Blogs Mama

Hoeveel uur in de week werken moeders gemiddeld?

Steeds meer vrouwen die kinderen krijgen willen tegenwoordig graag het moederschap en werk combineren. Zo blijven ze na de geboorte van hun kind(eren) steeds vaker werken. Dit is 15 jaar geleden wel anders geweest. Maar hoeveel uur in de week werken moeders dan gemiddeld. Een leuke vraag om voor jullie te onderzoeken. 

 

Lees ook: 4x wat je als moeder echt niet hoeft te doen

 

Volgens onderzoek van het Centraal Planbureau is de arbeidsparticipatie onder de vrouwen in de laatste jaren flink toegenomen. In 2017 hadden 83 procent van de vrouwen betaald werk. Wel is het zo dat jonge moeders na de geboorte van hun kind iets minder werken dan toen zij nog alleen met haar partner waren. Het gemiddelde aantal uur ligt op 25 in plaats van 35 uur in de week. Maar ook dat verschil wordt steeds kleiner.

Werken is heel normaal

Een mogelijke verklaring voor dat er steeds meer moeders werken, is dat het tegenwoordig makkelijker is om werk met het moederschap te combineren. En hier dus een balans in te vinden. Daarnaast is het opleidingsniveau van de vrouw steeds hoger in vergelijking met een aantal jaar terug. Waardoor zij makkelijker een baan kunnen vinden, aldus onderzoeker Rik Dillingh. Ook heeft de overheid werken voor de tweede verdienende partner fiscaal aantrekkelijker gemaakt. Uitzondering zijn laagopgeleide vrouwen: zij blijven vaker thuis bij de kinderen dan middelbare en hoogopgeleide vrouwen.

 

Hoeveel uur in de week werk jij als moeder gemiddeld? 

 

Bron: Algemeen DagbladOuders van Nu

Photo by Andrew Neel on Unsplash

 

 

2 thoughts on “Hoeveel uur in de week werken moeders gemiddeld?

  1. Ik werk ongeveer 28 uren per week. Er zijn periodes waar het vlot verloopt, maar ook periodes waar het moeilijker is met 2 kinderen. Ik zou er altijd voor kiezen om te blijven werken, maar misschien iets minder dan ik nu doe.

    1. Ik denk dat we altijd wel te maken zullen hebben met ups and downs. Mijn voorkeur gaat inderdaad ook uit naar blijven werken maar thuis zijn voor je kinderen is ook zo fijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *