baby stopt met huilen bij oppakken
Blogs Opvoeden

Dit is de reden waarom je baby stopt met huilen bij het oppakken

Waarschijnlijk ken je het wel: je baby huilt, je pakt hem op en loopt rondjes. Je baby kalmeert en wordt stil. Wanneer je hem weer neerlegt begint hij weer te huilen. Ook wanneer je je baby weer vastpakt en zit. Volgens Japanse wetenschappers is hier een verklaring voor. In dit artikel deel ik die met je. 

 

Lees: Je baby troosten of laten huilen?

 

Terug naar vroeger

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat dit verschijnsel te maken heeft met de evolutie. In de oertijd pakte de moeder haar kind op als er gevaar dreigde. Door het oppakken werd het kind rustig. Zo kreeg de moeder voldoende tijd om haar kind en zichzelf in veiligheid te brengen. Het bijzondere is dat de wetenschappers dit fenomeen ook bij dieren hebben gezien: muizen, panda’s en leeuwen.

Baby’s voelen zich veilig en beschermt als ze gedragen worden

Een baby is dus zo geprogrammeerd dat hij stopt met huilen bij het oppakken en dragen. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat een baby een natuurlijk protest (huilen) laat zien wanneer hij weggelegd of niet met hem rondgelopen wordt. En dit alles schijnt met veiligheid te maken te hebben. Huilen moet voorkomen dat de baby achtergelaten wordt. Bijzonder toch?

Gedragen worden geeft een kalmerende reactie

Het stoppen met huilen is niet het enige wat een baby laat zien zodra hij opgepakt en gedragen wordt. Hij laat hierbij ook een lichamelijke reactie zien zoals het dalen van zijn hartslag. Oppakken en daarna blijven zitten of staan verhoogt de hartslag van de baby weer. In het onderstaande filmpje zie je hoe sterk het effect is.

Dragen en nog eens dragen

Tja, dat dragen is af en toe dus best een dingetje. Vooral bij het doen van huishoudelijke taken. Bedenk wel dat jouw baby jou met het huilen niet probeert te plagen. Het is gewoon zijn overlevingsmechanisme. Gelukkig heeft dat vele dragen ook zo zijn voordelen. Zo heeft het een positief effect op de hechting tussen jou en je kindje. Ook komt er door de aanraking oxytocine vrij in zijn lichaam. Dit stofje vermindert de onrust en heeft weer een positief effect op de ontwikkeling van zijn brein.

Ik zou zeggen: vooral blijven dragen dus! Dit kan tegenwoordig door middel van hele mooie en betaalbare draagdoeken. Te koop via de link.

 

 

 

Bron: Cell.com

 

Dit artikel bestaat uit affiliate links (Als jij via deze link(s) iets koopt, verdien ik hiermee een klein zakcentje om deze website te bekostigen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *