echtscheiding en kinderen
Blogs,  Mama,  Onderzoek

De mogelijke emotionele gevolgen van een scheiding op het kind

Ieder huisje heeft zijn kruisje, zeg ik altijd. Hoe gelukkig een gezin ook is, er zijn momenten waarbij ouders het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar wat als het zo hoog oploopt, waardoor ouders besluiten uit elkaar te gaan? Uit cijfer blijkt dat er jaarlijks circa 70.000 thuiswonende kinderen een echtscheiding van de ouders meemaken? Dat is best veel…

 


“Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang”

(Bron: kinderen van Vila Pinedo)


Het is voor veel kinderen een nachtmerrie als ouders gaan scheiden. Dit kan grote emotionele gevolgen hebben voor het kind. Binnen mijn werkveld kom ik met veel kinderen in aanraking waarvan de ouders zijn gescheiden of in scheiding liggen. Veel ouders doen er alles voor om hun kind het beste te geven. Soms doen ze zo hun best (ze gaan de strijd aan met hun ex-partner) dat het kind daar onder lijdt. Hieronder zal ik een aantal emotionele gevolgen benoemen die ik bij kinderen waarneem.

Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

Boos, verdrietig of teruggetrokken gedrag

Kinderen tonen vaak onbegrip als ouders gaan scheiden. Ze voelen zich in de steek gelaten. Deze gevoelens uiten zich in boosheid, verdriet of juist teruggetrokken gedrag. Daarnaast zijn ze extra gevoelig voor het opzoeken van grenzen. Hiermee proberen ze vaak mee aan te geven dat ze meer aandacht willen.

Opgelucht

Hoe moeilijk kinderen het ook vinden dat hun ouders gaan scheiden, sommigen van hen kunnen zelfs opgelucht zijn. Ze hebben een soort gevoel van bevrijding en de behoefte aan rust in huis.

Lees ook: Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Schuldgevoelens

Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Ze proberen vaak de relatie tussen ouders te verbeteren door middel van de focus op henzelf te leggen. Zij doen bijvoorbeeld iets wat niet mag, in de hoop dat ouders met elkaar gaan samenwerken en de relatie tussen hen weer goed wordt.

Loyaliteitsconflict

Na een scheiding willen ouders het belang van hun kind voorop stellen. Dat is uiteraard heel goed. Maar hoe je het went of keert, na een scheiding heeft een kind vaak het gevoel alsof hij moet kiezen tussen twee ouders. Het kind heeft het gevoel niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. Dit wordt een loyaliteitsconflict genoemd.

Brief Vila Pinedo

Binnen mijn werkveld zie ik dat ouders bij een scheiding lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Ze komen in een soort vechtstand terecht waar veel emoties bij komen kijken. Zoals ik eerder heb beschreven, wil iedere ouder het beste voor zijn kind en neemt beslissingen met de gedachte te weten wat het beste is voor het kind.

Als gezinsvoogd wil ik de ouders laten zien dat deze manier van handelen niet altijd ten goede komt voor het kind. Een middel die ik hiervoor gebruik is de brief van Vila Pinedo.

Deze open brief is al aan 200.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen van gescheiden ouders denken en voelen. Hiermee hoop ik ouders bewust te maken wat hun gedrag met de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kinderen doet.

Boeken

De boeken helpen jou en je kind(eren) in het omgaan met een echtscheiding.

scheiden en kinderen
€24,95

 

scheiden en kinderen
€14,50

 

 

Foto: Unsplash

Dit artikel bestaat uit affiliate links (Als jij via deze link(s) iets koopt, verdien ik hiermee een klein zakcentje om deze website te bekostigen). 

10 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge