driftbuien bij kinderen
Blog,  kind,  Mama,  peuter

Driftbuien bij kinderen | Ik ben boos!

Kinderen vanaf 1 jaar gaan steeds meer ondernemen. Ze willen het liefst alles zelf doen en bepalen wat er gebeurt. Wanneer iets dan niet lukt of juist niet mag, kan een kind driftig worden.

Driftbuien bij kinderen zijn een normaal verschijnsel en horen bij de zogenaamde peuterpubertijd. Ze komen voor tussen de 2 en 3 jaar en zijn rond het vijfde levensjaar van het kind zo goed als verdwenen.

 

Emoties

Bij een driftbui kunnen de emoties hoog oplopen. Ondanks dat dit voor velen ouders niet prettig is, kan een kind op deze leeftijd er weinig aan doen. Dit komt omdat hij nog niet heeft geleerd hoe hij zijn emoties kan reguleren. Vanaf  ongeveer 4 jaar, kan een kind vertellen dat hij boos of verdrietig is. Daarbij is hij steeds meer in staat om zijn emoties te beheersen. Maar dit is pas het begin. Gaandeweg leert het kind omgaan met emoties, waarbij de omgeving van het kind een belangrijke rol in speelt.

 

Hoe om te gaan met driftbuien bij kinderen?

Vanuit mijn ervaring weet ik dat een kind tijdens een driftbui lastig te kalmeren is. Toch probeer ik zo goed mogelijk te kijken naar het gedrag van het kind, en daar naar te handelen. Hieronder lees je enkele tips die jou kunnen helpen om te gaan met driftbuien bij kinderen:

 • Begrip

Het klinkt gek, maar probeer tijdens een driftbui begrip te tonen voor de emoties van je kind. Vaak is er een oorzaak voor die boosheid of verdriet. Blijf vooral rustig. Kinderen moeten leren om hun gevoelens op een normale manier te uiten. Dit heeft tijd nodig.

 • Benoemen

Wanneer je die boosheid of verdriet van je kind benoemt, voelt hij zich begrepen gehoord. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat jij heel boos/ verdrietig bent omdat Lana het autootje van je heeft afgepakt.’ Op die manier leert het kind zijn emoties  herkennen en te verwoorden.

 • Kalmeren of uit laten razen

Om een driftbui te verminderen of te laten stoppen, kun je 2 dingen doen: De eerste mogelijkheid is om je kind te laten kalmeren, door een gesprekje met hem aan te gaan en te benoemen wat je zojuist hebt gezien. Bijvoorbeeld: ‘ik zie dat……..’ of ‘je bent heel……’ De  tweede mogelijkheid is je kind uit te laten razen en pas daarna een gesprek aan te gaan. Ieder kind is anders en heeft een eigen manier van aanpak nodig. Dit is een kwestie van uitproberen.

 • Troosten

Een driftbui is best een heftige emotie voor een kind. Dit komt omdat het jonge kind nog niet het vermogen heeft om dingen te relativeren. Zelf weet hij ook niet wat hem zojuist is overkomen. Een beetje steun kan hij wel gebruiken. Het helpt om een gesprek aan te gaan. Benoem daarin wat je gezien hebt en vraag wat er is gebeurd.

Boos zijn heeft in veel gevallen geen zin. Dit werkt averechts. Bovendien kun je door boos zijn, het gevoel bij het kind opwekken, dat hij zijn emoties niet mag uiten.

 • Uit de situatie halen

Een andere optie is om het kind uit de situatie te halen. Ik merk dat dit vaak helpt om driftbuien bij kinderen te verminderen. Benoem hierbij de emotie van het kind en biedt hem een andere mogelijkheid aan.

 

Ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen helpen. Wat doe jij om driftbuien bij je kind te stoppen/ verminderen?

 

Groetjes Aneta

Foto: Pexels

3 Reacties

 • Annika

  De jongste is 2,5 en hij zit middenin die fase nu. Bij de oudste hielp uit laten razen het beste, bij de jongste is het juist sneller over als we zachtjes met hem praten en hem geruststellen. Het helpt ook goed om hij veel complimenten te geven op de momenten dat hij heel lief is. Het lijkt alsof hij daardoor beter weet wat we van hem verwachten.

 • Roelina

  Zo waar, maar in de praktijk erg lastig. Ik merk dat ik er te vaak toch in meega, boos wordt En dat werkt idd averechts. Soms zie ik ineens het licht en denk ik… raas maar lekker uit. Dan schenk ik er min of meer geen aandacht aan of ben ik jiuist heel positief. Dat werkt vaak meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge