Opvoeden

Is responsief en sensitief reageren op je baby nu echt zo belangrijk?

“Is responsief en sensitief reageren op je baby nu echt zo belangrijk? Baby’s zijn nog te jong om dit te snappen en hierop te reageren, toch?” Binnen mijn werkveld krijg ik deze vraag regelmatig van jonge ouders. In dit artikel vertel ik je hoe dit precies zit. 

 

Lees ook: Psychologen van Harvard: Ouders die kinderen positief opvoeden doen deze 5 dingen

 

Interactie

Voordat ik de bovenste vraag ga beantwoorden, eerst een stukje theorie over de term ‘interactie’. Waarschijnlijk zal je zeggen dat interactie communicatie betekent. Dat heb je helemaal goed! Interactie is echter veel meer dan dat. Interactie is “wat we doen”, “wat we zeggen” en “hoe we het zeggen”. Achter deze zogeheten interactievaardigheden zit nog iets belangrijks, namelijk: sensitiviteit en responsiviteit.

Sensitiviteit en responsiviteit

Sensitiviteit en responsiviteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze betekenen dat je de gevoelens en behoeften van anderen opmerkt en op een goede manier hierop kunt reageren. Binnen de opvoeding van je is dit best belangrijk. Op deze wijze creëer je veiligheid en vertrouwen voor je kind, zeker voor oudere kinderen.  Maar is responsief en sensitief reageren op je baby ook van belang?

Het antwoord is……

Een dikke “JA!” Hoe jong een kind ook is, de interactie begint al vanaf het eerste moment na de geboorte. Een baby kan door middel van zijn gehuil al heel wat aangeven. Gevoelig zijn voor de signalen van je baby en hier respons op geven, is voor groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen.

En als je dacht dat dit het was? Responsief en sensitief reageren, zorgt ook voor een veilige en vertrouwde hechting tussen jou en je baby. En het stelt hem op oudere leeftijd in de de gelegenheid om zijn identiteit te leren ontdekken en relaties aan te gaan met anderen. Alleen maar voordelen dus! Dus ik zou zeggen: “reageer op alle geluidjes die je baby maakt en praat er lekker op los”.

 

In 3 stappen sensitief reageren op je baby

  • Ontdek waar je baby zijn aandacht op heeft en richt jouw aandacht daar ook op.
  • Probeer voor jezelf te begrijpen waarom jouw baby zijn aandacht daar op heeft. Benoem wat je ziet.
  • Geef je baby de ruimte om hetgeen te ontdekken waar hij zijn aandacht op gevestigd heeft. Ondersteun hem op een warme en vertrouwde manier hierin. Dit kan door bij je baby te komen zitten/liggen, te praten en/of huidcontact te maken.

 

Foto: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *