kind wil niet naar bed
Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

Help, mijn kind wil niet slapen! Wat nu?

Veel kinderen hebben in een bepaalde periode van hun ontwikkeling slaapproblemen. Komt je kind telkens uit bed, heeft hij moeite met inslapen of wil je kind gewoonweg niet slapen? Geen stress! Met deze tips komt het goed.

 

Lees ook: Omgaan met de peuterpubertijd | ‘Ik ben twee en ik zeg nee’

 

Regelmaat geeft rust

Je kent vast het gezegde uit grootmoeders tijd: “rust, reinheid en regelmaat.” Dat laatste is bij de meeste kinderen van belang voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je kind rond dezelfde tijd naar bed gaat, ook in het weekend. Dit zorgt namelijk voor een gezonde biologische klok en is goed voor het het inslapen.

De dag afsluiten met een slaapritueel

Een vast ritueel voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat je kind weet waar hij aan toe is. Wassen, tanden poetsen, plassen en een verhaaltje (of in welke volgorde je het net wil). Probeer hier niet van af te wijken. Dit zorgt voor verwarring en kan leiden tot onrust, waardoor het naar bed gaan verstoord kan raken.

Je kind voorbereiden op het slapen gaan

‘Voorbereiding baart kunst’ zeg ik (bijna) altijd. Als een kind aan het spelen is, vertel hem dat het over 10 minuten bedtijd is. Zo weet je kind waar hij aan toe is en kan hij zijn spel afmaken. Wil hij op de afgesproken tijd niet mee? Benoem dan wat je ziet: ‘jij wil heel graag doorspelen, dat begrijp ik. Het is ook zo’n leuk spelletje. ‘ Neem hem ondertussen mee naar de slaapkamer.

 

Lees ook: Dit is de ideale bedtijd voor jouw kind

 

Als je kind écht niet mee wil naar bed

Het komt vaak genoeg voor dat een kind écht niet wil slapen of niet mee naar bed wil. Tja, daar sta je dan met je goede gedrag. Vaak helpt het om er een spelletje van te maken, vooral bij een peuter. De meeste kinderen vinden dit leuk. En als er iets te winnen valt, staan ze als eerste in de rij.

Helpt het bovenstaande ook niet? En wil je peuter echt niet slapen? Wees dan heel duidelijk en geef hem een keuze;
“Je kunt kiezen, of je gaat mee naar boven en dan hebben we tijd voor een verhaaltje of je blijft nog 5 minuten op de bank zitten beneden. Maar dan hebben we geen tijd meer om een boekje te lezen. Zeg het maar, wat wordt het?”

Komt je kind steeds uit bed en wil hij echt niet slapen?

En dan heb je ook kinderen die steeds uit bed komen. Dat heen en weer lopen kunnen ze heel lang volhouden. Belangrijk hierbij is dat je dit patroon doorbreekt door heel duidelijk te zijn. Reageer rustig en zeg bijvoorbeeld: ‘de dag is voorbij, ga maar lekker slapen. Morgen is er weer een nieuwe dag’. Blijf dit herhalen als je kind bij je komt spoken.

Bedtijdkaart met pictogrammen

Om het naar bed gaan iets leuker te maken, kun je gebruik maken van een bedtijdkaart met pictogrammen. Zo’n kaart maakt het naar bed gaan visueel en overzichtelijk. Door de verschillende plaatjes weet jouw kind wat hem te wachten staat en kan hij zich hier op voorbereiden.

De bedtijdkaart ken je hier gratis downloaden en uitprinten.

Houd vol!

Niks is binnen een dag of twee, drie opgelost. Bij de een duurt het langer dan bij het andere kind. Ik kan me goed voorstellen dat je op sommige momenten de moed op wil geven. Maar houd vol en blijf bij je vaste ritueel. Er zal een dag komen dat jouw ingestoken energie baat heeft.

 

Photo by Marisa Howenstine on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge