 6 maanden hebben nog geen tandjes (of net hun eerste) maar ze hebben al wel het vermogen ontwikkeld om te kunnen kauwen. Bij het toepassen van de Rapley methode kan het zijn dat je baby gaat kokhalzen, omdat hij niet gewend is stukken voedsel in zijn mondje te hebben. Het ziet er vaak erger uit dan het is, maar het lichaam van je baby is al goed ontwikkeld om de stukjes voedsel naar buiten terug te duwen. Voor de veiligheid raad ik je aan om de eerste paar keer goed op te letten als je baby eet. Hieronder in het filmpje zie je hoe de baby oefent met eten aan de hand van de Rapley methode.

 

Zou jij je baby leren eten met de Rapley methode? Hoe denk jij hierover?

 

Liefs Aneta

 

 

Foto: https://pixabay.com
 

Comments 8

 1. Ik vind dat best eng. Maar van gepureerd naar stukjes is voor een kindje wel een ding. Er zitten dus zeker voordelen aan!

  1. Post
   Author

   In het begint is het best spannend. Op het dagverblijf waar ik werk hebben een aantal kindjes volgens deze methode leren eten en dat heeft toen heel positief uitgepakt.

 2. Het lijkt me mooi om het af te wisselen als ik ooit mama word! Om 1 echte methode te kiezen vind ik lastig!

  1. Post
   Author
 3. Wij hebben dit een soort van toegepast. Wij zijn begonnen met groenten toen ons zoontje 4 maanden was (gaf daarnaast ook borstvoeding). Wij zijn niet direct begonnen met de rapley methode maar hebben zijn eten zo geprakt dat er nog wel stukjes in zaten. Later hebben wij eigenlijk pas de rapley methode gedaan. Bij ons volgend kindje zou ik dit wel eerder willen toepassen. Ik hoor er goede verhalen over!

  1. Post
   Author

   Op de wijze die jullie hebben gehanteerd is ook echt super. Ik ben benieuwd hoe jullie volgende kindje in de toekomst erop zal reageren. Liefs!

 4. Een paar jaar geleden kwam ik deze methode al eens tegen toen ik met mijn vorige studie bezig was. Ik was gelijk fan en wist gelijk zeker dat ik dit ook op mijn kids zou willen toepassen. Nu ben ik nog steeds een voorstander voor deze methode! Ik denk dat het eem heel goede manier is om je kind op alle fronten kennis te laten maken met voedsel. 🙂

 5. Post
  Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge