invoering continurooster
Blogs,  Mama

Invoering continurooster: Is dat wel zo’n goed idee?

Sinds 2006 mogen alle basisscholen in Nederland zelf bepalen welke schooltijden zij aanhouden. Steeds meer scholen kiezen daarbij voor de invoering van het continurooster. Hierdoor hebben de kinderen op school korter pauze dan voorheen. Welgeteld 30 minuten. Maar is dit wel zo’n goed idee?

 

Bij een continurooster blijven de kinderen tussen de middag verplicht op school. Zij hebben een korte lunchpauze, waarin zij gezamenlijk hun boterham eten. Het voordeel van een continurooster is, dat de kinderen dan iedere dag om 14:00 of 14:30 uur klaar zijn.

 

In 15 minuten je boterham opeten? Je kunt buikpijn krijgen

In dat half uurtje pauze krijgen de kinderen 15 minuten de tijd om hun boterham op te eten. De andere 15 minuten krijgen zij de gelegenheid om buiten spelen.

Sommige kinderen, en dan met name jonge kinderen, vinden 15 minuten om te eten en te drinken echt te kort. Vaak krijgen ze hun brood niet op en gaan met half gevulde maagjes buiten spelen. Ook houden kinderen soms eetwedstrijden, om maar zo snel mogelijk buiten te kunnen spelen.

 

Lees ook: Drinken mee naar school | 2 gezonde alternatieven

 

Voedingsdeskundigen zijn niet zo blij met deze ontwikkeling. Als je te snel eet heeft je lichaam volgens hen niet voldoende tijd om het voedsel te verwerken. Dit kan er voor zorgen dat je buikpijn krijgt. Anderzijds is het zo dat kinderen die langzaam eten, niet genoeg binnen krijgen. “Ze kunnen later op de dag weer honger krijgen en naar iets ongezonds grijpen”, aldus Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.

Waarom de invoering van het continurooster?

Eén van de belangrijkste redenen voor de invoering van het continurooster is het creëren van continuïteit in de klas. Doordat de kinderen hun boterham in de klas opeten, blijven zij in het schoolritme en pakken het lesprogramma middags makkelijker op, dan wanneer zij vanuit huis of de tussenschoolse opvang komen.

Je ziet het, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel.

 

Bron: NOSNRC

Foto: Pixabay

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge