indeling zwangerschapstrimesters
Blogs Zwangerschap

Dit is de indeling van de zwangerschapstrimesters

Van harte gefeliciteerd, je bent zwanger! Bij een zwangerschap moet zowel  een vrouw als man zich voorbereiden op hun nieuwe rol als vader en moeder. Dat is best spannend! Voor vrouwen geeft een zwangerschap nog iets extra’s mee, namelijk de verandering van het lichaam en de psychische  gesteldheid. Je kunt gedurende de zwangerschap last krijgen van de eerste symptomen of andere gekke kwaaltjes.

De zwangerschap is te verdelen in de zogeheten ‘zwangerschapstrimesters’. Deze zijn te onderscheiden in drie fasen en hebben zo hun eigen ontwikkeling. In dit artikel leg ik je precies uit wat de indeling is van de 3 zwangerschapstrimesters en wat je als aanstaande mama kunt verwachten.

 

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

Het eerste trimester zwangerschap

Het eerste zwangerschapstrimester bestaat uit 3 maanden. In deze drie maanden komen  de eerste symptomen van de zwangerschap om de hoek kijken, zoals; vermoeidheid, misselijkheid en pijnlijke borsten. Wat heel bijzonder is, is dat in deze periode eventuele twijfels kunnen opspelen rondom de acceptatie van de zwangerschap. Onzekerheid en angst kunnen hier een grote rol in spelen. Je partner en jij kunnen hier zelfs conflicten door krijgen.

 

Download hier gratis de zwangerschapschecklist voor het eerste trimester en bekijk wat je zoal moet regelen

 

Het tweede trimester zwangerschap

De meeste zwangere vrouwen vinden het tweede trimester (bestaat uit 3 maanden) makkelijker dan het eerste. Dit komt omdat de zwangerschapskwaaltjes verdwenen zijn. Maar ondanks dat zijn er nieuwe veranderingen in je lichaam merkbaar. Je buik zal groter worden naarmate de baby blijft groeien en je zult hem tijdens deze zwangerschapstrimester ook voor het eerst gaan voelen, joepie! Wat ook fijn is, is dat deze periode het moederschap een rol gaat innemen. De vertrouwen hierin worden positief sterker. Angst en onzekerheid verdwijnen hierdoor.

 

Download hier gratis de zwangerschapschecklist voor het eerste trimester en bekijk wat je zoal moet regelen

Het derde trimester zwangerschap

Het derde trimester (bestaat uit 3 maanden) is tevens je laatste trimester van je zwangerschap. En als je dacht dat je er eindelijk van af was, nee hoor; in deze fase neemt de angst en onzekerheid gewoon weer toe. Dit keer is dat rondom de bevalling en de gezondheid van je kindje. Het schijnt bij sommige vrouwen soms zo heftig te zijn, dat ze nare dingen kunnen gaan dromen.

Ook neemt tijdens het derde trimester de kortademigheid toe. Het opzwellen van voeten, handen en gezicht is trouwens ook geen pretje. Wat het minst fijne is, is brandend maagzuur en moeite hebben met slapen.

 

Download hier gratis de zwangerschapschecklist voor het eerste trimester en bekijk wat je zoal moet regelen

 

Photo by Vitor Pinto on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *