als gezin geld besparen
Blogs Mama

10 manieren om als gezin geld te besparen

Ken je dat, dat je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt? Wist je dat ruim 16 procent van de Nederlandse huishoudens te weinig geld hebben om jaarlijks een week op vakantie te kunnen? Daarnaast hebben 2,5 miljoen huishoudens te weinig (spaargeld) achter de hand. Het risico daarvan is dat ze in financiële problemen kunnen komen. Dit blijkt uit cijfers van het Nibud. Lees hier 10 fantastische tips hoe jij als gezin geld kunt besparen.

 

Lees ook: Met deze 5 tips bespaar jij op jouw wekelijkse boodschappen

 

1. Boodschappen

Met boodschappen doen kunnen al de eerste besparingen gedaan worden. Maak er met z’n allen een sport van. Pak eens een pak koekjes van de onderste plank in de winkel. Koop geen sapjes of frisdrank meer maar maak het zelf. Dit is veel goedkoper, gezonder én net zo lekker.

Extra tip; pin elke week een vast bedrag voor de boodschappen. Dit zorgt ervoor dat je minder uitgeeft.

2. Abonnementen

Veel gezinnen hebben meer abonnementen dan dat er echt nodig zijn, zoals tijdschriften en loterijen. Door deze op te zeggen ontstaat er meer financiële ruimte. Bovendien heb je tegenwoordig zoveel gratis online magazines, dat tijdschriften niet eens meer nodig zijn.

3. Telefoon

Om nog even bij het onderwerp ‘abonnementen’ te blijven als bespaartip; Is jouw telefoon nog prima maar loopt je abonnement bijna af? Neem dan in plaats van een nieuw abonnement + telefoon, een SIM-only abonnement. Dit scheelt je zo een paar tientjes in de maand. Mijn vriend betaald nu €12,50 voor een telefoonabonnement, super goedkoop!

4. Luiers, doekjes en babyvoeding

Heb je luiers en doekjes van Pampers of voeding van Nutrilon? Deze producten kun je prima vervangen door een goedkoper merk. Saskia van Twinkelbella schreef laatst op haar blog een artikel over. Een aanrader om te lezen!

5. Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten zijn bij de drogisterij zoals de Kruidvat best prijzig. Wanneer je deze producten bij de Action, Bazar of de Zeeman koopt, zijn ze een stuk goedkoper.

6. Verwarming

Zet de verwarming ruim 1,5 uur van te voren lager voordat je naar bed gaat. Zo snel wordt het echt niet koud.Dit is niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor je energierekening.

7. Uitjes

Een uitje naar Walibi of de Efteling kan je op grote kosten jagen. Wil je toch een dagje weg? Vakantieveilingen heeft leuke aanbiedingen. Het kost even wat tijd maar je kunt hiermee als gezin geld besparen.

Extra tip; neem voor een dagje weg lunchpakketjes mee. Voor een patatje + een cola betaal je in een pretpark al gauw 6 euro per persoon.

8. Kinderfeestjes

Hoeveel kinderfeestjes tel jij gemiddeld per jaar van jouw zoon of dochter? Stel een budget in voor de cadeautjes. Bij de Action kun je al voor 3 á 4 euro een leuk cadeau kopen. Met een beetje creativiteit kom je al een heel eind.

9. Verzekeringen

Kijk gemiddeld 1 keer per jaar naar al je verzekeringen. Ik geef toe; het is een grote klus maar het loont. Thuis kijken wij er altijd aan het einde van het jaar naar. Online heb je vergelijkings-websites die je goed op weg helpen naar de goedkoopste verzekering.

10. Hema klantenpas

Ben jij fan van de Hema en heb je nog geen klantenpas? Deze kun je gratis aanschaffen. Met deze pas kun je sparen voor extra kortingen en je ontvangt speciale aanbiedingen.

 

Welke tips heb jij

Photo by Edward Cisneros on Unsplash

8 thoughts on “10 manieren om als gezin geld te besparen

  1. Wat bij mij heel goed helpt is om te werken met een maaltijdplanner (gratis te downloaden op mijn blog trouwens) en een boodschappenlijst.

    Ik koop nu enkel de ingredienten die ik nodig heb om de gerechten voor die week te maken. Ik doe 1x per week inkopen.

    En als je dan ook nog inkopen doet nadat je hebt gegeten, dan kom je ook nog eens minder in de verleiding om extra’s te kopen.

  2. Handige tips! Qua pretpark kun je ook naar het bos gaan of je schaft één keer per jaar een museumjaarkaart aan en je kunt elke week gratis naar het museum (wat soms ook bijna een pretpark is). Maar goed, da’s wel eenmalig een flinke uitgave.

    1. Ja je hebt helemaal gelijk. Zelf heb ik de Rotterdampas en daar kan je heel veel gratis uitjes mee doen met het hele gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *