hoe kies je een kinderdagverblijf
Blogs,  Mama

Hoe kies je een kinderdagverblijf die bij jouw past?

Zoveel mensen zoveel wensen. Er is veel keus als het gaat om het kiezen van een kinderdagverblijf. Want hoe kies je een kinderdagverblijf die aansluit bij al jouw wensen? Vanuit mijn jarenlange werkervaring binnen deze branche, geef ik 7 tips die jou hierbij kunnen helpen.

 

Lees ook: Het verschil tussen de kinderopvang en gastouder

 

1. Gevoel zegt meer dan je denkt

Bij het binnen stappen van een kinderdagverblijf moet je gevoel in één keer goed zijn. Let op de sfeer, kleuren die worden gebruikt, het interieur en de geur (ik bedoel niet de poep 😉 ). 

2. Groepsindeling

Je hebt op kinderdagverblijven twee soorten groepsindelingen: verticaal en horizontaal. Op een verticale groep spelen kindjes van verschillende leeftijden bij elkaar in één groep. Een voordeel hiervan is dat groot en klein elkaar helpt. Super leuk om te zien! Een horizontale groep bestaat uit kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Het voordeel hiervan is dat het rustiger op de groep is. De keuze is aan jou wat je prettig vindt.

3. Wat is het pedagogisch beleid?

Ieder kinderdagverblijf heeft een pedagogisch beleid. In dit beleid staat onder andere hoe de ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd en hoe de veiligheid wordt gewaarborgd. Bij een kennismaking zal dit onderwerp vast aan bod komen.

4. Is er een buitenruimte?

Is er voldoende ruimte om te rennen of te fietsen? Welk spelmateriaal wordt er aangeboden? Ligt de buitenruimte langs een drukke weg of aan een rustige straat? Dit soort vragen kunnen van belang zijn.

5. Wat is het activiteitenaanbod?

Steeds meer kinderopvangcentra werken met thema’s. Denk hierbij aan de thema’s dieren of zomer. Bekijk wat het activiteitenaanbod is en of dit aansluit bij jouw behoeften en die van jouw kind.

6. Voedingsbeleid

Voeding is op kinderdagverblijven is een belangrijk onderdeel van de dag, maar iedereen geeft er op een andere wijze aandacht aan. Sommige crèches hebben biologische voeding. Andere eten overdag bijvoorbeeld warm. Bekijk voor jezelf wat je hierin  prettig vindt.

7. Praktische zaken

Een niet geheel onbelangrijk is: de praktische zaken. Ieder dagverblijf heeft zijn eigen voorwaarden zoals het; uurtarief, openingstijden, contractvormen, opzegtermijn en wendagen. Zet deze voor jezelf op een rijtje en bepaal wat je fijn vindt en wat niet.

 

Hopelijk hebben deze 7 punten je op weg geholpen bij het kiezen van een kinderdagverblijf.

 

Photo by Wendy Aros-Routman on Unsplash

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge