baby troosten of laten huilen
Blogs Opvoeden

Je baby troosten of laten huilen?

Het blijft een dilemma voor veel ouders of zij in bepaalde situaties hun baby moeten troosten of laten huilen. Moeten zij hun baby meteen oppakken als hij verdrietig is? Maar dan verwen je hem toch?

Lees ook: Onderzoek | Samen slapen is goed voor ouder en kind

Onderzoek

Orthopedagoog Roos Rodenburg heeft voor het Psychologische Magazine onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Zij stelt dat het van belang is om een onderscheid te maken in de leeftijd van de baby’s: baby’s tot 6 maanden en baby’s vanaf 6 maanden.

Baby’s tot 6 maanden

Jonge baby’s zijn nog niet in staat om zichzelf te troosten, zegt de orthopedagoog. Bovendien is huilen hun enige middel om met ons te communiceren en duidelijk te maken dat zij iets van ons nodig hebben.

Het laten huilen van je baby kan volgens Roos Rodenburg zelfs de veilige hechting tussen jou en je baby verstoren. De oorzaak hiervan is dat zij door te huilen alleen leren dat ze tijdens verdrietige momenten op zichzelf zijn aangewezen.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat baby’s  gebaat zijn bij veel contact en zich beter ontwikkelen als er gereageerd wordt op hun behoeften.

Lees meer: De ontwikkeling van de hechting tussen ouder en kind

Daarnaast blijkt ook dat baby’s die alleen en huilend in slaap vallen,  verhoogde cortisolwaardes in hun bloed hebben. Als kinderen te hoge cortisolwaardes hebben, heeft dat een negatieve uitwerking op  de ontwikkeling van hun hersenen.

Baby’s vanaf 6 maanden

In vergelijking met baby’s tot 6 maanden, krijgen baby’s vanaf 6 maanden langzamerhand door dat huilen een reactie kan opleveren. Heel slim uiteraard. Volg hierbij vooral je gevoel. Als je goed oplet, zul je op een gegeven moment het verschil zien tussen dingen waar  je baby echt behoefte aan heeft en dingen die onnodig zijn. Is je baby een maand of 9 á 10, dan kun je hem best eventjes laten huilen.

Wel geef ik je het advies om tijdens het huilen contact te blijven zoeken met je baby. Je laat hem in dit geval zien dat je er bent maar niet ingaat op zijn actie.

 

Bron: Psychology TodayEvolutionary Parenting

5 thoughts on “Je baby troosten of laten huilen?

  1. Ja gewoon doen. Je moederhart en instinct volgen. Dat een baby doorheeft dat het huilen iets oplevert wil nog niet zeggen dat het “nep” is.
   Wij weten ook dat het gaan naar de supermakt met geld iets oplevert en zonder geld niets.
   Betekent niet dat we de boodschappen minder hard nodig hebben.
   De baby snapt na 6maanden dat hij bewust met je kan communiceren en dat het een actie-reactie is. Niets mis mee.
   Hij wil graag je aandacht, waarom zou hij het minder verdienen als hij het “spelletje” doorheeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *