10

Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

echtscheiding en kinderen

Ieder huisje heeft zijn kruisje, zeg ik altijd. Hoe gelukkig een gezin ook is, er zijn momenten waarbij ouders het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar wat als het zo hoog oploopt, waardoor ouders besluiten uit elkaar te gaan? Uit cijfer blijkt dat er jaarlijks circa 70.000 thuiswonende kinderen een echtscheiding van de ouders meemaken? Ik schrik hier best wel van….

Een echtscheiding en kinderen: het is een nachtmerrie van ieder kind. Binnen mijn werkveld kom ik met veel kinderen in aanraking waarvan de ouders zijn gescheiden. Eén van de grootste emotionele gevolgen die ik bij deze kinderen zie is het hebben van een loyaliteitsconflict. Ik zal verderop in het artikel hier dieper op in gaan.

 


“Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang”

(Bron: kinderen van Vila Pinedo)


 

Een echtscheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan grote emotionele gevolgen hebben voor het kind. Het Nederlands Jeugd Instituut beschrijft in een artikel alle mogelijke gevolgen van echtscheiding op het kind in de leeftijd 0-20 jaar. In dit artikel benoem ik vier van deze gevolgen die ik binnen mijn werkveld tegen kom.

Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

Boos en verdrietig

Kinderen tonen vaak onbegrip als ouders gaan scheiden. Ze voelen zich in de steek gelaten. Deze gevoelens uiten zich in verdriet en boosheid. Daarnaast zijn ze extra gevoelig voor het opzoeken van grenzen. Hiermee proberen ze te uiten dat ze meer aandacht willen.

Opgelucht

Hoe moeilijk kinderen het ook vinden dat hun ouders gaan scheiden, sommigen van hen kunnen zelfs opgelucht zijn. Ze hebben een soort gevoel van bevrijding en de behoefte aan rust in huis.

Lees ook: Na een scheiding kiezen voor co-ouderschap | Goede keuze of niet?

Schuldgevoelens

Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Ze proberen vaak de relatie tussen ouders te verbeteren door middel van de focus op henzelf te leggen. Zij doen bijvoorbeeld iets wat niet mag, in de hoop dat ouders met elkaar gaan samenwerken en de relatie tussen hen weer goed wordt.

Loyaliteitsconflict

Na een scheiding willen ouders het belang van hun kind voorop stellen. Dat is uiteraard heel goed. Maar hoe je het went of keert, na een scheiding heeft een kind vaak het gevoel alsof hij moet kiezen tussen twee ouders. Het kind heeft het gevoel niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. Dit wordt een loyaliteitsconflict genoemd.

Brief Vila Pinedo

Binnen mijn werkveld zie ik dat ouders bij een scheiding lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Ze komen in een soort vechtstand terecht waar veel emoties bij komen kijken. Ieder van hen wil daarbij ook het beste voor zijn kind en neemt beslissingen met de gedachte te weten wat het beste is voor het kind.

Als gezinsvoogd wil ik de ouders laten zien dat deze manier van handelen niet altijd ten goede komt van het kind. Een middel die ik sindskort hiervoor gebruik is de brief van Vila Pinedo.

Deze open brief is al aan 200.000 ouders gegeven. Er staat in wat veel kinderen van gescheiden ouders denken en voelen. Hiermee hoop ik ouders bewust te maken wat hun gedrag met de sociaal emotionele ontwikkeling van hun kinderen doet.

Boeken

De boeken helpen jou en je kind(eren) in het omgaan met een echtscheiding.

scheiden en kinderen

€24,95

 

scheiden en kinderen

€14,50

 

 

Foto: Unsplash

Dit artikel bestaat uit affiliate links (Als jij via deze link(s) iets koopt, verdien ik hiermee een klein zakcentje om deze website te bekostigen). 

Comments 10

 1. Wat sneu he? Mijn neefje kon de scheiding van zijn ouders ook niet vergeten en was jaren aan het sparen. Hij hoopte hiermee zijn ouders weer bij elkaar te krijgen.

  1. Post
   Author

   Vreselijk is dat. Er komen vanuit het kind zoveel onzekerheden bij kijken. Ik hoop dat het goed gaat met je neefje❤️

 2. Ik ben er het helemaal mee eens dat sommige kinderen zelfs opgelucht kunnen zijn als hun ouders gaan scheiden. Mijn man en ik hebben besloten om te scheiden omdat we samen niet meer kunnen wonen. Ik ben nu op zoek naar een goede mediator om onze goede relaties te bewaren, en ik denk dat mijn kind opgelucht zal zijn nadat ik hem over onze scheiding vertel.

  1. Post
   Author

   Wat jammer om te horen dat jullie gaan scheiden. Je hebt trouwens wel helemaal gelijk hoor. Sommige kinderen zijn zelfs opgelucht als ouders gaan scheiden. Zelf werk ik voornamelijk met kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden. En dit patroon is dan ook zeker terug te zien

 3. Mijn ouders zijn ook gescheiden… het went nooit en brengt steeds weer vervelende gevolgen en gevoelens met zich mee…

  1. Post
   Author

   Dat kan ik me heel goed voorstellen. Het liefst heb je beiden ouders bij elkaar en dat het allemaal koek en ei is.

 4. Mijn hart breekt altijd om dit soort dingen! Ik zie het op school bij mijn zoontjes de laatste tijd stééds vaker.

  1. Post
   Author
 5. Lijkt me echt heel heftig! Gelukkig heb ik het niet mee hoeven maken maar je hoort veel ellende ook op latere leeftijd..

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge