driftbuien bij kinderen
Blogs,  kind,  Mama,  peuter

Hoe ga je om met driftbuien van je peuter?

Driftbuien bij peuters zijn een normaal verschijnsel en horen bij de peuterpubertijd. Ze komen voor tussen de 2 en 3 jaar en verdwijnen ongeveer weer met 4 jaar. Tenminste, dat hopen we dan maar. Waar komen de driftbuien bij je peuter vandaan? En hoe ga je hiermee om? Ik ga het je vertellen! 

 

Lees ook: Omgaan met de peuterpubertijd | ‘Ik ben twee en ik zeg nee’

Driftbuien van je peuter zijn een emotie

Bij een driftbui van je peuter kunnen de emoties hoog oplopen. Dit komt omdat de hersenen van een peuter nog niet voldoende ontwikkeld zijn om er controle over te kunnen houden. Vanaf  ongeveer 4 jaar, kan je kind vertellen dat hij boos of verdrietig is. Ook  is hij steeds meer in staat om zijn emoties te beheersen. Maar dit is pas het begin. Gaandeweg leert hij omgaan met emoties, waarbij de omgeving van hem een belangrijke rol in speelt.

 

Zo kun je omgaan met de driftbuien van je peuter

Zoals je weet is een driftige peuter lastig te kalmeren. Hoe kun je dan hiermee omgaan? Hier een aantal ideeën.

 • Toon begrip

Het klinkt gek, maar probeer tijdens een driftbui begrip te tonen voor de emoties van je kind. Hoe erg ze ook het bloed onder je nagels vandaan proberen te halen. Vaak is er een oorzaak voor die boosheid of verdriet. Blijf vooral rustig. Kinderen moeten leren om hun gevoelens op een normale manier te uiten. Dit heeft tijd nodig.

 • Benoem wat je ziet

Wanneer je die boosheid of verdriet van je kind benoemt, voelt hij zich eerder gehoord en begrepen. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat jij heel boos/ verdrietig bent omdat Lana het autootje van je heeft afgepakt.’ Op die manier leert het kind zijn emoties  herkennen en te verwoorden.

 • Kalmeer je kind of laat hem uitrazen

Om een driftbui te verminderen of te laten stoppen, kun je 2 dingen doen: De eerste mogelijkheid is om je kind te laten kalmeren, door een gesprekje met hem aan te gaan en te benoemen wat je zojuist hebt gezien. Bijvoorbeeld: ‘ik zie dat……..’ of ‘je bent heel……’ De  tweede mogelijkheid is je kind uit te laten razen en pas daarna een gesprek aan te gaan. Ieder kind is anders en heeft een eigen manier van aanpak nodig. Dit is een kwestie van uitproberen.

 • Probeer je kind te troosten bij een driftbui

Een driftbui is best een heftige emotie voor een kind. Dit komt omdat het jonge kind nog niet het vermogen heeft om dingen te relativeren. Zelf weet hij ook niet wat hem zojuist is overkomen. Een beetje steun kan hij wel gebruiken. Het helpt om je kind te troosten en een gesprek aan te gaan. Benoem daarin wat je gezien hebt en vraag wat er is gebeurd.

Boos zijn heeft in veel gevallen geen zin. Dit werkt averechts. Bovendien kun je door boos zijn, het gevoel bij het kind opwekken, dat hij zijn emoties niet mag uiten.

 • Haal je kind uit de situatie

Een andere optie is om het kind uit de situatie te halen. Ik merk dat dit vaak helpt om driftbuien bij kinderen te verminderen. Benoem hierbij de emotie van het kind en biedt hem een andere mogelijkheid aan.

 

Foto: Pexels

3 Reacties

 • Annika

  De jongste is 2,5 en hij zit middenin die fase nu. Bij de oudste hielp uit laten razen het beste, bij de jongste is het juist sneller over als we zachtjes met hem praten en hem geruststellen. Het helpt ook goed om hij veel complimenten te geven op de momenten dat hij heel lief is. Het lijkt alsof hij daardoor beter weet wat we van hem verwachten.

 • Roelina

  Zo waar, maar in de praktijk erg lastig. Ik merk dat ik er te vaak toch in meega, boos wordt En dat werkt idd averechts. Soms zie ik ineens het licht en denk ik… raas maar lekker uit. Dan schenk ik er min of meer geen aandacht aan of ben ik jiuist heel positief. Dat werkt vaak meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge