Blog

Ik heb een nieuwe baan!

De titel van deze blog zegt het al: ‘Ik heb een nieuwe baan!’ Zoals velen van jullie weten, ben ik 6 juli afgestudeerd aan de opleiding pedagogiek. Mijn omgeving raadde mij aan om even een pauze in te lassen en te genieten van mijn welverdiende rust. ‘Die nieuwe baan komt vanzelf wel, Anet’ zeiden ze tegen me. Maar dan kennen ze mij nog niet goed genoeg. Als ik een doel voor ogen heb, dan zet ik alles op alles om dat doel ook daadwerkelijk te behalen. Mijn doel was: een nieuwe baan, en wel zo snel mogelijk. En die nieuwe baan was er binnen een maand. Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig geworden wat ik dan precies ga doen? Ik zal het je vertellen.

Wat ga ik doen?

Vanaf 1 november zal ik 32 uur in de week werkzaam zijn bij de kinderbescherming en jeugdreclassering. De functie die ik binnen dit gebied ga vervullen is van de gezinsvoogd. Het is een baan die aansluit bij mijn kennis en ervaring in het werken met kinderen en opvoeders. Ook ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de rechten van de mens. Binnen deze functie komt dit goed naar voren. En dan één ding die voor mij binnen deze functie het belangrijkst is: de veiligheid van het kind. Je wilt niet weten hoeveel kinderen er bijvoorbeeld betrokken zijn bij een (vecht) scheiding van ouders, en wat de emotionele gevolgen hiervan zijn. Of wat dacht je van KOPP kinderen (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen).

Wat doet een gezinsvoogd?

Voordat een gezin met mij in aanraking komt, wordt er een onderzoek gestart door de Raad voor de Kinderbescherming. Hierin kan vastgesteld worden dat een kind ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd. Dit kan bijvoorbeeld komen door mishandeling/misbruik, ouders die door hun eigen psychische/verslaving problematiek het kind niet meer kunnen bieden wat het nodig heeft. Of wanneer het kind zelf te kampen heeft met psychische/verslaving problematiek waardoor de thuissituatie niet meer houdbaar wordt Zo zijn er nog talloze situaties.

“Heeft de vrijwillige hulp geen effect gehad of willen de ouders of het kind de hulpverlening niet accepteren? Dan schakelt een instelling voor jeugdhulp de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) in. De raad onderzoekt of de ontwikkeling van het kind in gevaar is. Is dit het geval, dan vraagt de raad de kinderrechter om het kind onder toezicht te stellen”
(Rijksoverheid)

 

 

Een ondertoezichtstelling (OTS) is dus een dwingende maatregel, waarbij de ouders gedwongen worden om samen te werken met een gezinsvoogd.  Vanuit deze maatregel zal ik samen met ouders bespreken wat er zoal moet gebeuren om de veiligheid van het kind te waarborgen. Dit doen we aan de hand van een plan van aanpak te maken.

Taken van een gezinsvoogd

Zoals je net hebt kunnen lezen behoort het schrijven van een plan van aanpak tot een van mijn taken als gezinsvoogd. Maar er zijn meer taken:

 • Zo analyseer ik de probleemsituatie van opgroeiende minderjarigen en rapporteer ik die.
 • Verder zal ik diverse taken organiseren en coördineren omtrent het indicatiebesluit van de kinderrechter, zoals de hulp in de thuissituaties en in onhoudbare situaties een  uithuisplaatsing.
 • In crisissituaties dien ik altijd beschikbaar zijn.
 • Tot slot zal ik het netwerk met deskundigen en zorgaanbieders onderhouden die een rol spelen binnen de probleemsituatie van het gezin.

 

Na het opschrijven van deze taken, krijg ik steeds meer zin in deze nieuwe baan. Ik kan niet wachten totdat ik mag beginnen. Maar tot die tijd, zal ik mijn oude werk op het kinderdagverblijf afronden en staat er een hele mooie vakantie in de planning. Daarover vertel ik je de volgende keer meer over.

 

Ik hoop dat ik je een kijkje heb kunnen geven in wat ik binnen mijn nieuwe baan zoal ga doen. Mocht je vragen hebben, stel ze dan in de comments. Ik beantwoord ze graag voor je.

 

Groetjes Aneta

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

37 thoughts on “Ik heb een nieuwe baan!

 1. Wauw, wat een geweldig nieuws dat je zo snel een baan hebt gevonden die ook nog eens helemaal bij jou en bij je opleiding past. Gefeliciteerd!! En wat heerlijk dat je binnenkort een leuke vakantie op de planning hebt staan 🙂

 2. Nou wat ontzettend gaaf, van harte zeg! En weet je wat nu zo toevallig is? Mijn dochter begint ook aanstaande woensdag bij de kinderbescherming. Zij gaat nu fulltime stage lopen voor haar studie Pedagogiek. Ik ben super benieuwd of jullie op dezelfde locatie gaan werken!!

 3. Gefeliciteerd! Super gaaf dat je aan een nieuwe baan gaat beginnen 🙂 Het klinkt wel als een heftige baan. Wat knap dat je dat doet zeg! Maar eerst even genieten van je welverdiende vakantie. Hopelijk met heel mooi weer.

 4. Gefeliciteerd! Wat een toffe baan zeg. Heb veel te maken met situaties van kinderen door mijn werk. Goed dat je dit werk gaat doen, succes ermee! Wat ik me afvraag welke opleiding(en) heb je hiervoor gedaan?

 5. Gefeliciteerd met deze prachtige baan !
  Wij zijn vanaf vandaag crisisopvang voor de kinderen die uit huis geplaatst worden.
  Toeval? Geloof ik niet in….
  Succes lieve Anetta, knuff!

 6. Wat fijn voor je! Mijn beste vriendin werkt ook in de jeugdhulpverlening, en zij weet altijd op ontroerende wijze over haar werk te praten. Ik zal je blog aan haar doorspelen, vindt ze vast leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge