9

Dit is waarom Instagram-tags voor tieners belangrijk zijn

Instagram-tags voor tieners belangrijk

Wie een Instagram-account heeft kent het vast wel: de mooie feeds, duizenden volgers en de velen likes op die ene prachtige foto. Maar tegenwoordig is Instagram meer dan dat, althans voor de tieners. Momenteel zijn de Instagram-tags voor tieners belangrijk. Waarom dit zo’n hype is? Ik ga het je vertellen.

Waarom Instagram-tags voor tieners belangrijk zijn?

Volgens het artikel in de NRC taggen jongeren elkaar in hun Instagram-foto om zoveel mogelijk volgers binnen te slepen. Maar hier zit meer achter. Tieners hebben hiermee een soort code-taal ontwikkeld. Door iemand op een bepaalde manier te taggen, laat diegene zien laat welke plek iemand in de vriendengroep heeft en hoe populair hij is.

Code-taal

Zo kan iemand op de foto bijvoorbeeld in zijn ogen getagd zijn. In de code-taal betekent dat diegene zijn allerbeste vriend is. De zogeheten ‘love interest’ wordt in de mond getagd. Andere vrienden tag je eromheen. Hoe meer de tag in de hoek zit, hoe minder diegene bij de groep hoort.

Comments op een Instagram-foto

Naast de Instagram-tags plaatsen tieners ook zoveel mogelijk comments onder een foto. Het doel hiervan is anderen te laten zien wat de band tussen hen en de eigenaar van het Instagram-account is. Hele goede vrienden plaatsen bijvoorbeeld minimaal 9 comments onder een foto, gevolgd door heel veel hartjes. Minder goede vrienden plaatsen een vlinder of bloem-emoji. Hoe meer comments er worden geplaatst hoe hoger een Instagram-foto in de rang komt te staan. En dit resulteert in meer volgers uiteraard.

Ik maak me best wel zorgen

Dat social media voor tieners een groot onderdeel van hun leven is, kan ik me iets bij voorstellen. Tenslotte is dit voor hen een belangrijk middel om vriendschappen mee op te bouwen en ze bij te houden. Waar ik me alleen zorgen om maak is het gebruik ervan.

Kinderen ontwikkelen namelijk rond de pubertijd hun identiteit met als doel de zelfwaardering te verhogen. Zij zijn in deze periode gevoelig voor de mening van anderen. Daar kunnen zij heel onzeker van worden. Zo’n tag of comment kan namelijk best wel wat ellende veroorzaken bij een jongere, namelijk een negatief zelfbeeld. Kortom, zo’n Instagram-tag of comment lijkt misschien heel onschuldig maar dat is het niet.

Ken jij deze nieuwe vorm van communicatie bij tieners? Wat is jouw mening hierover?

Groetjes Aneta

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Comments 9

 1. Het is inderdaad jammer dat tieners, die al onzeker zijn, ook nog zo bezig zijn met dingen als aantallen comments en de plaats van tags op Instagram. Dan ben ik toch blij dat dat 10 jaar geleden nog niet bestond en ik me daar nu niet meer zo druk over maak. Ik zou het zelf mooi vinden als er bijvoorbeeld meer voorlichting komt voor tieners over social media en de effecten daarvan. Ik denk dat dat juist nu voor sommige onzekere tieners veel goeds kan doen.
  Romy onlangs geplaatst…10 leuke dingen om te doen op een doordeweekse avondMy Profile

  1. Post
   Author

   Ja we mogen inderdaad blij zijn dat dit 10 jaar geleden er nog niet was. Toen maakten we druk om hele andere dingen. Social media voorlichting op scholen zou inderdaad een hele goede optie zijn momenteel

 2. Ik vroeg mij vanmiddag in de bus af, toen er zo’n tien jongeren binnen liepen en bijna allemaal op hun mobieltje ging, hoe de vriendschappen tegenwoordig opgebouwd worden. Met z’n allen zaten ze bij elkaar maar niemand was met elkaar.
  Ik vind hoe jij het hierboven in je artikel beschrijft heel extreem en ik denk dat er in deze tijden juist benadrukt wordt als je er minder bij hoort of minder van iets bent. Negativiteit staat erg centraal. Dat is jammer en kan denk ik veel schade aanrichten. Op sommige vlakken zullen kinderen en jongeren sneller dingen snappen, slimmer zijn dan ik was op die leeftijd.. maar sociaal gezien. Al die social media is eigenlijk helemaal niet zo sociaal.

  1. Post
   Author

   Ja tegenwoordig ontstaan vriendschappen op een beeldschermpje in plaats van face to face. Bizar eigenlijk dat dit 15 jaar geleden nog helemaal niet van toepassing was.

  1. Post
   Author
 3. Het is bizar he? Mijn collega heeft een puberdochter, en de verhalen die ze vertelt. Dat ze met zn 4en aan tafel gaan zitten, alle 4 een livestream starten en dat daar dan weer vrienden op aanhaken. Ik snap niet eens hoe dat zou moeten. I’m old!
  Als je het taggen zo beschrijft dan vind ik het heel heftig klinken, maar toch denk ik dat het niet veel verschilt van hoe het vroeger bij ons ging. Je hebt onder pubers nu eenmaal altijd groepjes en ze kunnen keihard zijn tegen elkaar. Nu wordt je dan in een hoekje getagd, vroeger gingen wij dan allemaal spijbelen zonder jou. Het blijft lullig, de manier waarop is alleen wat meer van deze tijd!
  Ayla onlangs geplaatst…Creëer meer mogelijkheden in je leven door positief te denken!My Profile

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge