dit moet je weten als je zwanger wilt worden
Blogs,  Zwanger

4 dingen die je moet weten als je zwanger wilt worden

Zwanger worden lijkt tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Als je je al bedenkt dat er in 2016 het aantal IVF behandelingen ten opzichte van 2015 met 3 procent toegenomen is tot 14.584. Dat is best veel. 

Iedere vrouw die zwanger wil worden, weet vooral wat zij niet moet doen; niet roken en geen alcohol drinken bijvoorbeeld. Maar er zijn nog een aantal zaken waar je juist rekening mee moet houden als je zwanger wilt worden.

 

Lees ook: Ben ik zwanger? | De eerste symptomen van een zwangerschap

 

 

Anticonceptie

Als je zwanger wilt worden is het logisch dat je moet stoppen met het gebruiken van anticonceptiemiddelen. Door het stoppen hiervan zal je hormoonhuishouding veranderen en daarmee zal je natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang komen. Na hoe lang deze cyclus weer op gang komt is bij iedere vrouw verschillend.

Foliumzuur

Mocht je denken dat je in de tussentijd genoeg pillen hebt geslikt, dan heb je het mis. Foliumzuur (vitamine B11) is namelijk een belangrijke stof voor vrouwen die zwanger willen worden. Foliumzuur draagt bij aan de ontwikkeling van het ongeboren kind, zoals de vorming van het zenuwstelsel van je kindje, vorming van je placenta en weefselgroei. Daarnaast verkleint foliumzuur de kans op aangeboren afwijkingen. Foliumzuur dien je ten minste een maand voordat je zwanger wilt worden, tot je 10 week van je zwangerschap.

Voeding

Voeding en vruchtbaarheid gaan vaak samen gepaard. Om de kans op zwangerschap te vergoten is het van belang om naar je voedingspatroon en leefstijl te kijken. Uiteraard hoef je niet je hele voedings-/ leefstijl om te gooien. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil creëren.

  • Drink minimaal 2 liter water per dag
  • Eet voldoende eiwitten zoals havermout, peulvruchten en noten
  • Eet gezonde vetten
  • Eet warm en gekookt voedsel
  • Beweeg regelmatig
  • Vermijd zoveel mogelijk cafeïne houdende dranken.

Geen stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stress niet goed is voor je vruchtbaarheid en ook niet als je eenmaal zwanger bent. Het gaat hierbij wel om langdurige stress. Als je teveel en te lang stress ervaart, maakt je lichaam het stresshormoon Cortisol aan. Dit hormoon komt tijdens je zwangerschap in de placenta terecht en kan de ontwikkeling van je kind beïnvloeden.

Bonustip!

Ja, mannen moeten ook wat doen om de natuur een handje te helpen. Vitamine C en zink zijn belangrijke stoffen voor de productie van zaadcellen. Voor mannen geldt ook de regel dat zij voldoende verse groenten, vruchten, vis, vlees eieren, bruine boterhammen en appelstroop dienen te eten.  Daarnaast kan stress de productie van zaadcellen aanzienlijk verminderen. Sporten is in dit geval een goed middel om stress te verlagen.

 

Bron: 24Baby Ouders van Nu, Mens en Gezondheid

Photo by Drew Hays on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge