Ik ben mijn ouderlijke macht kwijtgeraakt
Kidsproof recepten

Column van Kim (30): Ik ben mijn ouderlijke macht kwijtgeraakt

Ik had beloofd jullie mee te nemen door mijn verhaal heen. Mijn verhaal begint eigenlijk 10 jaar geleden. Ik had het briljante voornemen om met iemand te trouwen die een behoorlijk stuk ouder was. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat mijn vader dit niet zo een briljant idee vond. Die is naar de rechtbank gegaan en ik ben vervolgens in 2008 onder curatele gezet.

Lees ook: Column van Kim (30): Moeder van twee kinderen en staat onder curatele

Voor mij veranderde er eigenlijk niet eens zo heel veel, mijn vader deed mijn boekhouding en financiële zaken eigenlijk al. Het enige wat er eigenlijk veranderde, was dat het nu officieel was. Maar goed mijn leven kabbelde steeds een beetje verder.

“Ik snapte er niks van. Ik was haar moeder, hoe kan juist IK dan geen gezag hebben?”

Ik werd nogal onverwacht moeder, die relatie heeft het helaas niet gered. Maar goed, daar gaat het op dit moment niet over. Toen ik eenmaal bevallen was en mijn vader haar aan ging aangeven bij het gemeentehuis, kwamen er in het ziekenhuis dus achter dat ik geen gezag had. Mijn wereld stond letterlijk even helemaal stil. Ik snapte er niks van. Ik was haar moeder, hoe kan juist IK dan geen gezag hebben?

Na veel zeggen en schrijven kwamen we erachter dat ik “van nature geen gezag” heb. Kort gezegd houdt dit in dat elk kind geboren NA de datum van de onder curatele stelling  dat je daar “van nature geen gezag” over hebt. Er ontstond een hele hoop gedoe.

Mijn vader kon haar niet opeisen. Ik kon haar niet opeisen. Haar vader was niet in beeld. Maar ook een jeugdzorg kon haar niet toe eigenen. Ze belandde zoals ze dat noemen in een machtsvacuüm. Dit houdt in dat er op dat moment NIEMAND iets over het kind te vertellen heeft.

 

“Ze groeit intussen al vanaf de geboorte op bij hem. En dit allemaal door mijn curatele”

 

In eerste instantie zou ik met haar naar een moeder-kind huis gaan. Uiteindelijk is dit vanwege enorme wachtlijsten niet door gegaan. Uiteindelijk is mijn vader aspirant pleeggezin geworden, vervolgens pleegouder(pleegopa) en uiteindelijk is haar voogd geworden. Ze groeit intussen al vanaf de geboorte op bij hem. En dit allemaal door mijn curatele…..

Wordt vervolgd….

Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge