Blog

Het dertigers dilemma | Volgens mij heb ik het te pakken

Laat ik beginnen te vertellen dat je dit verhaal met een korreltje zout moet nemen. Lees het vooral met een lach 🙂 en bedenk voor jezelf dat er ergere dingen op de wereld zijn dan Het Dertigers Dilemma. Maar toch…er zijn bepaalde dingen in mijn leven waar ik me zo nu en dan lichtelijk zorgen over maak. Deze dingen geven me een gevoel van haast, ontevredenheid en vooral onzekerheid. Inmiddels ben ik 33 jaar en zoals velen vrouwen wel eens zeggen: “het klokje begint te tikken.” Shit, ik denk dat ik op zo’n punt belandt ben. Ik weet het zeker!”

 

“A self comes into being and perpetuates itself by means of choices and actions that create connections — relationships — with the world around us and with ourselves, which we integrate into our self-understanding as we move through life.”          ( Bertrand Russel, 1912)

 

 

Ik heb het het gevoel alsof ik in een midlifecrisis zit, alleen dan rond m’n dertigste. Kan dat? Er zijn een hoop dingen waar ik over twijfel of bang ben dat het er nooit meer van gaat komen. Welke dingen dat zijn vertel ik je in dit artikel over mijn dertigers dilemma.

 

Wat heb ik nu in bereikt in mijn leven?

Ik kan van mezelf zeggen dat ik een ‘laatbloeier’ ben.Vrij snel na mijn middelbare school ben ik gaan werken in een kledingwinkel. Gewoon omdat ik geen zin had in school. Op mijn 25e ben ik er dan toch achter gekomen dat een opleiding mij verder kon brengen dan waar ik toen stond. Dus ben ik een SPW opleiding gaan volgen. En omdat ik er zo lekker in zat besloot ik een aantal jaar daarna een opleiding pedagogiek te doen. “Alles lekker op zijn gemakkie.” Maar als ik nu stil sta bij het feit wat ik tot nu toe in mijn leven bereikt heb – tja, dan weet ik dat niet zo snel te benoemen. Misschien een goed voornemen om hier eens écht goed over na te denken.

Kinderen. Maar wanneer dan?

En om nog even in mijn ‘laatbloeiers fase’ te blijven hangen, wil ik het onderwerp kinderen aansnijden. Geloof me, ik vind kinderen echt leuk, anders zou ik niet met ze werken. Mijn leven is nu zo druk – en ik wil nog zoveel dingen in mijn leven doen en bereiken (daar vertel ik straks meer over) dat ik serieus niet weet de tijd ooit rijp zal zijn voor kinderen. Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat ik ze graag wil, maar wanneer dan? Zoals ik net al zei: “Het klokje begint langzamerhand te tikken.” Ik ben ál 33 jaar. Maar goed ik heb altijd al gezegd dat ik op een latere leeftijd moeder zou worden. Ik ken veel vrouwen om me heen die nog op hun 40e moeder zijn geworden en dat gaat naar mijn weten prima. Nu rest alleen nog de vraag: “Wat vindt mijn lichaam van dit idee?”

Wat zijn mijn ambities?

“Ja, heel leuk zo’n opleiding pedagogiek, maar wil ik er daadwerkelijk wel iets mee doen?” Ik zou heel graag de sociale kant op willen…iets met ambulante hulpverlening of kinder/jeugd psychiatrie. Maar wat ik ook heel leuk vind is iets voor mijzelf beginnen. Een jaar geleden ben ik in het blog wereldje terecht gekomen, puur vanuit hobby fotograferen, koken en schrijven. Ik heb altijd gezegd dat je niet met een blog moet beginnen om hier geld mee te verdienen. Met deze doelstelling gaat het je niet lukken. Het is best pittig, maar dat weet je zelf ook als je blogt. Toch begint het steeds meer te knagen om mijn baan ervan te maken. “Maar Anet, je hebt een opleiding pedagogiek. Je bent gek als je daar niets mee doet” wordt er vaak tegen mij gezegd. Ja, dat is zo! Misschien vind ik het wel leuk om op mijn blog iets daarmee te gaan doen.  Of een nieuwe blog starten met dit thema. Dit soort dingen spoken op dit moment door mijn hoofd. Tenslotte heb ik jarenlange ervaring met kinderen en mijn opleiding geeft mij net dat stukje extra kennis. “Ach, ik weet het ook allemaal even niet meer, haha. De puzzelstukjes zullen op een dag allemaal in elkaar vallen. Het is een kwestie van tijd.”

 

het dertigers dilemma japan

Ik wil niet op vakantie, ik wil reizen.

Mijn vriend is een reislustig persoon en deze verslaving heb ik van hem overgenomen. Ons doel is om elk jaar een verre reis te maken en daarnaast nog een aantal citytrips te doen. “Maar weet je wat ik het liefst wil? Mijn spullen pakken en gaan reizen. Een paar maanden of een jaar. Maar wanneer dan en hoe dan? Er moet ook een inkomen zijn om dit allemaal te kunnen bekostigen. En ja, die kinderen kunnen wel afgeschreven worden, daar heb ik dan helemaal geen tijd voor. Zie je het al voor je, ergens op een onbewoond eiland bevallen? Nee, ik ook…” DILEMMA!

 

Als ik dit terug lees, klinkt het best dramatisch. Maar dat is het niet hoor. Als ik hier bewust over nadenk, kom ik tot de conclusie dat alles uiteindelijk op z’n pootjes terecht komt. Het is een kwestie van tijd. Belangrijk hierbij is dat ik gewoon moet genieten van de dingen om me heen en me niet zo druk moet maken. Want er zijn ergere dingen in de wereld. Amen!

 

Weet je waar ik heel benieuwd naar ben, of jij zelf ook in deze fase zit. Of misschien heb je ‘het dertigers dilemma’ al gehad? Ik ben nieuwsgierig naar jou verhaal. Tot slot heb ik op internet een leuke test gevonden, die door middel van een aantal vragen meet of je in deze fase bent belandt. Je kunt de test doen via deze link. Ook is er een heel leuk programma ‘De dolende Dertiger’  Dit programma richt zich op de dertigers onder ons en bespreekt veel van deze bovenstaande dilemma’s. Zeker waard om te kijken. Ik heb er in ieder geval om gelachen.

 

Liefs Aneta

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

31 thoughts on “Het dertigers dilemma | Volgens mij heb ik het te pakken

 1. Ik ben dan ‘nog maar’ 26, maar ik merk wel dat ik ook wel een beetje nadenk over van alles en nog wat. Dat ik denk: wanneer moet het dan allemaal gaan gebeuren? Maar wat je zegt: het komt wel. Soms kan het heel gek lopen en soms gaat het vanzelf waardoor je het niet eens merkt. En op dit soort momenten vraag ik me dan altijd af wat voor een blogpost je over een tijdj over dit onderwerp gaat schrijven. Hoe het dan met je gaat.

 2. Vooral het kinderdilemma heeft mij bezig gehouden en heeft zelfs voor mijn blog TwijfelMoeder gezorgd. Nu ben ik zwanger en me er van bewust dat dit voor mij juiste moment is. Iedereen is er aan toe op zijn/haar eigen moment. Geldt ook voor die andere onderwerpen. Volg echt je gevoel. Stel niets uit; er is altijd een oplossing als je iets echt wilt.

  1. Wat een mooie ontwikkeling. Je hebt er iets moois voor terug gekregen. Ja, die oplossing en de tijd die vanzelf goed gaat komen, komt vanzelf wel. Gewoon genieten van het leven!

 3. Je kunt zeker een midlifecrisis hebben. Ook ik heb ‘m gehad, precies op jouw leeftijd. Volop last van onzekerheden, twijfels en het gevoel oud te worden. Ik kan je zeggen: ik ben in rustig vaarwater beland! Ik voel me zekerder dan ooit! Weet wie ik ben, accepteer veel meer en zie wel hoe mijn leven loopt. Ik ben inmiddels ook hard bezig om van mijn blog, mijn eigen bedrijf te maken. Ik wil niets liever. Er komt straks een blog online bij mij, waarin ook ik iets aangeef, wat jij ook zegt van plan te zijn. Ontzettend toevallig! Je zult het wel zien. Dit gevoel komt echt goed. Het leven loopt, zoals het moet lopen. En ik denk dat zonder kids, het leven wel veel minder gecompliceerd zal zijn. Die vrijheid.. Succes met dit dilemma! ❤️

  1. Jou berichtje doet mij zo goed. Ja…dat accepteren hoe het leven loopt, is het mooiste wat er is denk ik. Owww wat gaaf! Ik wil alles weten hoe je dat voor elkaar gaat krijgen! Ik zie dat je blog online is. Ik ga hem nu lezen! En zonder kids is het leven zeker wel gecompliceerd. Ben stiekem wel blij als ik in een rustig huis kom, genoeg geluiden om me heen de hele dag.

 4. Wat je schrijft is héél herkenbaar. Ik word over 3 weken 30jr en heb het afgelopen jaar eigenlijk al constant ‘last’ van de realitycheck van mijn leven. Je zegt laatbloeier, zo voel ik mijzelf ook. Inderdaad, twijfels, onzekerheden.. Wat, hoe en wanneer dan? Al die vragen gaan een grotere rol spelen. Gelukkig komen er ook mooie dingen voort uit het dertigersdilemma. Ik ben bijvoorbeeld eindelijk wat met mijn passie gaan doen: een foodblog! Ben benieuwd hoe je je over een half jaar voelt over dit onderwerp 🙂 xxx

  1. Wat fijn dat je dit ook zo ervaart. Als ik om me heen kijk zijn de vrouwen anno nu allemaal laatbloeiers. Wij willen nog zo veel! Maar wat je zegt: er zullen ook mooie dingen uitkomen. Mooie blog heb je trouwens!

 5. Ik ben zelf pas 25, maar heb het leven het afgelopen jaar van een heel andere kant bekeken. Doordat ik een ongeluk heb gehad besef ik wel dat je moet genieten van elk moment dat je hebt, want het kan zomaar voorbij zijn (oh dit klinkt zo cliché). Mijn vriend is 32 en heeft het wel moeilijk met het feit dat hij ouder wordt. Heel moeilijk. Toen hij 30 werd was hij niet te genieten, en regelmatig roept hij dat ‘vroeger alles beter was’. Ik herken bij hem ook wel die vraag over ambities. Hij is daar ook erg mee bezig. Wat betreft kinderen is het wel grappig, ik zou ze wel al willen, hij nog niet. Omgekeerde wereld hahaha

  1. Ja, ik heb inderdaad gelezen dat je een ongeluk hebt gehad. Wat heftig joh! Genieten van het leven is zo verdomd belangrijk. Mijn vriend zegt ook wel eens: Ik zou wel 25 willen zijn, maar dan wel met de stel hersenen die ik nu heb. Zo herkenbaar.

 6. Huh wat ben je 33?! Dat wist ik helemaal niet joh. Ik dacht echt midden twintig haha. Wat grappig om dit te lezen. Ik ken het gevoel van heel veel willen! Dat is zo lastig want je wilt eigenlijk alles wel doen, maarja geld en tijd.. pfff. Ik ben benieuwd wat je gaat doen (:

 7. Ik ben 25 dus dat dertigers dilemma blijft me voorlopig nog gespaard. Ik had / heb echter wel een quarterlifecrisis. Haha. En zo op heb je in elke fase van je leven wel iets denk ik. Weet eigenlijk nog altijd niet wat ik wil aanvangen met m’n leven. Haha :p ik wil kinderen en ook niet. Ik wil een huis kopen en trouwen maar ook reizen. Misschien nog iets studeren? Ander werk zoeken. Ergens in het buitenland gaan wonen. Pf. Moeilijk hoor. Maar ik ben er ook van overtuigd dat alles wel op z’n pootjes terecht zal komen.

 8. Ik heb precies hetzelfde zoals jou. Alles wat je hier benoemd ervaar ik precies hetzelfde. Gek eigenlijk hè? Aangezien het financieel niet heel erg goed gegaan is, heb ik het gevoel iets achter te lopen op ‘de rest’. Kinderen daarentegen.. tja, ik wil ze op dit moment niet en heb er voor mijn gevoel ook geen behoefte aan… Misschien later? Ik wil mijn vrijheid op dit moment gewoon nog niet opgeven 😉 Succes met je dilemma en hopelijk komt het allemaal weer helemaal goed!

  1. Ik denk dat wij vrouwen precies met hetzelfde dilemma zitten…waarom wij? Zouden mannen dit ook hebben. Jaa, die kinderen. Wat je zegt: geen behoefte…nog niet…Dank je wel meis. Jij ook veel succes en het gaat zeker wel goed komen met ons xx

 9. Super herkenbaar! Ben zelf 31 en denk inderdaad ook vaak: is dit het nou? Wil ik niet nog iets anders? Is het te laat voor een carrière switch? Poe blijft lastig. Had vroeger altijd het idee dat als ik eenmaal 30 ben, ik alles wel zou weten. Nou niet dus Haha! Vooral genieten van de dingen die we doen en niet te veel druk maken om de toekomst.

 10. Ja, zo lastig al die keuzes! Ik ben zelf dan 10 jaar jonger dan jij, maar ik heb weleens het gevoel dat ik een twintigersdilemma heb. Opeens moet je allerlei belangrijke keuzes maken en echt volwassen worden…pff, dat is zo makkelijk nog niet! Maar goed, ik begrijp heel goed wat je bedoelt met die lastige dilemma’s. Ook hier geldt denk ik wat ik vandaag in mijn blogje schreef: luister vooral naar je hart en doe wat goed voelt. Dan weet ik zeker dat uiteindelijk alles op z’n pootjes terechtkomt 🙂 Hoe simpel gezegd, dat ook klinkt 😉

  1. Dat noemen ze de quarterlife dilemma toch? ? Ja al die keuzes waar je ineens verantwoordelijk voor bent. Ja, naar je hart luisteren is echt belangrijk. Het komt allemaal goed met ons. Het is een kwestie van tijd.

 11. Wat grappig, er beginnen steeds meer mensen in mijn omgeving over dit dilemma te praten! Ik heb er zelf geen last van, maar heb destijds wel een full brown quarter life crisis gehad. Maak je over het reizen en kinderen krijgen geen zorgen. Ze hoeven pas met 4 naar school, dus een rondreis her en der kan je gewoon nog prima inplannen met een kleintje erbij! (Ik heb zelf nog geen kids dus kan er niet over meepraten maar ken wel een aantal stellen die gewoon 6 weken Australië of VS hebben gedaan met een kindje van 1/2)

  1. Ja als je op zo’n leeftijd komt hoor je er steeds meer mensen over praten. Kijk dat is heel voed nieuws…soms zie ik toch die beren op de weg terwijl ik echt wel weet dat alles op z’n plekje valt.

 12. Ik herken het eigenlijk niet, maar ik ben dan nog maar 26. Misschien komt dat gevoel nog wel als ik dezelfde leeftijd als jou heb bereikt haha. Als het aan mij had gelegen was ik nu al getrouwd en een gezinnetje, maar i.v.m. gezondheid moeten we dit nog lange tijd uitstellen. Inmiddels wel verloofd dus daar ben ik al heel gelukkig mee!

  Ik denk inderdaad dat het vaak een kwestie van tijd is en uiteindelijk alles wel goed komt. Doe wat voor jou goed voelt en geniet van de dingen die jou gelukkig maken!

 13. Wij zouden een club moeten beginnen. Ik word in maart (ik jank nu) 34 jaar en ik ben net als jij een laatbloeier. Ik ben echt laat volwassen geworden. Ik neem het leven zoals het is en ik dip zo af en toe in die fakkin dertigersdip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge