Instagram-tags voor tieners belangrijk
Blogs,  kind,  puber

Dit is waarom Instagram-tags voor tieners belangrijk zijn

Wie een Instagram-account heeft kent het vast wel: de mooie feeds, duizenden volgers en de velen likes op die ene prachtige foto. Maar Instagram is meer dan dat, althans voor de tieners. 

Zij vinden het namelijk niet alleen belangrijk om een goede Instagramfeed te hebben. Ook de tags zijn voor hen van belang. Dit blijkt uit een onderzoek van het NRC. De jongeren zouden in hun foto zoveel mogelijk anderen vrienden taggen om meer volgers binnen te slepen.

Dat taggen kan op verschillende manieren en ze betekenen allemaal wat anders. Hiermee laten zij zien welke plek iemand in zijn of haar vriendengroep heeft en hoe populair diegene is.

Wordt iemand in de ogen getagd, dan is diegene zijn beste vriend. De zogeheten ‘love interest’ wordt in de mond getagd. Andere vrienden tag je eromheen. Hoe meer de tag in de hoek zit, hoe minder diegene bij de groep hoort.

Reacties op een Instagram-foto

Naast de Instagram-tags plaatsen tieners ook reacties onder een foto. Het doel hiervan is anderen te laten zien wat de band tussen hen en de eigenaar van het Instagram-account is. Het aantal reacties zegt vervolgens weer iets over de band die je hebt met degene van het Instagram-account. Op die manier kunnen anderen zien hoe goed je bevriend bent met diegene. Snap je het nog?

Ik maak me best wel zorgen

Dat social media voor tieners een groot onderdeel van hun leven is, kan ik me iets bij voorstellen. Tenslotte is dit voor hen hét middel om vriendschappen mee op te bouwen en ze bij te houden. Waar ik me alleen zorgen om maak, is het gebruik ervan.

Kinderen ontwikkelen namelijk rond de pubertijd hun identiteit. Zij zijn in deze periode tegelijkertijd gevoelig voor de mening van anderen. Zo’n tag of reactie kan namelijk best wel wat ellende veroorzaken bij een jongere, namelijk een negatief zelfbeeld. Kortom, Instagram lijkt heel onschuldig maar dat is het niet.

 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

9 Reacties

 • Romy

  Het is inderdaad jammer dat tieners, die al onzeker zijn, ook nog zo bezig zijn met dingen als aantallen comments en de plaats van tags op Instagram. Dan ben ik toch blij dat dat 10 jaar geleden nog niet bestond en ik me daar nu niet meer zo druk over maak. Ik zou het zelf mooi vinden als er bijvoorbeeld meer voorlichting komt voor tieners over social media en de effecten daarvan. Ik denk dat dat juist nu voor sommige onzekere tieners veel goeds kan doen.
  Romy onlangs geplaatst…10 leuke dingen om te doen op een doordeweekse avondMy Profile

  • Aneta

   Ja we mogen inderdaad blij zijn dat dit 10 jaar geleden er nog niet was. Toen maakten we druk om hele andere dingen. Social media voorlichting op scholen zou inderdaad een hele goede optie zijn momenteel

 • Jessica

  Ik vroeg mij vanmiddag in de bus af, toen er zo’n tien jongeren binnen liepen en bijna allemaal op hun mobieltje ging, hoe de vriendschappen tegenwoordig opgebouwd worden. Met z’n allen zaten ze bij elkaar maar niemand was met elkaar.
  Ik vind hoe jij het hierboven in je artikel beschrijft heel extreem en ik denk dat er in deze tijden juist benadrukt wordt als je er minder bij hoort of minder van iets bent. Negativiteit staat erg centraal. Dat is jammer en kan denk ik veel schade aanrichten. Op sommige vlakken zullen kinderen en jongeren sneller dingen snappen, slimmer zijn dan ik was op die leeftijd.. maar sociaal gezien. Al die social media is eigenlijk helemaal niet zo sociaal.

 • Ayla

  Het is bizar he? Mijn collega heeft een puberdochter, en de verhalen die ze vertelt. Dat ze met zn 4en aan tafel gaan zitten, alle 4 een livestream starten en dat daar dan weer vrienden op aanhaken. Ik snap niet eens hoe dat zou moeten. I’m old!
  Als je het taggen zo beschrijft dan vind ik het heel heftig klinken, maar toch denk ik dat het niet veel verschilt van hoe het vroeger bij ons ging. Je hebt onder pubers nu eenmaal altijd groepjes en ze kunnen keihard zijn tegen elkaar. Nu wordt je dan in een hoekje getagd, vroeger gingen wij dan allemaal spijbelen zonder jou. Het blijft lullig, de manier waarop is alleen wat meer van deze tijd!
  Ayla onlangs geplaatst…Creëer meer mogelijkheden in je leven door positief te denken!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge