baby, peuter

Help! Bijtende kinderen!

Vrijwel ieder kind bijt weleens, maar het ene kind bijt vaker dan het andere kind. Meestal zijn het jonge peuters (2 jaar) die bijten. Dat maakt het kind niet slechter of gemener dan andere kinderen. Op mijn kinderdagverblijf maak ik regelmatig bijtende kinderen mee. In dit artikel leg ik uit waarom kinderen mogelijk bijten en wat je kunt doen om deze bijters te stoppen.

Waarom bijten kinderen?

Kinderen kunnen rond deze leeftijd vaak moeilijk hun emoties onder woorden brengen. Bijten is dan hun enige middel om die emoties te uiten. Dit kan boosheid, angst, of zelfs liefde zijn. Bij ieder kind dat bijt zal iets anders spelen. Meestal is er verder niets bijzonders met deze bijters aan de hand en zal het vanzelf weer over gaan.

Wat kun je doen?

Bijten roept bij volwassenen een gevoel van woede (en van machteloosheid!) op, omdat het zulke zichtbare gevolgen heeft en ook omdat het in de ogen van volwassenen een agressieve daad is. Het is van belang om stil te staan bij de emoties die het gedrag bij jezelf oproept en om het bijten niet als een agressieve daad te zien, zodat je beter naar het kind kunt kijken en op zoek kunt gaan naar een verklaring voor het bijtgedrag. Laat het kind zien hoe het anders kan, door bijvoorbeeld zijn hand te pakken en het gebeten kind/ouder te aaien.

Heeft jouw kindje wel eens gebeten? Hoe ben jij er mee om gegaan?

 

Liefs Aneta

Photo by Patrick Fore on Unsplash

 

 

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

4 thoughts on “Help! Bijtende kinderen!

  1. Er zit inderdaad heel veel meer achter. Toch is het op zo’n moment toch jouw emotie, die je een bepaald gevoel geeft. Daarom kun je het best relativeren om bovenstaande niet te vergeten!

  2. Ik heb onze Elif Evin een bijt ketting gegeven, zodra ze haar broers of zusje bijt, dan krijgt ze die en bijt ze daarin, het is nu al een stuk minder geworden gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge