dit moet je weten als je zwanger wilt worden
Blog,  Zwanger

4 dingen die je moet weten als je zwanger wilt worden

Ondanks de vermoeidheid en de velen kwaaltjes, zijn veel vrouwen van mening dat een zwangerschap een van de mooiste dingen in hun leven is. Maar zwanger worden lijkt tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Zo is er in 2016 het aantal IVF behandelingen ten opzichte van 2015 met 3 procent toegenomen tot 14.584. Hier zijn in totaal 5.174 kersverse baby’s uit geboren.

Lees ook: Ben ik zwanger? | De eerste symptomen van een zwangerschap

Ben je binnenkort van plan om mama te worden? In dit artikel deel ik een 4 tips die van belang zijn als je wilt zwanger worden.

Anticonceptie

Als je zwanger wilt worden is het logisch dat je moet stoppen met het gebruiken van anticonceptiemiddelen. Door het stoppen hiervan zal je hormoonhuishouding veranderen en daarmee zal je natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang komen. Na hoe lang deze cyclus weer op gang komt is bij iedere vrouw verschillend.

Foliumzuur

Mocht je denken dat je in de tussentijd genoeg pillen hebt geslikt, dan heb je het mis. Foliumzuur (vitamine B11) is namelijk een belangrijke stof voor vrouwen die zwanger willen worden. Foliumzuur draagt bij aan de ontwikkeling van het ongeboren kind, zoals de vorming van het zenuwstelsel van je kindje, vorming van je placenta en weefselgroei. Daarnaast verkleint foliumzuur de kans op aangeboren afwijkingen. Er wordt gezegd dat je foliumzuur zeker een maand voordat je zwanger wilt worden dient te slikken.

Geen stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stress niet goed is voor je vruchtbaarheid en ook niet als je eenmaal zwanger bent. Het gaat hierbij wel om langdurige stress. Als je teveel en te lang stress ervaart, maakt je lichaam het stresshormoon Cortisol aan. Dit hormoon komt tijdens je zwangerschap in de placenta terecht en kan de ontwikkeling van je kind beïnvloeden.

Niet roken en geen alcohol drinken

Dat roken en alcohol drinken slecht is, weten de meesten van ons wel. Maar wist je roken en alcohol drinken de kans op vruchtbaarheid vermindert? Dit geldt overigens ook voor de mannen. Door alcoholgebruik neemt namelijk het aantal zaadcellen af.

 

Bron: 24Baby Ouders van Nu, Mens en Gezondheid

Photo by Drew Hays on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge