inspiratie

Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

Ieder huisje heeft zijn kruisje, zeg ik altijd. Hoe gelukkig een gezin ook is, er zijn momenten waarbij ouders het niet altijd met elkaar eens zijn. Maar wat als het zo hoog oploopt, waardoor ouders besluiten uit elkaar te gaan?
Wist je dat er jaarlijks circa 70.000 thuiswonende kinderen een echtscheiding van de ouders meemaken? Ik schrik hier best wel van….

Een echtscheiding en kinderen: het is een nachtmerrie van ieder kind. Het raakt in één klap zijn veilige en vertrouwde thuis kwijt. De kinderen van Vila Pinedo die deze brief aan alle gescheiden ouders hebben geschreven, omschrijven hun gevoel ten gevolge van een echtscheiding als volgt:

 

“Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang”

 

Een echtscheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan grote emotionele gevolgen hebben voor het kind. Het Nederlands Jeugd Instituut beschrijft in een artikel alle mogelijke gevolgen van echtscheiding op het kind in de leeftijd 0-20 jaar. In dit artikel benoem ik vier van deze gevolgen en ga ik hier dieper op in.

 

 

Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

 

Boos en verdrietig

Kinderen tonen vaak onbegrip als ouders gaan scheiden. Ze voelen zich in de steek gelaten. Deze gevoelens uiten zich in verdriet en boosheid. Daarnaast zijn ze extra gevoelig voor het opzoeken van grenzen. Hiermee proberen ze te uiten dat ze meer aandacht willen.

Opgelucht

Hoe moeilijk kinderen het ook vinden dat hun ouders gaan scheiden, sommigen van hen kunnen zelfs opgelucht zijn. Ze hebben een soort gevoel van bevrijding en de behoefte aan rust in huis.

Schuldgevoelens

Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Ze proberen vaak de relatie tussen ouders te verbeteren door middel van de focus op henzelf te leggen. Zij doen bijvoorbeeld iets wat niet mag, in de hoop dat ouders met elkaar gaan samenwerken en de relatie tussen hen weer goed wordt.

Loyaliteitsconflict

Na een scheiding willen ouders het belang van hun kind voorop stellen. Dat is uiteraard heel goed. De ene doet nog beter zijn best dan de andere. Hoe je het went of keert, na een scheiding heeft een kind vaak het gevoel alsof hij moet kiezen tussen twee ouders. Het kind heeft het gevoel niet trouw te kunnen of te mogen zijn blijven aan beide ouders. Dit wordt een loyaliteitsconflict genoemd.

 

Foto: Unsplash

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

4 thoughts on “Echtscheiding en kinderen | De emotionele gevolgen

  1. Ik ben er het helemaal mee eens dat sommige kinderen zelfs opgelucht kunnen zijn als hun ouders gaan scheiden. Mijn man en ik hebben besloten om te scheiden omdat we samen niet meer kunnen wonen. Ik ben nu op zoek naar een goede mediator om onze goede relaties te bewaren, en ik denk dat mijn kind opgelucht zal zijn nadat ik hem over onze scheiding vertel.

    1. Wat jammer om te horen dat jullie gaan scheiden. Je hebt trouwens wel helemaal gelijk hoor. Sommige kinderen zijn zelfs opgelucht als ouders gaan scheiden. Zelf werk ik voornamelijk met kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden. En dit patroon is dan ook zeker terug te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge