9

Even wachten…..pizza!! | Je kind leren wachten

kind leren wachten

Hoe groot of klein ze zijn, leren wachten is voor kinderen best een opgave. Wat voor ons maar 5 minuten duurt, lijkt voor hen een eeuwigheid. Hierdoor kunnen ze ongeduldig worden. Om die tijd te verdrijven kan het voorkomen dat ze het heft in eigen handen nemen en op ontdekking gaan. In sommige situaties is dit niet altijd mogelijk. Dit kan voor een onprettige sfeer zorgen, nietwaar?

In dit artikel geef ik jou 2 praktische tips hoe je op een speelse manier jouw kind kunt leren omgaan met wachten. Oja, en ik vertel je ook hoe je de wachtmomenten zou kunnen verkorten.

Je kind leren wachten

 • Betrek je kind bij het moment

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen het liefst alles weten. Hoe klein of groot jouw kind is, vertel hem waarom er gewacht moet worden. Mocht je in een wachtkamer zitten of in de rij van de kassa staan, vertel hem wat je om je heen ziet. Maak er een gezellig kletspraatje van . Hierdoor komt het wachten niet centraal te staan. Is het wachten klaar, geef je kind dan een compliment. Dit geeft hem zelfvertrouwen in hetgeen wat hij heeft gedaan.

Lees ook: De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

 • Maak er een spelletje van

“Ik zie ik zie wat jij niet ziet” vinden kinderen een leuk spelletje.  Bovendien helpt een spelletje kinderen om minder lang (voor hun gevoel) te moeten wachten. Voor ze het weten is de wachttijd voorbij.

Wachtmoment verkorten

 • Zorg dat alles klaar staat, zoals het dekken van een tafel of het inpakken van een tas.
 • Zit je kind aan tafel en moet hij ergens op wachten? Zorg dat hij wat te doen heeft: bijvoorbeeld een boekje lezen of alvast een boterham smeren.
 • Laat je kind helpen met hetgeen wat je aan het doen bent.
 • Praat tijdens het wachtmoment met elkaar.

 

Heb jij nog tips die eraan bijdragen hoe je jouw kind kunt leren omgaan met wachten?

Photo by Jared Sluyter on Unsplash

Comments 9

 1. Ik ben dan wel geen kind, maar man wat heb ik een hekel aan wachten! 5 minuten duurt voor mij ook een uur 😉

  1. Post
   Author
 2. Wat een fijn artikel. Hier proberen we ook de tijd en verdrijven met een spelletje of ik zeg nog twee keer dit (liedje uitkiezen) liedje zingen en dan is het zover.. En inderdaad veel uitleggen met wat je aan het doen bent/wat er nog gedaan moet worden en laten helpen met bijvoorbeeld de tas inpakken.

  1. Post
   Author

   Lief, dank je wel. Liedjes zingen is inderdaad ook heel goede optie om de tijd te verdrijven. Maar wachten, blijft een lastig dingetje voor kinderen hihi

 3. Post
  Author
 4. Fijne tips, probeer het wachten ook altijd zo leuk mogelijk te maken. Maar soms ontkom je er niet aan dat ze moeten wachten, bijvoorbeeld tot hun brood is gesmeerd of tassen voor vertrek zijn gepakt. Dan worden ze wel eens ongeduldig en mama gefrustreerd. dat werkt toch vaak averechts.

  1. Post
   Author

   Ja, soms is het even niet anders. Haha ik herken het wel hoor die frustraties. Soms moet ik ook even tot tien tellen

 5. Ik hou zelf ook niet van wachten en ik probeer het dus ook altijd voor iedereen te vermijden, maar soms lukt dat niet en dan heb je van die kids die het waarom-woordje drieduizend keer gebruiken. En daar krijg ik toch elke keer weer zenuwen van hahahah. Maar goed dat we als ouders tonnen geduld hebben!
  Alice onlangs geplaatst…De “wardrobe essentials”My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge