kind met autisme
Basisschoolkind,  Blogs,  puber

Deze 5 trainingen hebben een positief invloed op een kind met autisme

Een volwassene of kind met autisme of een andere stoornis kan baadt hebben bij een training. In mijn 22-jarige leven heb ik deel mogen uitmaken van een aantal trainingen. Elk met een eigen insteek en doel. Zo heb ik onder andere logopedie gehad, maar ook sociaalvaardigheidstraining en Rots & Water. In deze column geef ik in het kort een uitleg over een aantal trainingen en mijn ervaringen hierbij.

Tekst: Mc Kleuver

Sociaal vaardigheidstraining

Dit was één van de eerste trainingen die ik heb bijgewoond. Waarschijnlijk was ik de jongste van de groep. In tien bijeenkomsten werden er onderwerpen behandeld die het gedrag zouden beïnvloeden. Zo weet ik nog heel goed dat er werd gewerkt met een groene, gele en rode pet. Je kunt je vast indenken wat dat betekent. Bij rood is het explosiegevaar.

Lees ook: Zelfvertrouwen van je kind vergroten | 4 praktische tips

Rots en water

Deze training is gemaakt om sterker in je schoenen te staan en wat daarvoor nodig is. Soms heb je meer rots nodig, dat is blijven staan en soms een beetje meer water om flexibel te zijn. Deze training is persoonlijk niet mijn favoriet. Het voelde voor mij als een toneelstuk. Ik heb niks met boksen, maar dat moest in één trainingsuur wel. Gelukkig hadden mijn trainers hier veel respect voor.

Mindfulness

Hier werd ik blij van. Al is het in het begin wat onwennig. In een persoonlijke column schreef ik erover dat mensen mij raar aankeken als ik langzamer begon te ademen, terwijl ik mijn ogen dicht had. In werkelijkheid beoefende ik mindfulness. Het terugbrengen van gedachten naar het hier en nu door te luisteren naar je lichaam. Je legt er de focus op. Ook heel inspirerend.

Beeldende therapie

Muziek maken was niet meer aan mij besteed, daarom koos ik voor de creatieve kant. In een lokaal beeldend kon ik mij helemaal uitleven met zo gek je het niet kunt bedenken. Het liefste was ik bezig met het maken van ‘spetterschilderijen’. Maar dat niet alleen, doordat het niet lukte of niet het gewenste effect had, kwamen mijn leerpunten aan bod. Zo heb ik toch heel veel van mijzelf geleerd.

Psycho-educatie

Psycho-educatie is niets meer dan leren over de eigen stoornis. Zo heb ik dus geleerd over mijn autisme. In een aantal bijeenkomsten met anderen gingen wij in gesprek wat autisme precies is. Heel divers! Wat voor mij moeilijk is, kan een ander doorheen fietsen. Het is erg leerzaam en ik raad het eenieder dan ook aan.

Al met al hebben deze trainingen mij gevormd tot de persoon die ik tot nu toe ben geworden. Daar ben ik heel trots op en ik ben benieuwd naar je ervaringen. Zou je een reactie willen achterlaten?

Disclaimer: dit zijn mijn eigen ervaringen. De uitwerkingen kunnen voor ieder anders zijn.

Tekst: Mc Kleuver

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Facebook

Instagram

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge