kind heeft tekenbeet
Blogs,  Mama

Help! Mijn kind heeft een tekenbeet | Wat nu?

In de auto op weg naar huis hoorde ik op de radio dat het tekenseizoen is begonnen. Ik kreeg er meteen de kriebels van. Deze kleine monstertjes kunnen ons namelijk een hoop ellende bezorgen, namelijk de ziekte van Lyme. En omdat kinderen met dit heerlijke weer vaak buiten zijn, wil ik in dit artikel aandacht besteden aan deze beestjes.

Wat is een teek?

Een teek is een bruinzwart beestje en lijkt op een spinnetje. Heel groot zijn ze niet, namelijk 1 tot 3 millimeter. Ze komen voor in een bosrijke omgeving, gras of struiken. Teken kunnen dus ook voorkomen in je eigen tuin. Deze beestjes leven van het bloed van mensen of dieren. Wanneer een teek bijt, zuigen ze zich vol met bloed. Zodra ze vol zijn, laten ze vanzelf weer los.

De ziekte van Lyme

Een tekenbeet is niet pijnlijk, waardoor je ze niet meteen opmerkt. Wanneer de teek zich vastbijt in de huid, ontstaat er een klein rood plekje met daarin een zwart puntje. Dit zwarte puntje is de teek. Het kan voorkomen dat er na enkele dagen tot 3 maanden na de tekenbeet een rode kring rond de gebeten plek kan ontstaan. Dit betekent dat je kind misschien de ziekte van Lyme heeft opgelopen.

De ziekte van Lyme is goed te behandelen met antibiotica, mits deze op tijd wordt ontdekt. In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) met de bacterie besmet die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wereldwijd zijn er zo’n 820 soorten teken. De bekendste en meest voorkomende teek in Nederland is de ‘schapenteek’.

mijn kind heeft een teek

 

Symptomen

Wanneer de teek besmet is met de bacterie, kan je kind de volgende klachten krijgen wanneer hij gebeten is.

  • Grieperig
  • Hoofdijn
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid

Gebeten door een teek, wat nu?

Wanneer je een tekenbeet bij je kind ontdekt, haal hem dan zo snel mogelijk weg. Bij de Kruidvat kun je voor €1,99 een tekentang kopen. Met deze speciale tang kun je de teek weghalen. Let er wel op dat je het lijfje van de teek niet samenknijpt, want dan heb je de kans dat de teek de bacterie in het lichaam achterlaat. Heb je de teek verwijderd? Ontsmet het wondje met wat alcohol.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn er voor een tekenbeet

  • Laat je kind zoveel mogelijk dichtbegroeide struiken vermijden.
  • Mocht je in een bosrijke omgeving zijn of ergens waar de kans op een teek aanwezig is, laat je kind bedekte kleding aantrekken, zoals lange mouwen en lange broek.
  • Smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.
  • Blijf controleren!

 

Bron: RIVMTekenradar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge