De ontwikkeling van de hechting tussen ouder en kind
Knuffelen, lachen en veiligheid bieden: De ontwikkeling van de hechting tussen ouder en kind begint al vanaf de geboorte en vindt plaats in de eerste twee levensjaren van een kind. Deze ontwikkeling is heel belangrijk voor het kind in het opbouwen van relaties met anderen.
Hoe de hechting van een kind precies in zijn werk gaat vertel ik je in dit artikel.
Hoe werkt de hechting in andere culturen?
Uit onderzoek blijkt dat in Aziatische landen, kinderen eerder tekenen van gehechtheid laten zien dan kinderen uit westerse landen. Dit komt omdat in Azië de vrouwen de eerste maanden na de geboorte alleen voor hun kinderen zorgen en niet te maken hebben met andere verzorgers, zoals de kinderopvang of nanny’s. In Europa maken wij daar veel meer gebruik van. Het klinkt op zich logisch, nietwaar?
Toen ik enkele jaren geleden werkzaam was binnen de kinderopvang, had ik regelmatig te maken met gezinnen afkomstig uit Azië. Deze moeders vertelden dat de opvoeding in hun cultuur erg verschilt met de westerse cultuur. Zo vonden zij het bijzonder dat onze kinderen in de leeftijd van een paar weken oud al in hun eigen bedjes sliepen. Dit zou volgens hen de hechting tussen moeder en kind kunnen beïnvloeden. In hun cultuur zouden de kinderen namelijk tot hun 8e levensjaar bij moeder in bed slapen. Ook zouden wij kinderen heel snel zelfstandig willen maken.
Lees ook: Kiezen van een kinderdagverblijf | Waar moet je op letten
Het belang van veilige hechting tussen ouder en kind
Een veilige hechting geeft je kind zelfvertrouwen en is een voorwaarde voor de verdere ontwikkeling. Het stelt een kind in de gelegenheid om zijn identiteit te leren ontdekken en relaties aan te gaan met anderen.
Wat zijn de kenmerken van gehechtheid?
Vanaf 8 á 10 maanden komt een kind in een eenkennigheidsfase terecht. Tijdens deze fase kun je al goed zien of het kind veilig gehecht is of (nog) niet. Dit is te zien doordat het kind een reactie laat zien op het tijdelijke vertrek van de moeder of andere verzorger. Dit kan bijvoorbeeld huilen zijn. In diezelfde fase treedt ook de angstreactie voor vreemden op en begint het kind eenkennig te worden. Ook dit gaat gepaard met huilen als moeder het kind aan iemand anders overdraagt.
Veel ouders ervaren dit als een lastige fase en vinden het niet leuk om hun kind bijvoorbeeld achter te moeten laten op het kinderdagverblijf. Ik probeer ouders mee te geven dat huilen een duidelijk signaal is dat het kind ‘veilig’ gehecht is aan de ouder en hun directe omgeving en dat het alleen maar goed is dat een kind deze reactie laat zien.
Wat is er nodig voor een veilige hechting tussen ouder en kind?
Er zijn een aantal belangrijke aspecten die bijdragen aan een veilige hechting tussen ouder en kind. Hieronder noem ik enkele van deze aspecten op:
- Fysieke contact tussen de ouder en het kind.
- Reageren op het kind.
- Praten tegen het kind.
- Afscheid nemen van je kind wanneer je weg gaat. Niet stiekem weg gaan dus…
Video over veilig gehechtheid
Hieronder laat ik je een korte video zien van een veilige hechtingsrelatie tussen moeder en kind. (51 sec.)
Photo by Dakota Corbin on Unsplash