dit kost een kind tot 18 jaar
Blogs Mama

Dit kost een kind tot 18 jaar | Schrik niet!

Kinderen zijn leuk maar stiekem kosten ze een rib uit je lijf. En het begint al van baby af aan. Je kunt het natuurlijk zo duur maken als je wil. Als we het Nibud moeten geloven kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbare inkomen per maand. Bij twee kinderen zou dit al gauw 26 procent zijn.

Wil je weten wat een kind tot zijn 18e jaar gemiddeld kost? In dit artikel laten we een paar berekeningen erop los en zal je lezen wat de schade is 😉

 

Lees ookHoe kun je als gezin geld besparen? | 10 bespaartips

 

Dit kost een kind tot 18 jaar!

Van baby tot aan de basischool

Oke, laten we even een voorbeeld gebruiken. Stel jij hebt een inkomen van €1.500 euro in de maand. Dit betekent volgens het Nibud dat jouw kind €255 per maand kost. Daarvan is gemiddeld €55 per maand gereserveerd aan luiers. De rest van de kosten worden uitgegeven aan kleding, verzorging en voeding. Of de kosten voor de kinderopvang mee berekend zijn is niet bekend.

In één jaar ben je dus €3.060 kwijt aan je kind. Wordt je kind 10 jaar en heb je al de jaren datzelfde inkomen gehouden? Dan heeft je kind in totaal €30.600 gekost.

 

Lees ook: 7 manieren om te besparen op de babyuitzet

 

Vanaf de middelbare school tot 18 jaar

Hoe ouder je kind wordt hoe meer kosten je hebt. Denk maar aan de kosten van een sportclub, de nieuwste Nike schoenen of een mobieltje. Maar ook de kosten van schoolspullen en- activiteiten en zakgeld. Volgens het Nibud kost een kind van 12 tot 18 jaar nog eens zo’n €30.000.

Dit kost een kind tot 18 jaar in totaal

Reken maar uit! Jouw kind kost tot zijn 18e levensjaar in totaal zo’n €60.600. Schrik je van deze kosten? Dat hoeft niet. Niemand verwacht van jou dat je ook daadwerkelijk €60.600 uit moet geven voor je kind. Misschien ben jij wel veel minder kwijt aan je kind.

Kinderbijslag

Wat een geld he! Gelukkig komt de overheid ons een beetje tegemoet in de kosten van een kind. Vanaf het moment dat een kind wordt geboren, ontvangen ouders tot het 18e levensjaar van een kind kinderbijslag. Dit bedrag wordt per kwartaal uitbetaald. De kinderbijslag bedragen van 2018 lees je in het artikel: Alles wat je moet weten over kinderbijslag

 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

2 thoughts on “Dit kost een kind tot 18 jaar | Schrik niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *