eerste hulp bij hoofdluis
Basisschoolkind,  Blogs

Eerste hulp bij hoofdluis

Als klein kind had ik regelmatig last van luizen. En met mijn bruine én lange haren, stond mijn moeder een aardig klusje te wachten. Hier was zij uiteraard niet erg blij mee. Als je de pech hebt, dan krijgt je kind hier op school ook een keer mee te maken. Daarom deel ik een aantal tips voor eerste hulp bij hoofdluis.

 

Lees ook: Zo herken je een oorontsteking bij je kind

 

Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een parasiet en leeft op warme en behaarde plekken op het menselijke hoofd. Ze houden zich in leven door het zuigen van bloed. Hoofdluizen zijn gelukkig niet schadelijk, maar wel vervelend. Ze zijn namelijk erg goed in eitjes leggen en daardoor kunnen zij zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook kunnen ze als de beste van het ene naar het andere hoofd lopen. Wanneer je kind op school of het kinderdagverblijf zit, is het daarom belangrijk om het haar regelmatig te controleren.

 

Wist je dan een luis gemiddeld 5 keer per dag bloed drinkt?

 

Hoofdluis voorkomen? Dit kun je doen

Als het kan, wil je het liefst hoofdluis bij je kind voorkomen. Hieronder deel ik een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Losse haren, lange paardenstaarten of vlechten kunnen veel makkelijker in aanraking komen met luizen. Dit komt omdat luizen heel plat zijn en zich eenvoudig tussen samengebonden haren kunnen wurmen. Bij meiden is het handig als zij hun haar in een knot dragen.
  • De meeste scholen hebben tegenwoordig speciale luizenzakken aan de kapstokken hangen. Hier kunnen jassen en andere kledingstukken in. Dit voorkomt dat de luizen zich kunnen verspreiden. Heeft jouw school dit niet? Bij de Bol.com kun je deze luizenzak kopen.
  • Controleer iedere week de haren van je kind. Dit kun je doen door middel van een kam-methode. Wanneer je toch een luis vindt, dan heeft die luis niet langer dan één week de tijd gehad om zich te verspreiden en vermenigvuldigen.

 

Tips voor eerste hulp bij hoofdluis

En als de luizen je kind dan toch te grazen hebben genomen, deel ik tips hoe je luizen kunt behandelen:

  • Je kunt de hoofdluis behandelen met een speciale shampoo. Deze shampoo doodt de luizen en neten heel snel.
  • Met een luizenkam kun je de meesten luizen en neten eruit kammen.
  • Blijven er nog luizen en neten zitten? Dan kun je ze verwijderen met je vingers.

 

 

 

 

Bron: RIVMluizenkliniek

Photo by Joel Mott on Unsplash

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge