honing gevaarlijk voor baby's
Blogs Opvoeden

Waarom is honing gevaarlijk voor baby’s?

Enkele weken geleden las ik op een forum een vraag; hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind ‘s nachts eindelijk door kan slapen. Een ouder gaf de tip; twee theelepels honing door het laatste flesje van de baby. Je zou denken dat het onschuldig is. Maar wist je dat honing gevaarlijk voor baby’s is? 

 

Lees ook: Koortslip? Blijf maar uit de buurt van je baby!

 

Geef geen honing aan je baby jonger dan 1 jaar

Honing is gevaarlijk voor je baby omdat er in dit voedingsproduct een bacterie kan zitten. Deze bevindt zich in de grond en kan door de pootjes van de bijen in de honing terecht komen. Voor baby’s jonger dan 1 jaar kan dit zoethoudertje levensgevaarlijk zijn.

Honing kan zuigelingenbotulisme veroorzaken

Omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan de bacterie ontkiemen en zenuwgif produceren. Deze stof is schadelijk en tast het zenuwstelsel van een baby aan. In 98 procent van de gevallen treedt Infantiel botulisme op bij baby’s in de leeftijd van 1 tot 6 maanden.

Dit kun je doen als baby honing heeft gegeten

Infantiel botulisme heeft gemiddeld enkele dagen nodig voordat hij doorzet. Volgens het Voedingscentrum zijn dit de meest voorkomende verschijnselen:

  • een verminderde eetlust
  • aanhoudend huilen
  • sloomheid
  • verstopping (obstipatie) met spierzwakte en verlammingen tot gevolg

Als je baby honing heeft gegeten, kun je het beste de huisarts bellen. Mocht hij ziek worden dan worden jullie vrijwel meteen naar het ziekenhuis doorverwezen. De behandeling zal voornamelijk gericht zijn op de ondersteuning van de vitale functies in het lichaam, zoals: de ademhaling, hartslag, bloeddruk, bewustzijn en temperatuur. De herstelperiode kan enkele weken duren.

 

Bron: RIVMMens en Gezondheid

Foto: Pixabay

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *