seksuele ontwikkeling van een puber
Blogs,  kind,  puber

Hoe ga om met de seksuele ontwikkeling van je puber?

De  seksuele ontwikkeling van een kind begint al vanaf de geboorte. Wanneer een kind rond de twaalf jaar is begint de pubertijd. Bij meisjes begint dit iets eerder dan bij jongens. Het lichaam van een puber begint steeds meer te veranderen, daar komen de benodigde kwaaltjes bij  waardoor onzekerheid op kan spelen. Tevens krijgen pubers steeds meer seksuele gevoelens en ontdekken daardoor zelfbevrediging. In dit artikel vertel ik je alles over de seksuele ontwikkeling van een puber en hoe je daar als ouder mee om kunt gaan.

 

Lees ook: Dit is waarom Instagram-tags voor tieners belangrijk zijn

 

Hoe ontwikkelen meisjes zich?

De pubertijd begint bij meisjes twee jaar eerder dan bij jongens. Het lichaam van een meisje maakt tijdens deze periode grote veranderingen mee. Wanneer ze gemiddeld 10 á 11 jaar is, krijgt ze borsten. Ook begint oksel- en schaamhaar te groeien en wordt ze ongesteld. Tussen haar 15e en 18e levensjaar kunnen de borsten groter worden en de heupen wat breder. En wat dacht je van puistjes?

Zo ontwikkelen jongens zich

Een jongen krijgt tussen zijn 11e en 16e levensjaar de eerste zaadlozing. Net als bij een meisje, zal ook bij de jongen oksel-en schaamhaar beginnen te groeien. Een jongen krijgt ook baardgroei. Dit begint ongeveer vanaf zijn 14e levensjaar. Daarnaast krijgt hij  ‘de baard in zijn keel’. Dit betekent dat de stem lager wordt.

Op seksuele ontdekkingstocht

De seksuele ontwikkeling van een puber kent nog meer kanten. Meisjes en jongens gaan ook op seksueel gebied op ontdekkingsreis. Zowel bij jongens als bij meisjes kan zelfbevrediging toenemen . Hierin kunnen ze gaan experimenteren. Ondanks deze nieuwsgierigheid, speelt de onzekerheid een grote rol in het leven van de puber. Door de lichaamsverandering zijn pubers vaak onzeker over hun aantrekkelijkheid. De invloed van leeftijdsgenoten is hierbij groot.

Hoe ga je hiermee om als ouder(s)?

Pubers praten liever niet over hun gevoelens en zeker tegen hun ouders. Ze hebben een soort schaamte en onzekerheid. Over het onderwerp ‘seks’ willen zij al helemaal niets van weten .

We moeten niet vergeten dat het praten over ‘seks’ ook voor ouders onwennig kan zijn. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat het lastig is om het onderwerp aan te snijden. Hoe ga je hier als ouders dan mee om? Hieronder lees je enkele tips:

  • Kijk goed naar het gedrag van je kind of hij/zij er klaar voor is.
  • Zoek een aanleiding voor een gesprek over seks (bijvoorbeeld aan de hand van een artikel in de krant of programma op tv).
  • Start het gesprek tijdens een activiteit (bijvoorbeeld tijdens het auto rijden of winkelen).
  • Probeer er geen nadruk op te leggen en houd het luchtig met een beetje humor.

Voor meer tips verwijs ik je naar deze website: Uw kind en seks

a

 

Photo by Annie Gray on Unsplash

2 Reacties

  • Cynthia

    Ja, onlangs nog. Wij willen openheid en nodigen onze dochter uit zoveel mogelijk te vertellen. En we houden het zo luchtig mogelijk. Ik vind het super belangrijk om over seks te praten. Er zitten risico’s aan en daar dient een jonge puber bewust van te worden gemaakt. En het stuk eigenwaarde speelt een heel grote rol, waar Wij ook veelvuldig met haar over praten.

  • Aneta

    Jouw dochter zit natuurlijk in de pubertijd. Lijkt me best lastig als ouder om het over dit onderwerp te hebben. Heel goed van jullie dat er thuis aandacht aan besteed wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge