immuunsysteem van baby
Opvoeden

Wat weet jij over het immuunsysteem van jouw baby? Doe de test!

Het moederschap is misschien wel het grootste avontuur in het leven van iedere vrouw. Naast het vele knuffelen, spelen en opvoeden, is verzorgen ook een belangrijk aspect voor de ontwikkeling van een kind. Verzorging heeft voor mij niet alleen te maken met het verschonen van een luier of in bad gaan. Voeding zie ik hier ook als een onderdeel van. Vorige week werd mij de vraag gesteld wat ik eigenlijk wist over het immuunsysteem van een baby. ‘Dat voeding hier een ondersteunde rol in speelt, is een feit’ wist ik te beantwoorden. Maar verder dan dit kwam ik niet.

 

De eerste 1000 dagen zijn essentieel voor de ontwikkeling van jouw kind.

Om meer te weten te komen over het immuunsysteem van baby’s, werd ik door Nutricia uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun Research Center in Utrecht. Hoe leuk?! Daar kreeg ik een presentatie en een rondleiding. Zij doen al zo’n 120 jaar onderzoek naar voeding en welke rol dit speelt met betrekking tot de ontwikkeling van het kind.

Het meest interessante wat ik hoorde is dat de effecten van voeding, in de eerste 1000 dagen essentieel zijn voor de ontwikkeling van je baby. Deze 1000 dagen beginnen al vanaf de bevruchting tot aan het tweede levensjaar van je kind. Waarom? Omdat de hersenen, spijsvertering én het immuunsysteem zich deze periode in razend tempo ontwikkelen.

 

Nutricia immuunsysteem van baby

 

Wist je dat……?

Tijdens de eerste twee levensjaren:

  • neemt de lengte van je baby met 50 procent toe
  • wordt je kindje 4 keer zwaarder
  • groeien de hersenen van een baby gemiddeld 1 gram per dag

 

De invloed van voeding op het immuunsysteem van jouw baby

Voor deze ontwikkeling zijn ook heel veel en ook juiste voedingsstoffen nodig. Je baby heeft dit niet alleen tijdens de zwangerschap nodig maar ook als hij geboren wordt. Deze belangrijke stoffen zitten in moedermelk. Elke druppel moedermelk bevat miljoenen bestanddelen. Deze ondersteunen voor een groot deel de ontwikkeling van het darmmicrobioom en het immuunsysteem. Het darmmicrobioom bestaat op zijn beurt uit biljoenen micro-organismen, die van ons maar ook van jouw baby, helpen om verteerd voedsel om te zetten in energie. Als het om het immuunsysteem gaat bouwt je kindje steeds meer afweerstoffen op naarmate hij ouder wordt. Het duurt meer dan 3 jaar voordat dat op volle sterkte is.

 

Nutricia immuunsysteem van baby

 

Moedermelk is en blijft het beste voor baby’s. Daar kunnen we heel kort over zijn. De samenstelling van moedermelk is zo afgestemd dat het perfect aansluit op hun dagelijkse voedingsbehoeften. Wat ik zo bijzonder vind is dat Nutricia hier ook voor de volle 100 procent achter staat. Omdat voeding een grote rol speelt in de ontwikkeling van het kind, blijven zij onderzoek doen naar de effecten ervan. Zo ook bij moedermelk. Zij zeggen: “moedermelk is onze inspiratie”. Tijdens de rondleiding werd mij verteld dat iedere vrouw haar moedermelk kan doneren. In het lab wordt elke druppel melk onderzocht en wordt bekeken uit welke voedingstoffen het zoal bestaat. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje bevat elke liter borstvoeding:

  • 53 tot 61 gram lactose
  • 30 tot 50 gram vetzuren
  • 10 tot 12 gram koolhydraten
  • 8 tot 10 gram proteïnen.

 

Test je kennis 

En nu jij! Wil jij weten wat jouw kennis is over het immuunsysteem van jouw baby? Via deze link kun jij op de website van Nutricia een test doen.

 

Photo by Irina Murza on Unsplash

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nutricia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *