Blog

Een kijkje in de wereld van de psychiatrie

In dit artikel neem ik je mee naar mijn favoriete moment van de afgelopen week, waarin ik je een kijkje geef in de psychiatrische wereld. Sinds september 2016 ben ik begonnen met de minor GGZ Agoog. Hier richt ik mij op psychiatrische problematiek bij jeugdigen en volwassenen. Echt een super interessante minor. Het boeit mij enorm wat er in het hoofd van de mens omgaat, hoe hij zich voelt, wat hij denkt en welk gedachte achter een bepaalde gedrag zit. Psychiatrie gaat een stukje verder, dit heeft te maken met het behandelen van psychische, emotionele en gedragsstoornissen. Deze kunnen voortkomen uit problematische intern-menselijke relaties. Misschien ken jij mensen in jouw omgeving die hier mee te maken hebben. In dit artikel geef ik je een kijkje in de wereld van de psychiatrie.

Bijzondere gasten op school

Vorige week zijn er twee bijzonder gasten uitgenodigd op school. Het waren twee dames die zelf psychiatrische cliënten zijn of zijn geweest. Beide dames hebben schizofrenie. Dit is een chronische psychische aandoening die zich kenmerkt doordat wanen, hallucinaties, onsamenhangende spraak en bizar gedrag. Daarnaast kunnen mensen met schizofrenie geen goed onderscheid maken tussen gedachten en de werkelijkheid.

Op school kwamen zij vertellen over hun ervaring en beleving over deze stoornis. Wanneer het bij hen gediagnosticeerd werd en hoe zij en hun omgeving hier mee om zijn gegaan. Het zijn vrouwen zoals als jij en ik, die vol in het leven staan en hun dromen achterna willen gaan. Maar tegengehouden worden door hun ziekte zoals zij dit mooi verwoorden.

Psychische stoornis

Het begon op een doodnormale dag, rond hun 22e levensjaar. Ze kunnen zich nog herinneren dat het geleidelijk ging. Ze gingen niet meer naar school, ze beleven in dezelfde kleren rondlopen en verzorgden hun uiterlijk minder goed. Totdat zij op een dag stemmen hoorden. Ze bleven de hele dag praten, zeiden nare dingen zoals; ‘Jij wordt vermoord, jij bent niets waard’. Hoe harder zij er tegen in gingen, hoe heftiger de stemmen werden. Ook hadden zij het gevoel alsof ze de hele dag achtervolgd werden door mensen en dat iedereen in de omgeving over hen praatte. Ook vertelden beide dames over hun jarenlange psychoses. En dat ze om hen heen ineens vreselijke dingen zagen zoals mensen die aan bomen hingen. ‘Waren deze beelden nu echt of niet?’ Gek werden zij hiervan!

Na velen therapieën en medicatie zijn beide dames op dit ogenblik redelijk stabiel. Al moeten ze zich wel beschermen tegen onverwachte prikkels van buiten af. Dit zijn voornamelijk stressgerelateerde situaties. Wanneer zij hier niet bewust mee omgaan kunnen zij in een psychose terecht komen. Gelukkig weet ook hun omgeving hoe zij hiermee om moeten gaan. Ik vind het zo stoer van deze dames dat zij openlijk hebben gesproken over hun stoornis, al had één van de dames er wel moeite mee. Aan het einde van de les zag je aan haar gedrag dat het te veel voor haar werd. Zoals zij zelf zei; ‘was ze tot haar max gekomen’. Ze was moe en uitgeput en wilde graag naar huis.

Doordat deze twee dames hun verhaal hebben verteld, heb ik een kijkje mogen nemen in hun belevingswereld. Een mooi initiatief om elkaar op die manier op weg te helpen.

Liefs Aneta

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

5 thoughts on “Een kijkje in de wereld van de psychiatrie

  1. Mooi stukje Aneta. Mijn man heeft Complexe PTSS en dit is niet alleen voor hem zwaar. Ook ik heb met lede ogen moeten toezien hoe mijn man veranderde. En hoe zwart zijn wereld is geworden zonder dat hij ervoor kiest. Het is een enorm gevecht voor ons beide, maar samen staan we sterk. Ik studeerde Toegepaste Psychologie en ben zeer geïnteresseerd in het brein! Succes met je studie! ?

    1. Dat is best pittig en kan mij heel goed voorstellen dat dit voor jou ook veel energie vreet. Ik hoop dat jullie beide je weg er in zullen vinden/ hebben gevonden. Wat je zegt; ‘samen sta je sterk’
      Toegepaste psychologie…heel tof! Ik zag op jou FB pagina dat wij in het zelfde werkveld zitten 🙂 altijd leuk kindjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge