Zwangerschap

Het eerste trimester van mijn zwangerschap

Wat is het eerste trimester van mijn zwangerschap toch snel gegaan. Op het moment dat ik deze blog schrijf, weten jullie net 2 dagen dat ik zwanger ben. Oh oh oh, wat had ik jullie dit graag eerder willen vertellen. Maar wij hebben toch netjes de 12 weken afgewacht. Er is in de voorgaande weken zoveel gebeurd. Van het moment dat wij er achter kwamen dat ik zwanger was, tot de onzekere momenten die daarna weer om de hoek kwamen kijken. En die onzekere momenten zaten hem in de gedachte dat het weer mis kon gaan, zoals tijdens mijn eerste zwangerschap. Over deze periode heb ik een blog geschreven, waarin ik mijn verhaal vertel. En hoe ik iedere maand positief probeerde te blijven.

 

19 juli 2019

Zodra ik deze datum zie, krijg ik weer vlinders in mijn buik. Ik stond alleen in de keuken met een nieuwe zwangerschapstest in mijn hand. “Wat als er twee streepjes te zien zouden zijn? Wat zou ik dan doen?” Die gedachte deed me een sprongetje in de lucht maken. Op het moment van de test was mijn vriend niet thuis. Over testen gesproken – ik deed ze iedere maand in mijn uppie, veilig en wel. Niemand die ik hiermee lastig wilde vallen, want ik zal toch niet zwanger zijn. Is dat voor jullie herkenbaar dames?

Oke, ik dus naar de wc. Plassen in het het 20e plastic bekertje, test erin en wachten. Maar van dat wachten kwam niets terecht. Binnen 5 seconden had ik gewoon een positieve test in mijn handen! Het enige wat er op dat moment uit mij kwam was: “Holy shit, is het gelukt?” Ik bleef stil staan en keek ongeloofwaardig naar de test. Met een onwerkelijk gevoel en gedachte heb ik pas na een half uur voor mijn vriend een kaartje weten te schrijven

 

zwanger worden na een miskraam

 

We waren ontzettend blij dat een tweede zwangerschap ons was gegund. Maar stiekem waren we toch heel voorzichtig met blij zijn. De gedachte dat het zo weer mis kon gaan, zette ons met beide benen op de grond. Geen roze of blauwe wolk dus voor ons. Maandag 9 augustus stond onze eerste afspraak bij de verloskundige gepland.

 

9 augustus 2019

Het moment was daar. De dag waarop wij gingen ontdekken of het hartje van ons kindje klopte of niet. Het is heel gek maar vanaf het moment van de positieve test tot aan deze dag, leek het net alsof ik een deken over me heen gekregen had. Een deken met een vertrouwd en kalm gevoel. Iets in mij zei dat alles daarbinnen goed was. Dit gevoel werd bij de verloskundige bevestigd. Oh, wat waren we blij. En toch waren we nog steeds heel voorzichtig. Want ja, het kon altijd nog mis gaan. Gek werden we van die gedachten.

De dagen vorderden en we bereidden ons voor op de vakantie naar Floirda. Toen gebeurde het weer! Ik ging naar de wc om te plassen. Bloed….overal zag ik bloed in de pot. Ik veegde mij af en het toiletpapier was doordrenkt met bloed. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken. Dit kon niet waar zijn…
Nu ben ik me ervan bewust dat je in het eerste trimester van de zwangerschap bloedingen kan hebben.

Maar goed, het eerste wat ik deed was de verloskundige bellen. Ik mocht diezelfde dag komen. Met een verdoofd gevoel ging ik op de tafel liggen. Dit was hét moment. En daar zag ik het vertrouwde beeld weer….het kloppende hartje. Was alles goed? “Ja” zei de verloskundige. Waar het bloed ineens vandaan kwam was een raadsel. Mijn baarmoederhals was wel iets onrustig maar het was niet iets waar ik me zorgen om hoefde te maken. We konden met een gerust hart op vakantie. De weken daarop volgend voelden voor mij heel veilig en vertrouwd. Er groeide een mensje in mij.

 

 

Lees ook: Checklist zwangerschap: Dit moet je regelen

 

Hoe staat het ervoor met de zwangerschapskwaaltjes?

Deze vraag is mij zo vaak gesteld. Ik kan jullie vertellen dat ik (bijna) nergens last van heb. Geen misselijkheid, slapeloosheid of andere gekke dingen. Of toch wel? Misschien ervaar ik ze niet als een last, waardoor het woord ‘kwaal’ geen naam mag hebben. Oke, hier komen ze!

Opgeblazen buik en winderigheid
Ook vóór mijn zwangerschap had ik hier al last van. Ik hoef maar wat te eten en ik lijk 5 maanden zwanger. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik na mijn zwangerschap een afspraak maak bij de osteopaat.

Opgezwollen en pijnlijke tieten
Ik zie dit niet als een kwaal omdat het er gewoon bij hoort. In de nacht heb ik er het meest last van. Soms word ik wakker van de pijn. Tegenwoordig slaap ik met een kussen tussen mijn armen. Dit ligt een stuk beter. Ook heb ik een tip gekregen om een Sloggie bh te kopen. Dit zijn beugelloze bh’s en zijn super zacht. Uiteindelijk heb ik er een bij de Hema gescoord. Die zijn daar een stuk goedkoper.

Hormonale taferelen
Als ik het woord ‘kwaal’ mag gebruiken, dan bekroon ik mijn hormonale schommelingen tot KWAAL.  Ik heb zo mijn dagen dat ik op oorlogspad ben. Op deze momenten heb ik geen blad voor mijn mond en geef ik duidelijk mijn mening ergens op. Ik probeer me regelmatig in te houden maar soms moet het er gewoon uit. Bloed-irritant vind ik het!

Haaruitval
Er wordt altijd gezegd dat je tijdens de zwangerschap ineens een mooie, volle bos haar kan hebben. Helaas is dit mij niet gegund. Gedurende de dag verlies ik zoveel haar dat ik er bijna een pruik van kan maken. Hopelijk stabiliseren mijn hormonen zich in het tweede zwangerschaps-trimester en blijft mijn haar bespaard.

 

Lees ook: Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

 

 

Food cravings

Goed, mijn food cravings zijn niet zo interessant, al zeg ik het zelf. In de eerste 3 weken had ik enorme trek in een bruine boterham met kaas. Daarna ging het over in plakjes kaas met daartussen een augurk. Oja, augurk met groene knoflook-olijven aan zo’n prikkertje waren ook mijn favoriet. Momenteel heb ik voornamelijk trek in suiker. Of het suiker ergens in, op of aan zit, alles vind ik lekker. Wel heb ik tijdens het eerste trimester van mijn zwangerschap mij hier zo min mogelijk aan toegegeven. Vaak pakte ik dan een appel (ook zoet) of een cracker met jam of appelstroop. Het is niet dat ik helemaal geen koek, gebak of snoep eet (dat eet ik zeker wel), de gezondere varianten waar (natuurlijke) suikers in verwerkt zit vind ik gewoon beter. Ik ben benieuwd hoe mijn food cravings zich tijdens mijn tweede trimester ontwikkelen.

 

Dit was mijn update van het eerste trimester van mijn zwangerschap. Ik ben benieuwd of jullie herkenbare dingen hebben gelezen. Tot over een paar weken! Dan geef ik jullie een update over mijn tweede trimester.

Liefs Aneta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *