eetproblemen bij kinderen
Basisschoolkind,  kind,  Mama,  peuter

Eetproblemen bij kinderen | Mijn kind wilt niets eten

Eetproblemen bij kinderen kan ouders soms tot wanhoop drijven. Eén op de drie ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar wordt er mee geconfronteerd. Ze spelen vaak op in de periode van de koppigheidsfase. Vaak is zo’n eetprobleem van korte duur, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, aldus orthopedagoog Daniël Seys.

Waarom eet een kind niet?

Volgens hem kunnen er lichamelijke oorzaken zijn waardoor een kind niet wil eten, zoals wanneer een kind door medische oorzaken veel spuugt of moeite heeft met slikken. Dat laatste zou volgens Daniël Seys de en slokdarm beschadigen, waardoor slikken pijnlijk wordt.

Ook kan spanning bij de ouders mogelijk leiden tot eetproblemen bij kinderen. Zij willen tenslotte heel graag dat hun kind eet. Juist rondom dit moment kan dan een machtsstrijd ontstaan met de ouders. Door de spanning maakt dat een kind het eten mogelijk kan gaan weigeren.

 

Niet kunnen eten door een handicap

Eetproblemen bij kinderen kunnen ook ontstaan vanwege een handicap. Bij kinderen met een Downsyndroom komt niet-eten veelvuldig voor. Dit vertelt de Amerikaanse diëtist Joan Medlen, die onderzoek heeft gedaan naar voeding bij kinderen met Downsyndroom.

Dit is uiteraard niet bij alle kinderen met het Downsyndroom het geval. Daniël Seys zegt in een onderzoek dat één op de 100.000 pasgeborenen na de geboorte intensieve zorg nodig hebben, zoals beademing en/of sondevoeding. Hierdoor kan de aanleg voor het weigeren van voedsel aanwakkeren. Eten doet volgens Seys bij deze jonge kinderen pijn. Dat maakt dat een kind in de toekomst alles kan gaan weigeren wat met eten te maken heeft.

Wat kun je doen als je kind niet wilt eten?

Ongeveer 45 procent van de kinderen onder de 5 jaar heeft moeilijkheden met eten. In hun korte leven moeten ze kennis maken met veel nieuwe smaken. Dit kan bij het kind weerstand opwekken.

Maar wat kun je nu doen als je kind niet wilt eten? Ik geef ouders regelmatig het advies om eten niet als een machtsmiddel te gebruiken; “Als je je boontjes niet op hebt, krijg je geen toetje.” Dwang heeft in de meeste gevallen geen zin. Het kind wint toch. In een een eerder geschreven artikel “Als je kind niet wil eten” geef ik 7 praktische tips die kunnen helpen om je kind te laten eten. Mocht het nu echt ernstig gesteld zijn met het eetpatroon van je kind dan is professionele hulp een optie.

 

 

Photo by Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge